Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa kampinoska

ckwadrat

Recommended Posts

Polpak to chyba siec szkieletowa z ktorej korzysta Tepsa. Trza by od niej wydzierzawic lacze do tego szkieletu. To by sie chyba nawet bardziej oplacalo niz jakby kilka osob wzielo Neo. Nie wiem, jakie sa ceny. Ale to chyba byloby oplacalne przy co najmniej 6-7 osobach. No i ktos musialby zarzadzac taka osiedlowa siecia, warto by postawic wspolny serwerek zeby kazdy nie musial sciagac ze siwata tego samego co inni :wink:

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Żeczywiscie się rozmażyłeś...

Ale to dobrze !

Właśnie myślałem o kierunkowych WiFi od sąsiada do sąsiada i gdzieś u kogoś albo kabel albo satelita (Polpak chyba też dzierżawi satelitarną łączność ale nie wiem czy to nie za drogie).

Myślę, że ckwadraty, alexsoft i ja to WiFi bez żadnego problemu. Od ckwadrata to chyba Włodka by ściągnęło.

Ja dla samej frajdy takiej sieci (nawet bez wspólnego stałego łącza) bym się zdecydował. W końcu WiFi to chyba impreza rzędu kilkuset zł nie więcej. No i jednorazowa, bez kosztów utrzymania...

Kampinoski hot-spot na pewno powstanie. Juz moja w tym glowa :). Karta WiFi do kompa stacjonarnego to juz mniej niz 300 zl. Punkt dostepowy niewiele wiecej niz 500. Zeby to mialo sens (chocby gromadzic w jednym miejscu pliki do wymiany :) musi byc oczywiscie serwer, na ktory mozna by przeznaczyc nawet wysluzonego kompa (ale z duzym dyskiem ;) - czyli kolejne powiedzmy 1000 zl. Pytanie jeszcze ile by kosztowala dobra antena dalekiego zasiegu (ta z punktu dostepowego wystarczy co najwyzej na jeden ogrod) - zrobie rozeznanie. Nie ma sie zreszta, co spieszyc bo sprzet do bezprzewodowek tanieje z kazdym miesiacem. No i oczywiscie zadnych oplat stalych z wyjatkiem groszy za prad dla opa.

Taka instalacja moze dzialac samodzielnie i jest gotowa w kazdym momencie na przyjecie i wspoldzielenie Internetu, jesli tylko znajdzie sie sensowna oferta.

A to się zdziwicie. WiFi może mieć zasięg i klkunastu km, tylko potrzebna jest antena kierunkowa. A specjalna dookólna łapie chyba nawet swobodnie 2-3 km. Więc spięcie grupy sąsiedzkiej nie powinno stanowić problemu. I co za wygoda - można chodzić z notebookiem, czy plamtopem po lesie i być online. Oczywiście nadal jest potrzebny ktoś na stałym łączu, które byłoby współdzielone.

To prawda, ale przepustowość w tym systemie jest bardzo zależna od pozimu sygnału. Te zasięgi są może słuszne na odkrytym polu. W lesie lub w domu może być dużo gorzej. BTW tu jest link do sprzętu, który może was zainteresuje, bo tam są niezłe anteny (cena nie jest już taka zachęcająca):

https://www.wlan.waw.pl/cgibin/shop?show=&sort=id&sid=175adbe0

Ceny są jak najbardziej zachęcające :D - przynajmniej dla grupki najbliższych sąsiadów w promieniu nie większym niż ok. 2 km. Powinna wystarczyć wtedy chyba antena bazowa za ok. 200 zl (dookólna) i kierunkowe lub panelowe (nawet za niecale 100 zl każda). Drogie są tylko szczelinowe (600 i 900 zl), zapewniające pełne pasmo na kilka km.

Ale oczywiście pełne pasmo nie będzie potrzebne. Nie będzie to przecież instalacja firmowa, która by wymagała jak największej, ciągłej przepustowości a sieć przede wsystkim do współdzielenia Internetu. Nawet gdybyśmy współdzielili internetowe łącze 1 Mbitowe to i tak potrzebna by była maksymalna przepustowość 1/11 pełnego pasma WiFi (11 Mbits). A np. Neostrada, która w praktyce powinna spokojnie wystarczyć nawet na 10 użytkowników (powiedzmy 5 rodzin po 2 osoby korzystające niezależnie z Netu), to zaledwie 512 Kbps.

No to powodzenia! Wygląda na to, że ten hotspot rzeczywiście powstanie. Antena - rzecz wymienna (w razie czego), a ceny chyba będą raczej spadać. Ja jestem zdecydowanie za daleko, żeby brać w tym udział, ale będę kibicować!

Tylko co do tych 11 Mbit/s - to szybkość mocno teoretyczna, nieosiągalna nawet w niezłych warunkach, a w rzeczywistości będzie to jakiś ułamek. Ale spróbować można, w końcu kiedyś były tylko modemy wdzwaniane i też się pracowało.

Tak się ruszyło, że nawet nie wiem kiedy przekroczyliśmy 1000 wypowiedzi! Aż się prosi żeby to jakoś wspólnie uczcić. Razem z przyległościami oczywiście (Warszawa :wink:). Może w przyszły weekend w Kampinówce w Izabelinie? To jest dobre miejsce, niezależnie od pogody. A jak się zacznie sezon - w sumie już niedługo - to znowu bedzie się bardzo trudno spotkać w większym gronie.

Ja już zaczynam przymiarki do budowania sieci ale w północnej części KPN

A polpak to słaby pomysł.

Znam lepsze ale brak czasu by szczegółowo opisać co i jak. U mnie (czyli w Sowiej Woli) będę opierał się na Netii gdyż mają komin w Nwym Dworze. A jako iż lokalizacji kilkanaście na Netii zestawiłem to wymęcze dobre warunki ;-)

Wiem, wiem, we wszystkich badaniach Polpak wypada najgorzej. Jesli tylko bedzie alternatywa to na pewno z niej skorzystamy. Problem w lesno-wiejskiej lokalizacji, gdzie nawet Tepsa z ledwoscia dociera a co dopiero Netia, ktora jest nastawiona p.w. na wielkomiejskich klientow biznesowych :(. Netia nie chciala mnie nawet ze 3 lata temu dolaczyc w samej Warszawie! Grzegorz - a nie wiesz moze, jak jest z zasiegiem Netii w okolicach Zaborowa? No i jak bedziesz mial chwilke to napisz "co i jak". Widzę, ze jestes w temacie :lol:

Tele2 też oferuje jakieś radiomodemy do internetu. A przecież od nas widać PKiN więc w sumie nie jest chyba tak źle...

Na pewno oferuje - znajomy ma i sobie chwali, tyle że on mieszka w Warszawie. Pytanie, czy do nas docierają. PKiN widać, ale to ze 20 kilosów w prostej linii (drogą - 26 km), więc sporo za dużo żebyśmy mogi się podpiąć. Musieli by mieć anteny na kominie w Ożarowie a chyba nic tam takiego nie widziałem. Może to tylko kwestia czasu.

A może jakaś lepsza antenka i do Grzegorza przez puszczę by dociągnęło... ?

Do Grzegorza też kawał (pewnie z 15 km w prostej linii) i do tego przez las, który bardzo rozprasza sygnał, więc chyba tym bardziej nic z tego.

No właśnie problem jest ze szkieletem. To, co zamierzamy zrobić, to w najlepszym przypadku nie połączone ze sobą hot-spoty obejmujące lokalne grupki użytkowników. Ale będziemy przecież się łączyć ze światem przez Internet, więc chyba nie będzie problemu żeby założyć jakiegoś wirtualnego huba dla forumowiczów, coś na wzór jednej z sieci p2p o nazwie DC++.