Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka rolna z rozpoczętą budową - problem z przeniesieniem pozwolenia na budowę

gondoljerzy

Recommended Posts

Witajcie.

Kupiłem działkę rolną 20 arów z domem mieszkalnym w trakcie budowy. Sprzedający jest rolnikiem, a ja nie jestem. On uzyskał warunki zabudowy i pozwolenie na budowę w zabudowie zagrodowej (budynek mieszkalny i budynek gospodarczy). W Starostwie usłyszałem, że nie mogą przenieść na mnie decyzji o pozwoleniu na budowę, bo nie jestem rolnikiem.

Nie bardzo rozumiem, jeśli potraficie, to mi wytłumaczcie: prawo pozwala mi kupić działkę rolną do 30 arów, a zabudowaną działkę rolną do 50 arów, a nie mogę kontynuować rozpoczętej budowy na działce 20 arów? W internecie czytałem informacje o przenoszeniu takich decyzji na nierolnika, ale to mogą być informacje nieaktualne. Czy prawo w tym temacie zmieniało się w ostatnich latach?

Zapomniałem dodać: nie ma planu zagospodarowania terenu.

gdyby Urząd przeniósł PNB na nie rolnika, to chyba byłby jakiś poważny precedens dla zabudowy " siedliskowej " związanej bezpośrednio z produkcją rolną i zabudową zagrodową. Jeśli tak, to już widzę X developerów szukających rolników z działkami dla realizacji swoich inwestycji na działkach niebudowlanych a z możliwością zabudowy siedliskowej.

gdyby Urząd przeniósł PNB na nie rolnika, to chyba byłby jakiś poważny precedens dla zabudowy " siedliskowej " związanej bezpośrednio z produkcją rolną i zabudową zagrodową. Jeśli tak, to już widzę X developerów szukających rolników z działkami dla realizacji swoich inwestycji na działkach niebudowlanych a z możliwością zabudowy siedliskowej.

W ustawie o kształtowaniu ustroju rolnego jest mowa o gospodarstwie rolnym, jest mowa kto jest rolnikiem, ale na samym początku napisano, że przepisów ustawy nie stosuje się do nieruchomości rolnych poniżej 0,3ha.

W ustawie o kształtowaniu ustroju rolnego jest mowa o gospodarstwie rolnym, jest mowa kto jest rolnikiem, ale na samym początku napisano, że przepisów ustawy nie stosuje się do nieruchomości rolnych poniżej 0,3ha.

Ustawa dotyczy ( jak w nazwie ) o kształtowaniu ustroju rolnego, ... jest mowa o gospodarstwie rolnym

tym samym nie sądzę, aby nie-rolnik dostał dla tych terenów WZ, czy też PNB budynku nie związanego z " kształtowaniem ustroju rolnego ".

Pewnie skończyło by się to sprawą sądową i nieważnością Decyzji wydanej dla takiej / nie innej osoby.