gondoljerzy 13.06.2019 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Witajcie.Kupiłem działkę rolną 20 arów z domem mieszkalnym w trakcie budowy. Sprzedający jest rolnikiem, a ja nie jestem. On uzyskał warunki zabudowy i pozwolenie na budowę w zabudowie zagrodowej (budynek mieszkalny i budynek gospodarczy). W Starostwie usłyszałem, że nie mogą przenieść na mnie decyzji o pozwoleniu na budowę, bo nie jestem rolnikiem. Nie bardzo rozumiem, jeśli potraficie, to mi wytłumaczcie: prawo pozwala mi kupić działkę rolną do 30 arów, a zabudowaną działkę rolną do 50 arów, a nie mogę kontynuować rozpoczętej budowy na działce 20 arów? W internecie czytałem informacje o przenoszeniu takich decyzji na nierolnika, ale to mogą być informacje nieaktualne. Czy prawo w tym temacie zmieniało się w ostatnich latach?Zapomniałem dodać: nie ma planu zagospodarowania terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 13.06.2019 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Po prostu, zapytali i dostali odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 13.06.2019 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Gratuluję dobrego humoru, ale samo oświadczenie woli tutaj sprawy nie załatwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 16.06.2019 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 gdyby Urząd przeniósł PNB na nie rolnika, to chyba byłby jakiś poważny precedens dla zabudowy " siedliskowej " związanej bezpośrednio z produkcją rolną i zabudową zagrodową. Jeśli tak, to już widzę X developerów szukających rolników z działkami dla realizacji swoich inwestycji na działkach niebudowlanych a z możliwością zabudowy siedliskowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 17.06.2019 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 A próbowaleś, czy z góry założyłeś że się nie da? A czy przypadkiem nie było by to poświadczenie nieprawdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 17.06.2019 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 gdyby Urząd przeniósł PNB na nie rolnika, to chyba byłby jakiś poważny precedens dla zabudowy " siedliskowej " związanej bezpośrednio z produkcją rolną i zabudową zagrodową. Jeśli tak, to już widzę X developerów szukających rolników z działkami dla realizacji swoich inwestycji na działkach niebudowlanych a z możliwością zabudowy siedliskowej. W ustawie o kształtowaniu ustroju rolnego jest mowa o gospodarstwie rolnym, jest mowa kto jest rolnikiem, ale na samym początku napisano, że przepisów ustawy nie stosuje się do nieruchomości rolnych poniżej 0,3ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 17.06.2019 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 W ustawie o kształtowaniu ustroju rolnego jest mowa o gospodarstwie rolnym, jest mowa kto jest rolnikiem, ale na samym początku napisano, że przepisów ustawy nie stosuje się do nieruchomości rolnych poniżej 0,3ha. Ustawa dotyczy ( jak w nazwie ) o kształtowaniu ustroju rolnego, ... jest mowa o gospodarstwie rolnymtym samym nie sądzę, aby nie-rolnik dostał dla tych terenów WZ, czy też PNB budynku nie związanego z " kształtowaniem ustroju rolnego ".Pewnie skończyło by się to sprawą sądową i nieważnością Decyzji wydanej dla takiej / nie innej osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts