wojtektomek 12.06.2019 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 (edytowane) Witam wszystkich , Jest to moj pierwszy post w zwiazku z planem budowy domu. Mam nadzieje, ze umieszczam w odpowiednim dziale, jezeli nie prosze o poprawe . Dodam, ze budowe planujemy rozpoczac w 2020 roku a teraz sie do wszystkiego przygotowac (dzialke mamy wiec papierkologia i zadbac o przygotowanie do budowy) Pierwszy temat, ustawienie domu wzgledem dzialki. Czytalem rozne watki, oprocz przegladniecia paru na muratorze rowniez: https://www.morizon.pl/blog/ekspozycja-okien/ https://suw.biblos.pk.edu.pl/downloadResource&mId=1078017 - podazaj za sloncem (PDF) http://askarchitekt.pl/jak-usytuowac-dom-wzgledem-stron-swiata/ https://forum.budujemydom.pl/topic/8738-ustawienie-czy-az-tak-istotne/ po lekturze tego wszystkiego moje wnioski sa nastepujace: - wziac pod uwage wedrowke slonca po niebie w ciagu calrgo roku - sa reguly, ale pozniej te reguly mozna modyfikowac ze wzgledu na: 1) polozenie dzialki na mapie (na przyklad droga u nas jest od wschodu) 2) indywidualne preferencje (na przyklad nie lubimy jak nas rano budzi slonce) 3) projekt biorac to wszystko "do kupy" wkelilismy nasz projekt w dzialke (w zalaczniku) i obracalismy nim na wszystkie strony myslac o powyzszyc warunkach Co o tym myslicie, bardzo bylibysmy wdzieczni za Wasze przemyslenia. I walcie krytyka ile sie da, o to chodzi . Nasz aktualny projekt: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-modrzewnicy-4-m79d22ba7adce8 Nasze przemyslenia: Najlepszy widok u nas (na pola) jest od strony zachodniej do polnocnej (pola), wiec tam nam wypada taras otwarty i wyjscia do niego z dwoch pokoi (gdzie planujemy w jednym umiescic corke a jeden przeznaczyc na nasza sypialnie. Plusem to duzo slonca w pokoju dla dziecka, problemem jest natomiast przegrzewanie sie tych dwoch pokoi w lecie. Z rozwiazan myslimy o takich opcjach: 1) Markizy zewnetrzne o przepuszczalnosci 1% - najbardziej nam sie podobaja ze wzgledu na to, ze sa rowniez moskitierami i widac co sie dzieje na zewnatrz. 2) zasadzenie drzew lisciastych przed oknami, zeby w lecie ograniczaly slonce a w zimie go nie blokowaly. 3) taraso pergola (chyba tak to sie nazywa) 4) obrocic dom bardziej w strone z zachodu, zeby jak najpozniej slonce do tych pokoi zaczelo wpadac (tutaj nie jestem pewny na ile by trzeba bylo go obrocic, zeby to cos dalo no i wtedy zmieni sie troszke ekspozycja innych pokoi + rozklad innych budynkow na dzialce (garaz oddzielny). Zeby slonce tam grzalo po 16 to trzeba dosyc mocno obrocic caly budynek na zachod. Dom mozna obracac w miare dowolnie, dzialka moze byc odcieta wyzej niz do granicy oznaczonej na mapie (na czerwono), ale nie chcemy przekraczac 20a calosci, chyba ze byloby warto. 5) inny/indywidualny projekt parterowki - nie moglismy znalezc nic ciekawego biorac pod uwage wszystkie uwarunkowania. Zawsze wychodzi jakis kompromis, chyba ze macie jakies pomysly? Dodatkowo dwa pokoje sa od polnocy, wiec jest pole manewru, zeby sie ewentualnie przeniesc, tam aktualnie planujemy pokoj dla rodzicow (w przyszlosci) i biuro/pokoj techniczny. Od poludnia (poludniowy wschod z przewaga na poludnie) gdzie slonce bedzie caly rok jest salon/kuchnia i taras z zadaszeniem. Czytalem pare watkow na temat taras od polnocy/poludnia. Tutaj jest taras zadaszony, wiec ochrona od slonca w lecie jest a w zimie lapiemy wszystko co sie uda, jednak nie jestem pewien na ile to jest wystarczajace? Ewentualnie moznaby przedluzyc taras na polnoc i bedzie wtedy. Taras zadaszony - poludnie, otwarty - poludnie-zachod, otwarty - zachod-polnoc. Co o tym myslicie? Od wschodu (polnocny wschod z przewage na wschod) jest droga, wiec tam wejscie, kotlownia, oddzielny garaz. Co do odleglosci od drogi, to planujemy 30m, zeby sasiedni dom nie blokowal widoku i bylo daleko od drogi (choc nie jest jakas ruchliwa, bo to wies). Macie jakies przemyslenia na temat odlegosci od drogi? W zalaczniku jest dom wrysowany w dzialke z oznaczeniami jak ponizej: 1. Wiatrołap 8,73 2. Kotłownia 6,74 3. Hol 9,69 4. Spiżarnia 3,01 5. Kuchnia 13,21 6. Salon 29,94 7. Korytarz 11,31 8. Pralnia 3,85 9. Pokój 11,24 10. Pokój 11,24 11. Łazienka 8,48 12. Pokój 9,51 13. Pokój 10,79 14. Łazienka 4,56 15. Garderoba 2,61 16. Toaleta 1,77 Co sadzicie o wielkosciach/rozkladzie pomieszczen? pozdrawiam i zycze milego dnia w swoich domach (przyszlych albo wybudowanych) http://www.filedropper.com/domdzialkaccomp - wyzsza jakosc do sciagniecia https://www.fotosik.pl/zdjecie/c5d078d42f45d381 Edytowane 12 Czerwca 2019 przez wojtektomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtektomek 16.06.2019 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Hej, Pewnie zapostowalem w zlym dziale albo cos zle zrobilem, ze nie mam odpowiedzi , ale jakby ktos tutaj jeszcze zagladnal to podbijam.* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.06.2019 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Takie ustawienie budynku to tak naprawdę pół domu od północy, a co za tym idzie sporo zimniej. Nie wiem dlaczego boisz się tego słońca, sypialnie dobrze jest projektować od wschodu aby slońce budziło. Od północy to pomieszczenia techniczne. Zastanowiłbym się nad obróceniem budynku. A przy projektowaniu, czy wyborze domu teraz dołączyłby analizy kierunków dachu do położenia paneli słonecznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.06.2019 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 A ja bym jeszcze inaczej to zmienił - Projekt wg lustrzanego odbicia , a wejście główne zrobił w pralni, a pralnie przerzucił do wejścia głównego(1 z 8 zamienić miejscami przeznaczenie pomieszczeń).Taras (jeśli by oczywiście powstał) byłby od wschodu i południa co dało by możliwość korzystania z niego w godzinach popołudniowych.(normalnie tak jak jest obecnie - taras bez cienia staje się bezużyteczny).Pralnia i tzw brudna łazienka/zlew daje możliwość wykorzystania pomieszczenia również po pracach w ogrodzie.(robocze ubrania, wejście do małego WC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtektomek 17.06.2019 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 Takie ustawienie budynku to tak naprawdę pół domu od północy, a co za tym idzie sporo zimniej. Nie wiem dlaczego boisz się tego słońca, sypialnie dobrze jest projektować od wschodu aby slońce budziło. Od północy to pomieszczenia techniczne. Zastanowiłbym się nad obróceniem budynku. A przy projektowaniu, czy wyborze domu teraz dołączyłby analizy kierunków dachu do położenia paneli słonecznych. Slonca boje sie moze dlatego bo wiem jak jest w przegrzanym pokoju popoludniu . Z drugiej strony lepiej miec slonce i je blokowac niz nie miec slonca w ogole, bo tego nie da sie juz poprawic. Od polnocy w zasadzie sa pomieszczenia techniczne (lazienka, kotlownia, biuro/pokoj techniczny) no i sypialnia dla rodzicow. O panelach slonecznych nie myslalem poki co, musze poczytac odpowiednie watki, rozumiem, ze je polecasz? Budynek lekko mozna probowac obrocic. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtektomek 17.06.2019 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 A ja bym jeszcze inaczej to zmienił - Projekt wg lustrzanego odbicia , a wejście główne zrobił w pralni, a pralnie przerzucił do wejścia głównego(1 z 8 zamienić miejscami przeznaczenie pomieszczeń). Taras (jeśli by oczywiście powstał) byłby od wschodu i południa co dało by możliwość korzystania z niego w godzinach popołudniowych.(normalnie tak jak jest obecnie - taras bez cienia staje się bezużyteczny). Pralnia i tzw brudna łazienka/zlew daje możliwość wykorzystania pomieszczenia również po pracach w ogrodzie.(robocze ubrania, wejście do małego WC) Wow, nawet o czyms takim nie pomyslalem (przestawienie pomieszczen 1 z ! Przedstawie zonie pomysl, dzieki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.06.2019 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 O panelach slonecznych nie myslalem poki co, musze poczytac odpowiednie watki, rozumiem, ze je polecasz? Budynek lekko mozna probowac obrocic. Dzieki Nie mam jeszcze PV ale jestem w trakcie zakładania i sam widzę że gdybym miał wytyczne (kilkanaście lat temu) inaczej bym postawił budynek, dachy... aby zyski były lepsze. Wg mnie warto to brać pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts