jmj_janusz 12.06.2019 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 Witajcie,Często korzystałem z informacji zawartych na tym forum ale nigdy nie musiałem się rejestrować - bo i wszystko co chciałem wyłożone było na tacy ... niestety do dziś.Generalnie chodzi o to, że starostwo powiatowe oczywiście nie widzi przeszkód do budowy oczyszczalni na zgłoszenie :- oczyszczalnie 0,8 m3 na dobę- taka przydomowa - faktycznie. ale oto życzy sobie pozwolenia wodno-prawnego - nie wiem dlaczego, podobno wymaga tego od kilkunastu dni.wszystko na podstawie takich oto zapisów w ustawie : USTAWAz dnia 20 lipca 2017 r.Prawo wodneDz. U. z 2017r. poz. 1566 ze zm.Ilekroć w ustawie jest mowa o:65) urządzeniach wodnych - rozumie się przez to urządzenia lub budowle służące do kształtowania zasobów wodnych lub korzystania z tych zasobów, w tym:f) wyloty urządzeń kanalizacyjnych służące do wprowadzania ścieków do wód, do ziemi lub do urządzeń wodnych oraz wyloty służące do wprowadzania wody do wód, do ziemi lub do urządzeń wodnych, Art. 389. [Przypadki, w których wymagane jest pozwolenie wodnoprawne]Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, pozwolenie wodnoprawne jest wymagane na:6) wykonanie urządzeń wodnych; - i tu moje pytanie : faktycznie muszę marnować swój czas na uzyskanie tego pozwolenia - podobno czeka się na to pół roku .... z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi - nie w stylu ja nie musiałem, tylko na jakiej podstawie obecnie funkcjonującego prawa - nie musiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 12.06.2019 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 [...] f) wyloty urządzeń kanalizacyjnych służące do wprowadzania ścieków do wód, do ziemi lub do urządzeń wodnych oraz wyloty służące do wprowadzania wody do wód, do ziemi lub do urządzeń wodnych, [...] Dokładnie chodzi o to, że musisz uzyskać pozwolenie wodno-prawne na wykonanie urządzenia wodnego, jakim jest drenaż rozsączający/studnia chłonna. Pozwolenie tego typu jest bezterminowe. Przepis obowiązuje od 1 stycznia 2018r. Jednak nie wszystkie starostwa są na bieżąco z przepisami i ciągle dość często nie wymagają tego dokumentu. Twoje starostwo najwyraźniej się uświadomiło. Pozwolenie musisz uzyskać w PGW Wody Polskie. Faktycznie może to trochę potrwać. Poza czasem pójdzie też trochę złotówek (pozwolenie 217 zł, geolog 200-300 zł) + operat wodnoprawny, który teoretycznie możesz wykonać sam, ale jego przygotowanie wymaga trochę branżowej wiedzy. Cena za operat w widełkach 1000-2000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 01.11.2023 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Jaki jest stan na 2023r ? Na stronie Wód Polskich jest:"Zgłoszenia wodnoprawnego oraz pozwolenia wodnoprawnego NIE WYMAGA: pobór wód powierzchniowych lub wód podziemnych w ilości średniorocznie nieprzekraczającej 5 m3 na dobę oraz wprowadzanie ścieków do wód lub do ziemi w ilości nieprzekraczającej łącznie 5 m3 na dobę, na potrzeby zwykłego korzystania z wód; " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukikow 23.11.2023 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2023 Kawałek wyżej piszą że zgłoszenie wodnoprawne WYMAGA:- wykonanie urządzeń wodnych służących do wprowadzania do ziemi ścieków oczyszczonych w przydomowej oczyszczalni ścieków na potrzeby zwykłego korzystania z wód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts