Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozliczenia PGE

art_composites

Recommended Posts

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Forumowicze. W dniu dzisiejszym PGE wymienilo mi licznik na dwukierunkowy. Z tego co doczytałem moge juz włączyć falownik i korzystać z prądu, ale nie mam jeszcze umowy. Pytanie brzmi: czy mogę już korzystać z prądu? Co bedzie działo się z nadwyżką? Czy będę mógł ja odebrać jezeli nie mam jeszcze umowy? Ile czasu koge czekać na umowę i skąd licznik bedzie wiedział, że taka umowa juz jest?

Dziekuje i pozdrawiam wszystkich

ile czekałeś od złożenia papierów i czy po drodze dostałeś jakieś powiadomienia/listy z potwierdzeniem daty wymiany?

Ja czekam od 28 stycznia...

ile czekałeś od złożenia papierów i czy po drodze dostałeś jakieś powiadomienia/listy z potwierdzeniem daty wymiany?

Ja czekam od 28 stycznia...

Dostałem tylko informacje z PGE o wpłynięciu wniosku o wykonaniu instalacji i potwierdzenie, że wszystko jest ok. z dniem 14.01. W otrzymanym liscie była informacja, że od tej daty mają 30 dni. Licznik dwukierunkowy założyli 08.02. Czyli okolo 3 tygodni.

Czy też tak długo czekaliście na 1 FV po zgłoszeniu instalacji ?

Licznik miałem wymieniony 10.12.2021, przy zmianie licznika spisany był stan licznika. Na podstawie tych danych PGE powinna wystawić FV.

Teoretycznie powinienem dostać następna FV z zużyciem 10 - 31.12,2021. Coś czuję że licznik będzie spisany jak zawsze i FV otrzymam w marcu 2022.

G11 czy G12? Możesz dać screen z wykazem nazw i wysokości opłat stałych?

Taryfa G11 PGE

Opłata handlowa 4,99 zł

Opłata sieciowa 3f stała 7,48 zł

Opłata przejściowa (pow 1200kWh) 0,41zł

Opłata jakościowa,sieciowa zmienna całodobowa, OZE, kogeneracyjna 0,00 zł

Abonament 0,92 zł

Opłata mocowa ( więcej niż 2800 kWh) 12,87 zł

Edytowane przez CityMatic
Dodałem operatora PGE

Czy też tak długo czekaliście na 1 FV po zgłoszeniu instalacji ?

Licznik miałem wymieniony 10.12.2021, przy zmianie licznika spisany był stan licznika. Na podstawie tych danych PGE powinna wystawić FV.

Teoretycznie powinienem dostać następna FV z zużyciem 10 - 31.12,2021. Coś czuję że licznik będzie spisany jak zawsze i FV otrzymam w marcu 2022.

Z tego co tu cztałem to najpewniej dostaniesz łączony rachunek dopiero w czerwcu 2022, bo masz niepełny 6miesięczny cykl od uruchomienia instalacji. Na tym rachunku będziesz miał rozliczenie produkcji/pobrania od chwili wymiany licznika. Za zużycie do zmiany licznika dostaniesz fakturę końcową do zapłaty za zużycie.

Taryfa G11

Opłata handlowa 4,99 zł

Abonament 0,92 zł

Wychodzi na to, że w G11 jest 80 zł. rocznie taniej niż w G12.

Taryfa G11 PGE

Opłata handlowa 4,99 zł

Abonament 0,92 zł

Opłata handlowa 4,99 zł to akurat opłata łosiowa też w to wdepnąłem

Liczyłem opłaty i różnica to ok 3zł./msc. między G11 a G12 przy założeniu braku dokupowania prądu.

Oczywiścei jak ktoś wpakował się w opłatę handlową to ma więcej.

Poniżej założyłem w sumie opłat pobór prądu z magazynu 1200-2800kWh i za tyle policzyłem opłatę mocową-ponoć ilość kWh "pobrana" z magazynu wpływa na wysokość opłaty mocowej identycznie jak i normalny zakup energii!

OPŁ.STAŁE 2022 3 fazy!

G12-19,79netto(20,78 z 5%VAT/24,34 z 23%VAT)

-sieciowa stała: 9,25zł/msc

-przejściowa: 0,33zł/msc

-abonament: 0,75zł/msc

-mocowa: 2,37 zł/msc ( 0-500kWh/rok)

5,68 zł/msc (501-1200kWh/rok)

9,46 zł/msc (1201-2800kWh/rok)

13,25 zł/msc (2800 i więcej kWh/rok)

G11-17,10netto(17,95 z 5%VAT/21,03 z 23%VAT)

-sieciowa stała: 6,56 zł/msc

-przejściowa: 0,33 zł/msc

-abonament: 0,75 zł/msc

-mocowa: 2,37 zł/msc ( 0-500kWh/rok)

5,68 zł/msc (501-1200kWh/rok)

9,46 zł/msc (1201-2800kWh/rok)

13,25 zł/msc (2800 i więcej kWh/rok)

Edytowane przez Dariusz1983

Trzeba żądać taryfy sprzedawcy czyli podstawowej oferty regulowanej przez URE, która nie zawiera żadnych elektryków, hydraulików, ubezpieczeń itp. zbędnych usług.

Niemal zawsze mając opłatę handlową ma się też umowę terminową, której zerwanie grosi opłatami dodatkowymi ale bywa, że zapłacenie tych haraczy jest tańsze niż czekanie na zakoćńzenie umowy.

Ja na teraz mam G12 podstawową taryfę sprzedawcy(bez opłaąty handlowej) i ze zmianą na G11 też podstawową muszę czekać rok od podpisania umowy bezterminowej(przepisanie licznika w grudniu 2021 wiązało się z podpisaniem umowy kompleksowej) , bo raz na rok można ofertę zmienić bezpłatnie(tyczy się bezterminowych). Zmienić będę chciał aby obniżyć koszty stałe o te podane wyżej ok 3zł/msc., bo fotowoltaika, którą lada moment będę mógł uruchomić(czekam na wymianę licznika-papiery złożone 28 stycznia, dziś dzwonili potwierdzić, że wniosek jest ok-kwity wyślą i przy okazji pogadaliśmy o tym jak wyglądają zabezpieczenia i kable ze słupa do skrzynki przedlicznikowej) zapewni mi grubo ponad 100% zapotrzebowania na energię elektryczną.

Edytowane przez Dariusz1983

Trzeba żądać taryfy sprzedawcy czyli podstawowej oferty regulowanej przez URE, która nie zawiera żadnych elektryków, hydraulików, ubezpieczeń itp. zbędnych usług.

Niemal zawsze mając opłatę handlową ma się też umowę terminową, której zerwanie grosi opłatami dodatkowymi ale bywa, że zapłacenie tych haraczy jest tańsze niż czekanie na zakoćńzenie umowy.

Ja na teraz mam G12 podstawową taryfę sprzedawcy(bez opłaąty handlowej) i ze zmianą na G11 też podstawową muszę czekać rok od podpisania umowy bezterminowej(przepisanie licznika w grudniu 2021 wiązało się z podpisaniem umowy kompleksowej) , bo raz na rok można ofertę zmienić bezpłatnie(tyczy się bezterminowych). Zmienić będę chciał aby obniżyć koszty stałe o te podane wyżej ok 3zł/msc., bo fotowoltaika, którą lada moment będę mógł uruchomić(czekam na wymianę licznika-papiery złożone 28 stycznia, dziś dzwonili potwierdzić, że wniosek jest ok-kwity wyślą i przy okazji pogadaliśmy o tym jak wyglądają zabezpieczenia i kable ze słupa do skrzynki przedlicznikowej) zapewni mi grubo ponad 100% zapotrzebowania na energię elektryczną.

umowa jest na 3 lata jak zażądasz to ci dowala kary umowne i to się nie opłaca trzeba doczekać do końca umowy.

Mnie nie dotyczą kary umowne, bo nie mam umowy terminowej ani opłaty handlowej- pisałem, że aby uniknąć opłaty handlowej to podpisując umowę trzeba żądać taryfy sprzedawcy(podstawowa bez "bajerów" i opłaty handlowej, a do tego bez terminu), bo nieświadomym wcisną z dodatkowymi kosztami i uwiązą terminową umową. Bodaj z energą cuda były, bo wciskali ludziskom G11k twierdząc, że to jest podstawowa taryfa i G11/G12 nie istnieje. Kto wiedział co i jak to wyciągali z "szafy" prawdziwą podstawową G11/G12...takie czasy.

Co do zerwania umowy z opłątami handlowymi to już każdy kto w to wdepną policzyć musi czy się to opłaci.

Mnie nie dotyczą kary umowne, bo nie mam umowy terminowej ani opłaty handlowej- pisałem, że aby uniknąć opłaty handlowej to podpisując umowę trzeba żądać taryfy sprzedawcy(podstawowa bez "bajerów" i opłaty handlowej, a do tego bez terminu), bo nieświadomym wcisną z dodatkowymi kosztami i uwiązą terminową umową. Bodaj z energą cuda były, bo wciskali ludziskom G11k twierdząc, że to jest podstawowa taryfa i G11/G12 nie istnieje. Kto wiedział co i jak to wyciągali z "szafy" prawdziwą podstawową G11/G12...takie czasy.

Co do zerwania umowy z opłątami handlowymi to już każdy kto w to wdepną policzyć musi czy się to opłaci.

Nie każda umowa jest bezterminowa moja jest do 2034 roku

Zakładam, ze masz ją na 15 lat licząc od założenia fotowoltaiki(ma to sens, bo 15 lat gwarantuje ustawa) i o ile nie ma ona zapisów o jakiejś "super ofercie z rabatami/opłatami handlowymi/zniżkami" to raz na rok można zmienić taryfę bezpłatnie. Jak masz jakieś cuda w ramach umowy to już jakies opłaty karne być mogą gdy zechcesz ją zerwać choć prawo zerwania umowy bezpłatnie pojawia się zawsze przy podwyzkach taryf ale mając fotowoltaikę to nie ma sensu, bo straci się prosumenta. Edytowane przez Dariusz1983