Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena z firmy Vetrex V82

Recommended Posts

PSK w wymiarze 300 cm są bardzo ciężkie, szczególnie dla dzieci.

Poza tym trzeba je często regulować i nie wszyscy producenci chcą takie wymiary wykonywać. Nam odmówili i ostatecznie zdecydowaliśmy się na HS dzielone na pół.

Mieliśmy przygotowaną płytę pod PSK, co wpłynęło na dodatkowe koszty i pogrubienia dla HS, ale się udało i już mamy je zamontowane . Chodzą,, jak po maśle'':)

Same drzwi miałyby 160 cm, to chyba tak jeszcze w miarę? Nie wyobrażam sobie 3 metrowej szyby na szynie ;)

Chyba będę stawiać na rozwierane na zewnątrz. Trudno, nie można mieć wszystkiego ;)

160cm "samych drzwi" to właśnie za dużo. HS bez problemu i dwa razy tyle.

Drzwi otwierane na zewnątrz są u nas spotykane sporadycznie, czyli mogą mieć niewspółmiernie wyższą cenę lub nie być do końca dostosowane do naszych warunków w sensie energooszczędnym. Dlatego przy ich wyborze trzeba szczególnie uważać.

Używałem krótki czas drzwi HS, u siebie mam obecnie 2 sztuki PSK 300cm dzielone symetrycznie. Oczywiście na korzyść przemawia komfort używania (lżejsze przesuwanie, brak progu), jednak przy PSK jest dla mnie praktycznie niezauważalny minimalny próg profilu, a dodatkowo mam możliwość uchylenia okna, z czego często korzystam (nie wlatuje mi wtedy tylu nieproszonych gości do pomieszczenia).

Gdyby nie duża różnica w cenie, pewnie wybrałbym HS, ale według mnie nie jest wart on takiej dopłaty.

Właśnie przeglądam pisma z fabryki i czytam o "urealnieniu cen" m.in. w HS. Będą tańsze. Mam nadzieję że nie tylko pozornie, bo do tej pory w wycenie Vetrexu zawsze było uwzględniane poszerzenie pod próg a teraz trzeba je będzie oddzielnie domówić ;)

• 2 months później...