Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 182m2 powierzchni użytkowej czym ogrzewać

e_nygma

Recommended Posts

Witam

Tematów podobnych mnóstwo ale co dom to inny.

Nasz jest wzorowany na projekcie " dom przy głogowej 1, 2 ,3" trochę pozmieniany i dopasowany do naszych potrzeb.

Co zatem jest trochę większy , 123m2 pod zabudowę , 182 m2 użytkowej do ogrzania i tu problem co wybrać.

Wg projektu masz dom ma zapotrzebowanie na EK około 87kWh/m2/rok ale że trochę zmodyfikowaliśmy budowę , i teraz są ściany z pustaków keramzytobetonowych , na to pójdzie 20 cm styropianu grafitowego , na dach będzie dane 30 cm wełny, podłoga na chudziak 12 - 13 cm styropian, okna mamy ciepłe 3 szybowe z Ug 0.5 a całe na poziomie U = 0.7 do 0.8.

Wg szacunku na stronie cieplowlasciwe wychodzi EK 86 kWh/m2/rok 46W/m2 powierzchni, zapotrzebowanie na moc pieca około 14kW w najzimniejsze dni przy minus 20 st na zewnątrz około 8.8 kW a normalnie około 4kW , plus 4 kW na CWU link http://cieplowlasciwie.pl/wynik/5qxf

W projekcie zakładaliśmy że będzie ogrzewany eko groszkiem i grzejniki , trochę przerwy było w postępach prac ale teraz zamierzamy dokończyć i

teraz zmiana koncepcji. Chyba wybierzemy ogrzewanie podłogowe wszędzie co za tym idzie trzeba pomyśleć o zmianie sposobu ogrzewania.

Z racji że gazociąg jest oddalony od domu to koszt podłączenia będzie duży. raczej odpada.

Jeśli pozostać przy ekogroszku to jak rozwiązać dobór pieca i instalacji , instalator chce zrobić na sprzęgle plus zawór 4 drożny tylko boję się że jak coś zawiedzie to

może pójść za duża temperatura na podłogówkę. Dać bufor ciepła ?.

Coraz mocniej interesuję się powietrzną pompą ciepła i tu po analizie różnych tematów mam wątpliwości i pytania.

Jaką pompę bym potrzebował jakiej mocy ? wiem że im mocniejsza tym droższa więc przewymiarowanej nie chcę bo mnie nie stać .

Są fajne PC z mocą do 7 kW i COP na poziomie 4.8 przy 7 st ale to nie wyznacznik bo przy minus 20st C COP spada do 1 .

Co w przypadku PC i mroźnej zimy np tak jak w ubiegłym roku jak u nas było przez około 30 dni bardzo zimno od -17 do - 25

jak będzie dogrzewać grzałką to koszty będą duże.

Przy takiej temperaturze to nawet PC 20Kw nic nie da .

Dla bezpieczeństwa dać piec na ekogroszek i dołożyć PC ?

Ja mam dziesiąty sezon podłogówkę przy ekogroszku. Prosta instalacja z zaworem czterodrogowym sterowanym pogodowo - prosto, tanio. Teraz wyrzucam ekogroszek i przechodzę na PC P-W. Zapomnij o ekogroszku, to jest syf.

Wyślij wyniki z ciepłowłasciwe do kilku instalatorów, a zwłaszcza do mojego (widomość na PW) i zobaczysz różnicę. Jeszcze lepiej gdybyś wykonał profesjonalne OZC...

Edytowane przez plamiak

Dziękuję za odpowiedzi, gruntowa pompa raczej odpada bo koszt za duży na ten moment. Myślałem o PP bo ceny są dobre i w cenie przyłącza gazowego z piecem.

Jak dogrzewacie w zimie właśnie w tych dniach co Pompa powietrzna jest na granicy swoich możliwości lub może się wyłączyć. Dogrzewanie grzałką elektryczną przez długi czas mija się z celem i opłacalnością .

Zaznaczam nie będę miał kominka bo nie chciałem mieć popiołu w salonie. Czyżby jednak rozsądnym rozwiązaniem na ten czas był piec CO jakiś na ekogroszek lub drewno ,zwykły tani a w przyszłości może uzbiera się na PCG bo różnica na starcie 40 tyś spora .

ps "plamiak" nie dostałem pw , mógłbyś posłać mi schemat obecnej instalacji z ekogroszkiem żebym mógł porównać z tym co mi proponuje tzn na razie ogólnikowo przedstawił instalator.

Dzięki

• 2 weeks później...

Witam,

W Pana przypadku polecam zastanowić się nad zastosowaniem gruntowej pompy ciepła, która w odróżnieniu do powietrznej pompy ciepła pracuje z wysoką sprawnością COP przy niskich temperaturach zewnętrznych. Wtedy nie będzie potrzebny montaż kotła na paliwo stałe co częściowo zwróci koszty inwestycji w budowę kolektora gruntowego.

Jeżeli jest Pan zainteresowany wyborem gruntowej pompy ciepła, zachęcam do zapoznania się z ofertą pomp ciepła marki Junkers - Bosch z rodziny Bosch Compress. Nasze gruntowe pompy ciepła, cechują się solidnym wykonaniem oraz posiadają wysokiej klasy sprężarkę i wymiennik ciepła. Gwarantuje to długą żywotność i wysoką sprawność wytwarzania energii cieplnej. Marka Junkers-Bosch oferuje gwarancje na swoje pompy ciepła do 5 lat.

W sprawie doboru odpowiedniej pompy ciepłą zachęcam Pana do kontaktu z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Kontakt do nich można znaleźć w wygodnej wyszukiwarce, dostępnej na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod infolinią o numerze: 801 900 810. Więcej informacji o naszych pompach ciepła z rodziny Bosch Compress, znajduje się na stronie: http://www.junkers.pl/produkty

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers - Bosch

Dziękuję za odpowiedzi, gruntowa pompa raczej odpada bo koszt za duży na ten moment. Myślałem o PP bo ceny są dobre i w cenie przyłącza gazowego z piecem.

Jak dogrzewacie w zimie właśnie w tych dniach co Pompa powietrzna jest na granicy swoich możliwości lub może się wyłączyć. Dogrzewanie grzałką elektryczną przez długi czas mija się z celem i opłacalnością .

Zaznaczam nie będę miał kominka bo nie chciałem mieć popiołu w salonie. Czyżby jednak rozsądnym rozwiązaniem na ten czas był piec CO jakiś na ekogroszek lub drewno ,zwykły tani a w przyszłości może uzbiera się na PCG bo różnica na starcie 40 tyś spora .

ps "plamiak" nie dostałem pw , mógłbyś posłać mi schemat obecnej instalacji z ekogroszkiem żebym mógł porównać z tym co mi proponuje tzn na razie ogólnikowo przedstawił instalator.

Dzięki

Witam,

Jeżeli zastanawia się Pan nad wyborem powietrznej pompy ciepła, zachęcam również do sprawdzenia oferty marki Buderus. Nasze powietrzne pompy ciepła z rodziny Logatherm, cechują się najwyższą jakością wykonania, co przekłada się na wysoką sprawność oraz żywotność urządzenia. Marka Buderus posiada również fachowy serwis. Wybór pompy ciepła jest to inwestycja na długie lata, w związku z czym dostępność części zamiennych oraz fachowy serwis jest bardzo ważnym aspektem. W celu doboru oraz wyceny powietrznej pompy ciepła Logatherm zachęcam skontaktować się bezpośrednio z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Kontakt do instalatora można w prosty sposób znaleźć za pomocą wyszukiwarki, która znajduje się na stronie internetowej http://www.buderus.pl. Po wpisaniu Pana adresu pojawi się lista wszystkich Instalatorów prowadzących działaność w okolicy. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801. lub też formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus