firepunch 12.06.2019 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 Witam Tak wygląda moja czeska pompa głebinowa Sigma po 2 latach w studni używanej do podlewania ogrodka. [ATTACH=CONFIG]431401[/ATTACH] Woda z bardzo dużą zawartośćią żelaza oraz manganu. Pompa ma 4mm wżery, oraz rozpadła się na dwie części (silnik i slimak) ponieważ łby srub łączących skorodowały lub sie rozpusciły. Elementy montażowe z nierdzewki oraz mosiądzu są bez skazy, Czy istnieje jakaś pompa która się sprawdzi w takiej wodzie czy muszę kombinować i zaadoptować pompe ssącą (powierzchniową)? Z oczywistych względów bardziej pasuje mi zatapiana gdyż nie musze się o nią martwić na zime. Witam Tak wygląda moja czeska pompa głebinowa Sigma po 2 latach w studni używanej do podlewania ogrodka. Woda z bardzo dużą zawartośćią żelaza oraz manganu. Pompa ma 3mm wżery, oraz rozpadła się na dwie części (silnik i slimak) ponieważ łby srub łączących skorodowały lub sie rozpusciły. Elementy montażowe z nierdzewki oraz mosiądzu są bez skazy, Czy istnieje jakaś pompa która się sprawdzi w takiej wodzie czy muszę kombinować i zaadoptować pompe ssącą (powierzchniową)? Z oczywistych względów bardziej pasuje mi zatapiana gdyż nie musze się o nią martwić na zime. [ATTACH=CONFIG]431401[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.06.2019 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Witam Tak wygląda moja czeska pompa głebinowa Sigma po 2 latach w studni używanej do podlewania ogrodka. [ATTACH=CONFIG]431401[/ATTACH] Woda z bardzo dużą zawartośćią żelaza oraz manganu. Pompa ma 4mm wżery, oraz rozpadła się na dwie części (silnik i slimak) ponieważ łby srub łączących skorodowały lub sie rozpusciły. Elementy montażowe z nierdzewki oraz mosiądzu są bez skazy, Czy istnieje jakaś pompa która się sprawdzi w takiej wodzie czy muszę kombinować i zaadoptować pompe ssącą (powierzchniową)? Z oczywistych względów bardziej pasuje mi zatapiana gdyż nie musze się o nią martwić na zime. Witam Tak wygląda moja czeska pompa głebinowa Sigma po 2 latach w studni używanej do podlewania ogrodka. Woda z bardzo dużą zawartośćią żelaza oraz manganu. Pompa ma 3mm wżery, oraz rozpadła się na dwie części (silnik i slimak) ponieważ łby srub łączących skorodowały lub sie rozpusciły. Elementy montażowe z nierdzewki oraz mosiądzu są bez skazy, Czy istnieje jakaś pompa która się sprawdzi w takiej wodzie czy muszę kombinować i zaadoptować pompe ssącą (powierzchniową)? Z oczywistych względów bardziej pasuje mi zatapiana gdyż nie musze się o nią martwić na zime. [ATTACH=CONFIG]431401[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]431398[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]431397[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]431399[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]431400[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]431396[/ATTACH] Żelazo czy mangan nie powodują wżerów. Obstawiałbym raczej piasek i ścieranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.06.2019 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Skoro ma dwa lata to jest na gwarancji. Mnie się wydaje że ma lat 4 ,a może więcej, a może nawet była po remoncie (uszkodzenie śrub i nakrętek które są ze tali nierdzewnej to sugerują) ponadto ruszała się w studni tzn podczas startu i zatrzymania uderza o osłonę studni lub co gorsze jest spuszczona poniżej rur zabezpieczenia i obija się o kamienie w ścianach studni.Tego typu pompy nie nadają się do nawadniania - wirnik w postaci ślimaka uszczelniony gumą nie jest przewidziany do częstych startów i wyłączeń - każda pompa wirnikowa będzie ok.Te pompy średnio pracują 10-12 lat bez remontu Twoja wygląda jakby pracowała ok 20. Mam jeszcze jedno podejrzenie - do studni wlewa się woda opadowa albo dostaje się coś do niej - czy masz głowicę na tej studni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firepunch 13.06.2019 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Mam jeszcze jedno podejrzenie - do studni wlewa się woda opadowa albo dostaje się coś do niej - czy masz głowicę na tej studni? nie, ale jest profesjonalna nakładka typu wiaderko plastikowe na wierzchu jaki związek ma woda opadowa z wżerami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.06.2019 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Bo pompa głębinowa służy do pompownia wody czystej, a nie brudnej. Do tej drugiej są całkiem inne pompy.Do studni dostanie się np patyk kawałek deski z gwoździem, plastikowa nakrętka itp itd i ruch wody (spadek lustra w studni) podczas pracy i wzrost podczas postoju powoduje takie rysy, wżery czy jak to tam nazywasz.Ale cały czas - to nie ma dwa lata:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts