Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Kolegów,

rozglądam się nad domem, najchętniej w stanie surowym. W niedzielę udało mi się znaleźć całkiem ładny dom. Przeglądając potem zdjęcia zauważyłem, że mury wybudowane są chyba niezgodnie ze sztuką. Dom wybudowany jest z pustaka na pióro i wpust. Budowlańcy zapewne by przyśpieszyć prace, a może z niewiedzy murowali z bardzo małą zakładką, nawet centymetrową. Czy budując z pustaka można robić aż tak małe zakładki? Niepokoją mnie zwłaszcza naroża domu. Tam wiązanie jest minimalne.

Oglądając dom zauważyłem też pęknięcia w płycie. Pęknięcia są widoczne w miejscach gdzie zbrojenie nie było zbyt głęboko zalane betonem. Widać poziome linie które biegną nad prętami zbrojenia. Pęknięcia prawdopodobnie powstały jak mieszanka zaczęła lekko osiadać po wylaniu. Może słabo została zatarta? Płyta od strony spodniej jest ładnie zalana i tam nie widać żadnych wad.

Pozdrawiam

Bogdan

http://zaza.com.pl/upload/1.jpg

http://zaza.com.pl/upload/2.jpg

http://zaza.com.pl/upload/3.jpg

http://zaza.com.pl/upload/4.jpg

Nadproża mogą być. Widziałem murarzy starej daty co obtłukiwali młotkiem cegłę aż została sama ścianka jako "szalunek" i między nie szło zbrojenie i beton ;)

Naprawdę takie nadproża mogą być? Poproszę o jakieś wyliczenie. Przyjmij rozpiętość stropu 4 metry. I nie zakładaj że coś ktoś tłukł , tu masz 2-3 pręty # 12 i 2 cm zaprawy.

Mogą być - mogły zostać zrobione. Bo napisałeś, że brak. Nie pisałem o poprawności tego rozwiązania. Poza tym skąd 4m? Ja tam nie widzę zdjęciach otworów, które by miały chociaż połowę tej szerokości.

OK. Napiszę wprost takim komentarzem wprowadzasz ludzi w błąd. Skup się na tym co widzisz a nie an tym co gdzieś widziałeś. Widzisz nadproże? Jeżeli tak pokaż obliczeniowo że to jest OK.

No wymurowane tak sobie, ale będzie stało. Co rzuca się w oczy - brak nadproży w ścianach zewnętrznych. Nie znamy rozpiętości ale strop raczej cienki ... bak wieńca.

-

Dziękuję za odpowiedź.

Nadproży raczej brak. Czy wycięcie części cegły i dodanie gotowego nadproża po obu stronach muru rozwiąże problem?

Dodam jeszcze. Dom posiada drugą płytę oraz lane skosy więc wieniec chyba nie jest potrzebny.

Poproś o projekt i zanim zdecydujesz sie na zakup sprawdź z fachowcem czy nie ma poważnych odstępsw od niego.

Jeśli są to utarguj cene na ich poprawienie. Sprawdź czy izolacja od gruntu jest zrobiona zgodnie z projektem i jak jest z przyłączami bo znam przypadki że ich doprowadzenie kosztowalo wiecej niż sama działka.

OK. Napiszę wprost takim komentarzem wprowadzasz ludzi w błąd. Skup się na tym co widzisz a nie an tym co gdzieś widziałeś. Widzisz nadproże? Jeżeli tak pokaż obliczeniowo że to jest OK.

Nie rozpędzaj się. Ze zdjęć nie można w 100% stwierdzić, że ich nie ma. To trzeba sprawdzić. Chyba, że ktoś kupuje dom przez internet na podstawi zdjęć. Jak lubisz wróżyć to licz. Nawet jak by były widoczne to dalej nic by nie było wiadomo o zbrojeniu lub jego braku.

Dziękuję za odpowiedź.

Nadproży raczej brak. Czy wycięcie części cegły i dodanie gotowego nadproża po obu stronach muru rozwiąże problem?

Dodam jeszcze. Dom posiada drugą płytę oraz lane skosy więc wieniec chyba nie jest potrzebny.

Pisałem o wieńcu w poziomie stropu....... ale tego w dachu też brak. Jak jest druga płyta jest pod to projekt?

Nie rozpędzaj się.

Zobaczyłeś ukryte nadproża których nie widzi autor fotek. Ja się rozpędziłem czy Ty?