przemas8501 06.06.2019 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Witam,mam kotłownię 4,5m2, komin systemowy braata 7,5m średnicy 200mm. Potrzebuję dobrać kocioł na pellet aby zmieścił się w tej kotłowni wraz z całą instalacją oraz zbiornikiem cwu około 150 litrów. Kocioł ma ogrzewać nowo budowany dom o powierzchni 90m2 plus docelowo poddasze użytkowe około 60m2. Czytając fora i rozmawiając z hurtowniami mam już za duży mętlik w głowie. Od razu powiem że gazu nie mam, ogrzewanie elektryczne nie wchodzi w grę, pompy ciepła nie chce (tym bardziej że mam przygotowaną kotłownię i komin). Ważne żeby kocioł miał certyfikat na dofinansowanie z czystego powietrza, cena jest ważna ale także bezobsługowość i niska awaryjność. Chciałbym też żeby kocioł był ogólnie dostępny (czyli nie żadne wynalazki zagraniczne i brak serwisu w okolicy). Na chwilę obecną faworytem jest Kostrzewa EEI Pellets 12kw (Mini bio luxury z certyfikatem), Zapoznawałem się również z ofertą defro, heitztechnik, lazar, tekla, biawar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 06.06.2019 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Kostrzewa mini bio ,będziesz zapierdzielał ino miło przy tym wymienniku poziomym, ale super jest milutko certyfikaty ,bafy i inne paragrafy.Absolutnie nie idź w pompy bo przecież masz już komin który kosztował grube pieniądze i musi koniecznie zrekompensować obsługę kotła na pellet.Echh szkoda gadać..... I jeszcze ten komin jak w piecu hutniczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 06.06.2019 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 To zależy ile chcesz przeznaczyć na kocioł i co oczekujesz? Jak chcesz kocioł bezobsługowy z automatycznym czyszczeniem palnika, automatycznym czyszczeniem wymiennika, z kompresją popiołu to polecam Lagunę Edilkamina. Tutaj koszt kotła około 15500 zł.Jak nie boisz się ubrudzić rączek podczas czyszczenia i co jakiś czas wyrzucić popiół to polecam Ferroli Biopellet. Tu koszt około 8500 zł.W obydwu kotłach nie bawisz się z ustawieniami typu; dawka pelletu, dawka powietrza, % płomienia itd. Kotły same dobierają sobie parametry, działają na zasadzie "włącz i zapomnij " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas8501 06.06.2019 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 To zależy ile chcesz przeznaczyć na kocioł i co oczekujesz? Jak chcesz kocioł bezobsługowy z automatycznym czyszczeniem palnika, automatycznym czyszczeniem wymiennika, z kompresją popiołu to polecam Lagunę Edilkamina. Tutaj koszt kotła około 15500 zł. Jak nie boisz się ubrudzić rączek podczas czyszczenia i co jakiś czas wyrzucić popiół to polecam Ferroli Biopellet. Tu koszt około 8500 zł. W obydwu kotłach nie bawisz się z ustawieniami typu; dawka pelletu, dawka powietrza, % płomienia itd. Kotły same dobierają sobie parametry, działają na zasadzie "włącz i zapomnij " Ferroli biopelet najmniejszy z tego co widzę ma 18kw, kosztuje nie 8500 a 11500 i to netto, zbiornik na pellet 30kg. Gdzie tu plusy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas8501 06.06.2019 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Kostrzewa mini bio ,będziesz zapierdzielał ino miło przy tym wymienniku poziomym, ale super jest milutko certyfikaty ,bafy i inne paragrafy.Absolutnie nie idź w pompy bo przecież masz już komin który kosztował grube pieniądze i musi koniecznie zrekompensować obsługę kotła na pellet.Echh szkoda gadać..... I jeszcze ten komin jak w piecu hutniczym. Po prostu nie chcę pompy ciepła więc ten temat możemy pominąć. Pytanie było jaki piec na pellet. Wiele wątków przeczytałem i w każdym psioczysz na Kostrzewę - z doświadczenia czy na jakiej podstawie? Nie upieram się na ten piec ale też dlaczego go odrzucić skoro jest atrakcyjny cenowo porównując do konkurencji i lepiej wyposażony. Czy kupując go skazuję się na same problemy i obsługę co 2 lub 3 dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas8501 09.06.2019 00:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 Co napiszecie na temat kotłów lazar smartfire z górnym zasobnikiem i kotłospaw slimko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 09.06.2019 01:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 Slimko trochę już pozakładałem. Nie ma z tym problemów. Palnik fajny -obrotówka Kipi. Sterownik jest też OK - od Pluma. Mieści się w praktycznie każdej kotłowni. Jak trafisz na autoryzowanego dystrybutora, powinieneś wytargać naprawdę spory rabat od cennika katalogowego, ale nawet według cennika kosztuje przyzwoite pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 09.06.2019 03:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 A pod uwagę nie brałeś porządnego kotła od Zębca ? agat 10kw na taką powierzchnię jak znalazł ,kociołek mały ale bardzo rozbudowany wymiennik ciepła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts