JMaciek 01.03.2004 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Dzieki Marcin za odpowiedź. Wybór kondensacyjny czy tradycyjny mam już za sobą. Jest wiele wątków na Forum traktujących o tym wyborze - można znaleźć przykłady wyliczeń, że kondensat może (zawsze podkreśla się to słowo może) zwraca się po 5-10 latach - dopiero się zwraca, a kiedy zacznie "pracować na siebie"? Cena wiszącego kondensata Vaillanta do tradycyjnego stojącego to chyba nie 15 a 40 % więcej, to samo porównanie dla kotłów wiszących kondensat i tradycyjny to już prawie 100 % - przynajmniej z tych danych które posiadam. Przy założeniu że nie interesuje mnie podłogówka a CO mam zaprojektowane na 70/50 st. C i generalnie jesteśmy ciepłolubni - wybrałem kocioł tradycyjny. Masz racje, że trwałość kotła schodzi na plan dalszy (może za 15 lat będziemy używać ogniw wodorowych jak w Terminatorze 3 ) - więc zdecyduję się na wiszący. Przemawia także za nim modulowana moc - przy stojącym szczytem techniki jest palnik dwustopniowy. Zastanawiam się jeszcze nad otwartą lub zamkniętą komorą spalania. A namiar na instalatora poproszę na priv. Z Twoich informacji wynika, że może on mieć atrakcyjne ceny - a przy okazji jeszcze trochę podyskutuję a może i czegoś nowego się dowiem. Pozdrawiam, Maciek Jot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peilin 03.03.2004 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 czesc,Rzadko sie odzywam, bo jeszcze nic nie buduje, ale poszukuje profesjonalnej firmy budowlanej, ktora precyzyjnie wybuduje mi dom - stan surowy zamkniety. Interesuja mnie wylacznie firmy realizujace inwestycje kompleksowo lacznie z zakupem materialow. czy mozecie kogos polecic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 07.03.2004 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 Peilin, tak sobie myślę, że z taką firmą to może być śliska sprawa. Z bardzo wielu ludzi, których znam a którzy budują domy, tylko jedna osoba skorzystała z usług firmy i wyszła na tym jak Zabłocki na mydle. To jest rozwiązanie dla osób z duuuuużymi pieniędzmi. I także z dużą ilością wolnego czasu, bo wbrew pozorom, firmie trzeba patrzeć na ręce jeszcze uważniej niż sprawdzonej ekpie. To, że nikt do tej pory nie odpowiedział na Twoje pytanie, też o czymś chyba świadczy... Jest natomiast rozwiązanie pośrednie, które wybrał mój sąsiad, nota bene też przy kasie. Jemu budowę prowadzi miejscowy kierownik budowy/inspektor nadzoru - zajmuje się budową, wyborem ludzi, kupnem wszystkich materiałów, wypożyczaniem sprzętu budowlanego itd. Nie wiem na jakie pieniądze się zgodzili ale może jest to warte rozważenia, jeśli masz kogoś takiego w pobliżu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.03.2004 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Dodać tylko należy,że istnieje podejrzenie (wyrażone przez kilka niezależnych osób) iż pan kierownik naraża inwestora na koszty zamawiając zbyt duże ilości materiału lub niezbyt dobrego.Być może ma układy w hurtowniach.Zwróć na to uwagę.Niby nie bedziesz robil zakupów,ale i tak musisz wszystko sprawdzić więc chyba lepiej jakbyś sam zamawiał.Nie jest ppwiedziane,że u Ciebie będzie taka sytacja,ale jak uczy doświadczenie życiowe....... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marsjanka 12.03.2004 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 A jak tak z innej beczki Czy nie jest w tej chwili zogranizowana jaka forumowo-okolowarszawska spoldzielnia zakupowa - znaczy sie chcemy kupic okna (na 97% drewniane) i dachowki (na 97% cementowe), moze cos z instalacji (np. kociol i grzejniki). Jednym slowem chetnie w wiekszej grupie powalczymy o duze rabaty pzdr Marsjanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 15.03.2004 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Witam sąsiadów z okolic Kampinoskiego Parku. Jest interesik do ubicia : zaliczkowałem więźbę dachową...... i tu mój gorący apel Szukam chętnych na więźbę dachową i deski. Tartak jest pod Sokołowem Podlaskim, drzewo tam podobno jest dobre (niby wczoraj widziałem, ale nie znam się na drzewie). Teraz ceny (podaję netto): wynegocjowałem 340 za deski oraz 450 za kantówki (oraz łaty i kontrłaty). Ja biorę w sumie ok 11m3. Aha, dla chętnych zabezpieczenie metodą zanurzeniową + 50PLN/m3 (czyli 390 i 500) Uwzględniając koszty transportu i tak wyjdę na mały plus, ale jeśli zamówimy cały samochód - ok. 25m3 - to transport gratis! Zainteresowanych proszę o kontakt - sprawa dość pilna- chciałbym znaleźć wspólnika w tym tygodniu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 16.03.2004 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 My jesteśmy już na etapie wykończeniówki. Zaczynamy lada tydzień od budowy wodociągu, jak tylko dostaniemy pozwolenie na jego budowę (też spółdzielnia, tym razem sąsiedzka). Chętnie założylibyśmy spółdzielnię np. na elektryka (może za instalacje u kilku osób wziąłby mniej) - nie mamy jeszcze nikogo na oku. No i niby wybraliśmy już okna (drewniane Stollaru) i uzyskaliśmu dobry rabat ale jakby ktoś wynegocjował lepszą cenę to zawsze możemy się dołączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peilin 16.03.2004 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Dzieki za rady dotyczace firm budowlanych, ale ja naprawde nie mam czasu sama zajmowac sie budowa, wiec musze znalezc dobra firme, ktora nie bedzie probowac mnie oszukac. Co do kosztow, to firma najpierw robi kosztorys, na podstawie, ktorego jej potem place, wiec o zawyzaniu cen nie ma mowy, bo jest to wczesniej ustalone.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 18.03.2004 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 HEJ,HEJ mam nadzieję, że zobaczymy się wszyscy 21 marca w niedzielę na spotkaniu w Lolku na Polach Mokotowskich o godz 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 19.03.2004 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Witajcie po dłuższej przerwie. Dzisiaj zawiozłem architekta na działkę. Niech popatrzy chłop gdzie będzie stał jego projekt a mój indywidualmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 19.03.2004 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Przeczytalam ostatnio w lokalnej gazetce, ze przebudowa Warszawskiej od Lazurowej do Leszna potrwa od 2004 - 2006. W pierwszej kolejnosci odcinek polozony na terenie gminy Stare Babice. Podobno juz sie rozpoczely pomiary geodezyjne. Ciekawe, jesli tak bedzie to super , ale pewnie jak rusza roboty to dopiero bedzie ciezko sie wydostac Ostatnio, jeżdżąc prawie codziennie Warszawską na odcinku Lazurowa-wiktorów zauważyłem bardzo częstą obecność panów pomiarowców (geodetów) wzdłuż całej warszawskiej.... Z jednej strony to fajnie... ale z drugiej jak ją poszerzą i zrobią ładną to nam się pijawią TIRy i inne ciężarówki i ogólnie ruch i hałas wzrośnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 22.03.2004 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Ja myślę, że TIR-y to raczej nie mają szans się pojawić na Warszawskiej/Stołecznej bo nie mają po co. Chyba, że się trafi się jakiś kierowca - amator koncertu w Żelazowej Woli . Teraz i tak jeżdzą Poznańską. Jeśli będzie w Starych Babicach zjazd z A2 to raczej tylko dla ruchu lokalnego. Będzie pewnie większe natężenie ale samochodów osobowych a i to tylko na odcinku Stare-Babice - Lazurowa. No i pewnie sporo pojedzie też w bok, na północ, jak Kwirynów, Janów, Klaudyn i dalej Łomianki. Zresztą sami zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 22.03.2004 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 hej, za mną kolejny krok na drodze do własnego domu - uzgodnienia dotyczące adaptacji projektu. Okazuje się, że to co czytałem gdzieś o małej wadze, przywiązywanej przez architektów w projektach gotowych do wentylacji, potwierdza się i w moim projekcie. Dlatego to będzie podstawowa sprawa przy adaptacji. Mam nadzieję w maju załatwić sprawy papierkowe i ruszyć z pracami w sierpniu. Uprasza się o trzymanie kciuków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 22.03.2004 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Przeczytalam ostatnio w lokalnej gazetce, ze przebudowa Warszawskiej od Lazurowej do Leszna potrwa od 2004 - 2006. W pierwszej kolejnosci odcinek polozony na terenie gminy Stare Babice. Podobno juz sie rozpoczely pomiary geodezyjne. Ciekawe, jesli tak bedzie to super , ale pewnie jak rusza roboty to dopiero bedzie ciezko sie wydostac Ostatnio, jeżdżąc prawie codziennie Warszawską na odcinku Lazurowa-wiktorów zauważyłem bardzo częstą obecność panów pomiarowców (geodetów) wzdłuż całej warszawskiej.... quote] Ja tych panow, to juz od kilku miesiecy widuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 24.03.2004 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 hej, Mam nadzieję w maju załatwić sprawy papierkowe i ruszyć z pracami w sierpniu. Uprasza się o trzymanie kciuków MarcinM, trzymam kciuki żebyś zaczął wcześniej. Sierpień to trochę późno.. Lepiej zacząć wcześniej i ewentualnie robić dłuższe przerwy technologiczne niż później się niepotrzebnie spieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 24.03.2004 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Nie łam się MarcinM - ja zacząłem 28.7.2003 i za miesiąc się przeprowadzam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 24.03.2004 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Dzięki dobrym ludziom za dobre słowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 24.03.2004 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 alexsoft ! No to pięknie !!!! To nawet będziemy w tym samym czasie sąsiadami ! Sprzedaliśmy mieszkanie i mamy się wynieść z niego do końca kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 25.03.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Cóż, moje mieszkanie niestety jeszcze nie sprzedane - ale i tak się z niego wynoszę - trzeba zacząć mieszkać by znaleźć wszystkie wady ukryte domu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 26.03.2004 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Alexsoft, a robiłeś może rozeznanie, jak w okolicy wygląda sprawa stałki internetowej? Co tu dużo kryć, bez tego, w tych naszych leśnych ostępach nie wyobrażam sobie, jak mógłbym funkcjonować. Tym bardziej, że przeszedłem właśnie ostatnio w tryb pracy zdalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts