Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa kampinoska

ckwadrat

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie po przerwie :lol:

Mam tyle roboty na działce i w pracy zawodowej, że aż nie wiem czy na pewno żyję :wink:

Grzegorzu, ja buduję dom drewniany z bali, tylko z drugiej strony Puszczy, w Sowiej Woli, gm. Czosnów. I wcale mi nie przeszkadza, że moi sąsiedzi mają murowane domy. Mój przynajmniej jest charakterystyczny i gdy coś tłumaczę, to wszyscy od razu wiedzą gdzie mieszkam 8)

Jeśli będzie zainteresowany, to mogę Ci przesłać zdjęcie.

Pozdrawiam

Świerszcz

W dokumentacji urządz. melioracyjnych znaleźli na mojej działce sączki oraz ich odprowadzenie. Aby uzyskać pozwolenie na budowę, muszę zrobić projekt przeniesienia w/w urządzeń. Narysować nową trasę to "pryszcz" nie mam natomiast pojęcia co do przekrojów i oznaczeń rurek oraz studzienek (ponoć niezbędne do łączenia sączek z odprowadzeniami) :o

Może ktoś to już przechodził?

Dla mnie sprawa superpilna

Pozdrawiam

P.S. Buduję (zamierzam) w Babicach St. Tam są ponoć duże rozbieżności pomiędzy planami sączek a rzeczywistością (cudowne lata 60-te!). Może odezwie się ktoś z przyszłych sąsiadów?

Hej,

niestety nawet nie wiem co to sączki, więc nie podpowiem.

Iwona, witaj, wnioskuję, ze stawiasz na projekt indywidualny u architekta? ja mam już dość katalogów; mam w zanadrzu jeden wybrany projekt, ale nie na zasadzie - "ten jest suuuper", ale "ten jest optymalny". Chociaż może to dobrze, wybór z rozsądku może się sprawdzić w praniu, a funcjonalność to najważniejsza rzecz w użytkowaniu.

świerszcz,

chętnie obejrzałbym zdjęcie Twojego domu. u mnie w czasie narad nad projektami często wraca temat drenianego dfomu (działka jest przy puszczy), ale często obawiam się, że pośró murowańców drewno traci wiele uroku. widziałem kiedyś na osiedlu Czarny Las pod Grodziskiem dwa piękne identyczne domy (ich foto jest w większości reklam firmy Misoni - pomarańczowe bale z wiechą). Jeden był na obrzeżu i wyglądał cudnie, identyczny pośród murowanych już tak nie ujmował.

pozdrawiam całą grupę! :D

Marcin,

Nie wiem czy to będzi erada czy tylko spostrzeżenie... ;)

ale myśmy po pewnym czasie doszli do wniosku, że po jakimś czasie mieszkania wygląd zewnętrzny domu traci na znaczeniu. Po prostu widok się "opatrza" i coś co zachwycało pięknem lub zwracało uwagę brzydotą powszednieje i nie razi (ani nie urzeka...) :)

Więc postawiliśmy na funkcjonalność i praktyczność mieszkania. To że dom nasz (parterowy bungalow) nie bardzo będzie pasował do sąsiednich (architektura dworkowa) to już nie ma takiego znaczenia jak rok temu, kiedy zabieraliśmy się do wybierania projektu.

Trzymajcie się i życzę, żebyście byli zadowoleni ze swoich wyborów !

hej Maco,

święta prawda :)

przy zachowaniu naturalnie estetyki i dopieszczeniu elewacji ważne jest to, czy meble ogrodowe wstawię do schowka tuż przy nim a nie obchodząc cały dom; czy będzie pokój dla osoby, która przyjedzie w odwiedziny i czy nie będzie wrażenia ciasnoty wnętrza.

jednak zawsze człowiek chce mieć coś SUPER.... dlatego jeszcze nie zamówiłem projektu, choć znam chyba wszystkie pracownie z gotowcami. nie wiem, czy nie skończy się na indywidualnym projekcie, choć tu też nie ma pewności, że architekt czegoś nie spaprze.

widziałem fotkę domu swierszcza. to są chwile, kiedy człowiek myśli, że może jednak drewno :)

Świerszczyku, jako wielbicielka domów drewnianych, chętnie obejrzałabym zdjęcie Twojego. Przyślij mi plizzzzz :)

Ja zrezygnowałam z domu z bali i właściwie, nie wiem dlaczego :roll: Chciałam grubaśne bale, a takie wyszły drożej niż dom murowany, ale teraz tak sobie myślę, że to kiepski argument, bo ostatecznie koszty nie różnią się aż tak bardzo. No i stoi juz stan surowy z ceramiki, a tak pięknie wyglądałby z drewna...

Tak, postawilam na projekt indywidualny, bo mam specyficzne wymagania i nic gotowego mi nie pasowalo. Dzisiaj mialam pierwsze spotkanie z architektem i wydawalo sie Ok, zobaczymy jak bedzie jutro jak pani zadzwoni z propozycja ceny. W piatek mam spotkanie z kolejnym architektem tak dla porowniania, mam nadzieje, ze na kogos uda nam sie zdecydowac.

Pozdrowienia

ps czy ktos orientuje sie w cenach projektow indywidualnych?