Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe w nowym domu - jaki rozdzielacz?

natsko1993

Recommended Posts

Witam, potrzebuję Waszej pomocy, a mianowicie przymierzamy się do wykonywania ogrzewania podłogowego w nowym domu (170m2), z czego podłogówki będzie około 140m2. Jeżeli chodzi o garaż planujemy jedynie dać grzejnik niskotemperaturowy. W łazienkach prócz podłogówki również są one przewidziane. Zdecydowaliśmy się na producenta Kan Therm, jednak nie wiemy do końca jakie rozdzielacze zastosować... Czy z układem mieszającym i przepływomierzami, czyli coś takiego: http://balneumart.pl/ogrzewanie/rozdzielacze/kan-therm_8_obwodow_rozdzielacz_z_ukladem_mieszajacym_i_przeplywomierzami_1.html

czy tylko z układem mieszającym: http://balneumart.pl/ogrzewanie/rozdzielacze/kan-therm_7_obwodow_rozdzielacz_z_ukladem_mieszajacym_73e.html

czy jeszcze jakieś inne? Na czym głównie polega różnica między nimi?

Będą dwa rozdzielacze: na parterze i na piętrze :) nie potrzebujemy jakiś udziwnień - zależy nam na prostej instalacji, która będzie grzać.

Przepraszam za tak głupie pytanie, ale jesteśmy laikami, jednak terminy wykonawców są tak odległe, że chcemy sami ułożyć podłogówkę. Z góry serdecznie dziękuję za podpowiedź, co będzie niezbędne do wykonania instalacji.

Rozdzielacz obowiązkowo z rotametrami.Co będzie źródłem ciepła?

Źródłem ciepła będzie gaz ;) kocioł z zasobnikiem cwu. Czyli ten pierwszy rozdzielacz nada się? Czy jeszcze skupić się na czymś innym?

Jeżeli chodzi o sterowanie temperaturą, to chcemy mieć możliwość sterowania górą domu osobno, a dołem osobno. Więcej sterowań obiegami nie przewidujemy - ewentualnie będziemy regulować drobne wahania rotametrami.

Sugeruje projekt OZC + na jego podstawie projekt CO W zależności od wyników przepływów i oporów instalacji należy dobrać odpowiedni kocioł i automatykę do niego.Ja bym robił cały dom w podłogówce.Odradzam podłączanie grzejników pod rozdzielacz ogrzewania podłogowego bo widzę że jest taki zamiar.Wszystko zależy od obliczeń,jak mały dom i dobrze ocieplony to jest szansa że pójdzie bezpośrednio z kotła(grzejniki na krzywej kotła a podłogówka na module mieszacza) kocioł np.któryś z modeli Junkersa.Przy samej podłogówce Termet Ecocondens Gold.

Tak czy inaczej kocioł powinien być sterowany pogodowo.Jeżeli z obliczeń wyjdzie że nie da rady bezpośrednio z kotła i chcąc jednak oprócz podłogówki zamontować grzejniki to musi być sprzęgło hydrauliczne a za nim pompa na grzejniki oraz pompa +zawór mieszający 3D z siłownikiem na podłogówkę+moduł mieszacza np. w Junkersie to MM100

Wg.mnie jak są dobrze zrobione projekty to nie ma sensu sterowanie oddzielnie parterem i piętrem.Takim oddzielnym sterowaniem poszczególnymi kondygnacjami "ratują" się "instalatorzy" którzy wykonują instalację przy pomocy "projektu na pałę" aby zamaskować swoje błędy wykonawcze ale oczywiście kto bogatemu zabroni-będzie dużo drożej ale tez będzie działać

Proponowane rozdzielacze nie nadają się do pracy z kotłem kondensacyjnym ponieważ posiadają zawór termostatyczny 3D z ręczną nastawą temperatury co w połączeniu z kotłem kondesacyjnym jest porażką,jak już wcześniej wspomniałem powinien być zawór 3D z siłownikiem o odpowiednio dobranym Kvs

Edytowane przez Kondensat

Sugeruje projekt OZC + na jego podstawie projekt CO W zależności od wyników przepływów i oporów instalacji należy dobrać odpowiedni kocioł i automatykę do niego.Ja bym robił cały dom w podłogówce.Odradzam podłączanie grzejników pod rozdzielacz ogrzewania podłogowego bo widzę że jest taki zamiar.Wszystko zależy od obliczeń,jak mały dom i dobrze ocieplony to jest szansa że pójdzie bezpośrednio z kotła(grzejniki na krzywej kotła a podłogówka na module mieszacza) kocioł np.któryś z modeli Junkersa.Przy samej podłogówce Termet Ecocondens Gold.

Tak czy inaczej kocioł powinien być sterowany pogodowo.Jeżeli z obliczeń wyjdzie że nie da rady bezpośrednio z kotła i chcąc jednak oprócz podłogówki zamontować grzejniki to musi być sprzęgło hydrauliczne a za nim pompa na grzejniki oraz pompa +zawór mieszający 3D z siłownikiem na podłogówkę.

Wg.mnie jak są dobrze zrobione projekty to nie ma sensu sterowanie oddzielnie parterem i piętrem.Takim oddzielnym sterowaniem poszczególnymi kondygnacjami "ratują" się "instalatorzy" którzy wykonują instalację przy pomocy "projektu na pałę" aby zamaskować swoje błędy wykonawcze ale oczywiście kto bogatemu zabroni-będzie dużo drożej ale tez będzie działać

Proponowane rozdzielacze nie nadają się do pracy z kotłem kondensacyjnym ponieważ posiadają zawór termostatyczny 3D z ręczną nastawą temperatury co w połączeniu z kotłem kondesacyjnym jest porażką,jak już wcześniej wspomniałem powinien być zawór 3D z siłownikiem o odpowiednio dobranym Kvs

Super, dziękuję za informacje! Na pewno weźmiemy to pod uwagę

• 3 weeks później...
Źródłem ciepła będzie gaz ;) kocioł z zasobnikiem cwu. Czyli ten pierwszy rozdzielacz nada się? Czy jeszcze skupić się na czymś innym?

Jeżeli chodzi o sterowanie temperaturą, to chcemy mieć możliwość sterowania górą domu osobno, a dołem osobno. Więcej sterowań obiegami nie przewidujemy - ewentualnie będziemy regulować drobne wahania rotametrami.

Witam,

A czy wybrał już Pan model kotła kondensacyjnego do swojego domu? Jeżeli Jeszce nie to zachęcam do zapoznania się z ofertą marki Junkers-Bosch. Posiadamy w niej bogaty wybór kotłów kondensacyjnych jednofunkcyjnych oraz dwufunkcyjnych o szerokiej modulacji mocy palnika z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens. Kotły cechują się solidnym wykonaniem oraz wysoką sprawnością pracy. W celu doboru kotła o odpowiedniej wielkości, zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów Junkers-Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie naszych kotłów kondensacyjnych: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch

• 3 weeks później...