Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozliczenia PGE

art_composites

Recommended Posts

Witam. Dnia 29.04.2019 został u mnie wymieniony licznik na dwukierunkowy i od tego dnia instalacja została uruchomiona i już produkowała. Następnie otrzymałem fv za prąd za okres 01.04.2019-07.05.2019, byłem pewnie że to fv rozliczająca ostatni okres w którym jeszcze instalacja nie działa, ale dziś otrzymałem fv za okres 07.05-2019-07.06.2019 czyli za czas w którym działa już instalacja !. Oczywiscie na fv zużycie jest mniejsze jak to co wyprodukowalem w maju. Czegoś tu nie rozumiem, ile jeszcze będą mi przychodzić te fv ? Okres rozliczeniowy miał być półroczny.

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To powinna być ostatnia - jeśli rachunek "wyzerujesz" i nie będziesz już płacił prognozy to będziesz czekał pół roku na kolejną fakturę.

Musisz po prostu pokryć wszelkie zobowiązania wyliczone ze wskazań licznika który zdemontowano.

Oczywiste jest - skoro otrzymałeś fakturę, że miałeś niedopłatę do wczesniej prognozowanego zużycia i tego co było na liczniku.

Pozdrawiam

Mam nadzieję że to co wyprodukowałem w maju, gdzieś nie przepadnie.

Masz przecież protokół odbioru z wymiany liczników i tam są wartości 1.8.1 i 2.8.1 spisz porównaj z tym co masz dziaiaj - będziesz wiedział ile wyprodukowałeś i ile pobrałeś.

• 4 months później...

Witam, może proste pytanie... ale zawsze widziałem przykłady, że nadwyżka w WT przechodzi na NT a co jak będzie odwrotnie ? Chodzi o rozliczenie z PGE aktualnie mam G12W ( muszę poczekać na możliwość zmiany ) i sporo produkuję w niższej taryfie co z ewentualnymi nadwyżkami z niższej taryfy gdyby teoretycznie np. wyszło zużycie NT 3000kWh, zużycie WT 7000kWh a produkcja oddana NT 5000kWh, WT 5000kWh - płacę pewnie za różnicę cen ????

Znalazłem teraz w umowie ciekawy zapis:

"W przypadku zastosowania w umowie grupy taryfowej wielostrefowej, w pierwszej kolejności rozliczenia dokonuje się odrębnie dla każdej strefy czasowej, a w następnej kolejności nierozliczoną, w danej strefie czasowej, energię elektryczną wprowadzoną do sieci rozlicza się w innej strefie."

Czyli jednak nadwyżka z niższej przejdzie do wyższej ??.

Edytowane przez xDonx

• 2 weeks później...
Witam, może proste pytanie...

Czyli jednak nadwyżka z niższej przejdzie do wyższej ??.

Witaj spokojnie przejdzie a dokładnie zbilansuje się :)

Jeśli zużyłeś wszystko w I taryfie co wyprodukowałeś a w II (tańszej) zostało Ci z nadprodukcji - to mimo ,że II tańsza zbilansuje/pokryje Ci ubytek w I droższej na koniec okresu rozliczeniowego.

Miałem ten sam dylemat u tego samego operatora z tą samą taryfą i Pani z PGE u której byłem rozwiała moje wątpliwości.

• 8 months później...
Witam. Mam takie pytanie. Logowałem się wcześniej w ebok ( PGE ) a teraz jak się zarejestrować po zmianie licznika na dwukierunkowy i otrzymanej nowej umowie? Prawdopodobnie potrzebny mi jest nowy nr klienta ale skąd mam go wźąść? Na umowie nic takiego nie ma, no chyba , że to nr umowy. W informacji jest podane , że jest na fakturze ale na nią musiał bym czekać pół roku. Czy ktoś z Was miał z tym już do czynienia?

Witam. Mam takie pytanie. Logowałem się wcześniej w ebok ( PGE ) a teraz jak się zarejestrować po zmianie licznika na dwukierunkowy i otrzymanej nowej umowie? Prawdopodobnie potrzebny mi jest nowy nr klienta ale skąd mam go wźąść? Na umowie nic takiego nie ma, no chyba , że to nr umowy. W informacji jest podane , że jest na fakturze ale na nią musiał bym czekać pół roku. Czy ktoś z Was miał z tym już do czynienia?

Ebok dla Prosumentów nie działa.

Takie pytanie techniczne.

W uproszczeniu - licznik od nowości pokazuje mi zużycie 200kWh, a ilość oddaną do sieci 1000kWh. Natomiast na falowniku jest, że produkcja od początku wynosiła 1300kWh. Czy to oznacza, że te "brakujące" 100kWh to jest moje zużycie na potrzeby bieżące i wtedy licznik po prostu tego nie rejestruje ani po stronie pobranej, ani oddanej energii? Dobrze rozumuję?

Takie pytanie techniczne.

W uproszczeniu - licznik od nowości pokazuje mi zużycie 200kWh, a ilość oddaną do sieci 1000kWh. Natomiast na falowniku jest, że produkcja od początku wynosiła 1300kWh. Czy to oznacza, że te "brakujące" 100kWh to jest moje zużycie na potrzeby bieżące i wtedy licznik po prostu tego nie rejestruje ani po stronie pobranej, ani oddanej energii? Dobrze rozumuję?

tak, a jakby to miało inaczej wyglądać :confused:

Mogłoby liczyć całkowitą energię oddaną, czyli w moim przypadku 1300kWh i pobraną, czyli 200kWh - wtedy można by porównać, czy wskazania falownika, ile energii wyprodukował, pokrywają się z tym, ile dotarło do licznika. Bo jakiś straty po kablu są. Ale OK.

Tak to nie da się porównać, produkcja to 1300, wysłane (280) to 1000 więc z tego wynika że autokonsumpcja to 300, pobrana (180) to 200 więc zużycie to 500 i do darmowego poboru i wykorzystania pozostaje 600

Natomiast co masz na myśli mówiąc o brakujących 100 kWh

Instalacja uruchomiona 18 lutego, tydzień temu przyszła pierwsza faktura prosumencka za okres 18.02-30.06.

Do zapłaty coś około 53 zł. W sieci zmagazynowane do późniejszego odbioru 166kWh. Takie rachunki to można płacić. :wiggle:

Gratuluje! Prawie super jakby to było z ogrzewaniem i cwu :rolleyes: