vesperos 11.06.2019 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 Witam, Poszukuję rozwiązania redukcji ciśnienia przy zmiennym jego odbiorze. Dokładnie chodzi o instalację nawadniania. Studnia głębinowa z pompą głębinową 4kw, rura fi50, potem filtr dyskowy a za nim sekcje z elektrozaworami. Problem polega na regulacji ciśnienia przy otworzeniu konkretnych elektrozaworów. Kiedy zasilane są 2 duże sekcje ciśnienie rozkłada się idealnie, i na manometrze za filtrem mam oczekiwane 1,6 bara. Natomiast kiedy chce nawadniać jedynie jedna kwaterę, lub kilka mniejszych muszę zredukować ciśnienie z np 3 bar. Wiem ze można zastosować zawór bezpieczeństwa np na 2 bar który będzie upuszczał nadmiar ciśnienia do studni "kopanej" którą mam tuż obok (żeby nie marnować wody). Chyba rozwiązanie z reduktorem (a przynajmniej jednym) w moim przypadku się nie sprawdzi, a kryzowanie (dławienie pompy) zaworem głównym nie odpowiada mi ze względu na konieczność zdalnego sterowania systemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts