Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa kampinoska

ckwadrat

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witamy wszystkich mieszkańców (obecnych i przyszłych) okolic Leszna a przede wszystkim Powązek, Marianowa, Korfowego i Wilkowej Wsi czyli, mamy nadzieję, naszych niedalekich sąsiadów w niedalekiej przyszłości.

Działka kupiona jesienią w Powązkach, na polu przy drodze do stadniny i gospodarstwa agroturystycznego, z widokiem na niebieską kapliczkę.

Witają Konrad, Asia i prawie dwuletnia Lenka. (Ajkad-ciebie już z widzenia troszkę znam-to ja późnym latem kręciłem się w okolicy waszego domu i wypytywałem o okolicę)

No i przymierzamy się powoli do budowy. Najpierw prąd i już pierwsze dziwactwo.

Człowiek od którego kupiliśmy działkę 2 lata temu wystąpił o warunki, wniósł opłatę za przyłączenie i podpisał umowę. Teraz ja ponownie wystąpiłem o warunki, dostałem umowę ale urząd w Pruszkowie ponownie chce tej samej kaski (ok.1400). Co wy na to? Macie pomysł jak to obejść?

Mam jeszcze pytanie do osób których działki znajdują się na terenie gdzie obowiązuje plan zagospodarowania dla Wilkowej Wsi, Powązek i Korfowego (uchwała nr XL/283/02 z dnia 9 X 2002) Chodzi o stwierdzenie: "Ustala się nawiązanie formą architektoniczną(...) do architektury regionalnej (dwuspadowe, symetryczne dachy)" Chodzi mi o te dwuspadowe dachy. W okolicy widać różne dachy najczęściej nie są to dwuspady. Jak to obeszliście? Architekt z którym rozmawialiśmy twierdzi, że lepiej to wyjaśnić bo w starostwie mogą nie dać pozwolenia jak się uprą, jeśli projekt nie będzie z dachem dwuspadowym. Mieliście jakieś problemy, gmina coś pomogła?

Pozdrawiamy i pewnie gdzieś się będziemy niedługo w okolicy widywać

Witam, przyszłego dalszego sąsiada :lol: . Mój dom to ten obok Ajki (czerwony), mam dach czterospadowy z tym że my budowaliśmy na podstawie indywidualnych warunków zabudowy i tam nic nie było na temat dachów dwuspadowych. ZE w Pruszkowie to rzeczywiście banda ....., ich podejście jest dla mnie niepojęte, nas mają podłączyć podobno do końca czerwca (miało być do kwietnia) a co ciekawe dla naszych trzech domów budują linie od trafo w ogródkach działkowych i ciągną ją tylko do domu z bala i do rogu mojej działki chociaż wiadomo że w ciągu najbliższego roku czy dwóch pozostałe działki też w części będą zabudowane to nie mogliby pociągnąć tej lini do końca pola to raptem kilka słupów a tak to znowu będą zaczynać od nowa: projekt, pozw na budowe, przetarg na wykonawce itd.

No ale dla nich to pewnie wymaga za dużo wyobraźni. :evil:

Powodzenia w budowaniu!

witam wszystkich po przerwie świątecznej :lol:

figga1 - dziękuję za radę dotyczącą projektu, przeglądnęliśmy już chyba tysiące gotowych projektów i żaden nam nie odpowiadał

więc chyba pozostaje indywidualny...

a co do firmy projektującej ogrody - byłam ostatnio na targach i rozmawiałam tam z jedną firmą (tak z ciekawości żeby dowiedzieć się jak to będzie w przyszłości wyglądało, bo ja jeszcze nie jestem na takim etapie), z tego co mówili wyglądało że znają się na rzeczy, choć ja ich siłą rzeczy w praktyce nie sprawdzałam

jeśli sprawa jeszcze aktualna - mogę kontakt do nich przesłać na PW

Iwona

Magnolcia, i jak, kotek wrocił?

Wonsbelfer, wow, ale wyklad :lol: Dzięki :lol:

Kret, w sprawie betonu - nie bierz z Czosnowa, wszyscy na nich psioczą. Jeżeli chodzi o tabelkę dla Banku, to ja robiłam coś takiego. To bardzo proste. Dzielisz kasę przeznaczoną na dany element przez total zaplanowanych wydatków na dom. np.jeśli dom wyszedł Ci za 500000 a np. okna za 30000 to udział okien w całości to 30000/500000 czyli 3/50 czyli 6%. Jeśli jeszcze się z tym borykasz, to postaram Ci się pomóc.

kokoz, powodzenia w walce z urzędnikami 8)

Wonsbelfer, wow, ale wyklad :lol: Dzięki :lol:

Sam się "naciąłem" trzykrotnie przy budowie moich kolejnych studni, bo wiedza na temat warstw wodonośnych nie jest (hmmmm.... jakby tu powiedzieć) "powszechnie dostępna". Skoro jednak się do niej kiedyś dokopałem, to dlaczego nie podzielić się z innymi? Może ktoś dzieki temu parę groszy wyda na zabawki dla dzieciaka, a nie na bezsensowne wiercenia...

Witam serdecznie

Teraz z innej beczki. Czy ktoś z Was składał w banku kosztorys budowy? Mój bank zażyczył sobie rozpisania kwoty jaką planujemy wydać na budowę na poszczególne składniki z określeniem jaki % stanowią w ogólnej kwocie przeznaczonej na budowę. Może macie taką ściągawkę? :roll:

Składając o kredyt do Millennium korzystałam ze znalezionego w Internecie określenia procentowej wartości poszczególnych elementów domu jednorodzinnego w stosunku do wartości całego domu (projekt parterowy, podpiwniczony)

- roboty ziemne - 6,9%

- fundamenty 9,9%

- ściany nadziemne 11,1%

- ściany działowe 4,3%

- stropy 8,7%

- elementy żelbetowe 1,7%

- schody 0,5%

- stropodach 9,3%

- okna + drzwi 6,2%

- tynki 8,7%

- roboty malarskie 7,2%

- podłoża i posadzki 9,9%

- instalacje wod-kanal + co 13,3%

- instalacje elektryczne 2,3%

Po ustaleniu kosztu budowy domu i drobnych przeróbkach procentowych (nie będę miała piwnicy) zrobiłam kosztorys dla banku.

Jak na razie do kosztorysu nie było zastrzeżeń.

Iwona i Robert - na razie dzieki mam 3 kontakty do ogrodow chociaż jeszcze nikogo nie mialam czasu sprawdzić i spotkać się.

A czy ktoś może cokolwiek wie odnośnie gazu na WYGLĘDACH (było zebranie teraz 27 III) czy może ktoś na nim był? A może jeszcze coś wiecie o kanalizacji? Bardzo mnie to interesuje. 8)

Dziękuję lukasz-s za namiary, jutro zadzwonię i ewentualnie podjadę.

Czy kominek, który Ci montował jest ich wyrobem, na stronie chwalą się produkcją?

Z innej beczki – czy możecie polecić firmę do wykonania GWC i wentylacji mechanicznej.

Wysłałem jakiś czas temu maile do kilku firm, ale bez odzewu.

AAAAAAby...

Jeżeli ktoś może szuka drugiego autka do domu, może dla żony...

Mam do sprzedania Fiata Punto Sole rocznik 1999, przebieg 130 tys. km.

Autko ma świeżo (luty) wymieniane amortyzatory przednie, łożyska w wahaczach tył, płyn hamulcowy, klocki, olej, filtry.

Poza tym opony zimowe na felgach, radio. Zainteresowanym mogę przesłać fotki, bądź zapraszam do obejrzenia na żywo. Tel. kontakt. 600-524-497

Sprzedaję tylko dlatego, że kupiłem troszkę większe autko bardzo okazyjnie od znajomego - Punto było dotychczas samochodem rodzinnym.

Pozdrawiam

KrzysiekSw z Grupy Babickiej

Grzegorz Saczek, nie pamiętam dokładnie, ale chodziło o jakość betonu. Że to, że tani ma odzwierciedlenie w kiepskim betonie. Nie znam sie na tym i dobrze nie pamiętam, bo czytałam o tym gdzieś w okolicach września... Zapamiętałam, że czytałam kilka negatywnych opinii i żadnej dobrej... Ale skoro Ty jesteś zadowolony, to może nie jest tak źle? Sama na szczęście już betonu nie będę potrzebować, to dylematu nie mam :lol:

Kret, oczywiście, tylko Excel :lol: Cieszę się, że się udało :lol:

Figga, naprawdę będą ciągnąć gaz? W zeszłym roku słyszałam tylko o gazie w Topolowej czy jakoś tak (interesowałam się działką w Zaborowie i w tym roku miał być ciągnięty gdzieś od strony Wiktorowa w stronę Zaborowa...; ale może już źle pamiętam?). My w ogóle zrezygnowaliśmy z gazu, więc temat na razie mnie nie interesuje kompletnie...

matthet, my korzystamy z usług gościa który urzęduje blisko Ciebie - na wjeździe do Zaborowa po lewej stronie, jeszcze przed cmentarzem (kominki norweskie). Na razie zamontował nam kominek, zrobił rozprowadzenie ogrzewania z kominka na piętro i obudował wszystko gips-kartonem. Dodatkowo (to piszę jako ciekawostkę) umiał podłączyć się do Legalettu (nasz fundament grzewczy). Ciąg dalszy za mnw. dwa tygodnie. Jak na razie jesteśmy zadowoleni :D

Dziękuję lukasz-s za namiary, jutro zadzwonię i ewentualnie podjadę.

Czy kominek, który Ci montował jest ich wyrobem, na stronie chwalą się produkcją?

Wkład oczywiście, że nie jest ich produkcją :-), a reszta tak. Ale wkłady to produkuje ograniczona ilość dużych firm (Spartherm, Sparke, Laudel i pewnie kilka jeszcze innych, których nie znam).

Pozdr

Łukasz

A czy ktoś może cokolwiek wie odnośnie gazu na WYGLĘDACH (było zebranie teraz 27 III) czy może ktoś na nim był? A może jeszcze coś wiecie o kanalizacji? Bardzo mnie to interesuje. 8)

Witajcie

Nie byłem na spotkaniu, ale byłem wczoraj na Kruczkowskiego i wiem troche