Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa kampinoska

ckwadrat

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jedna przestroga odnośnie studniarzy. Nie zawsze jest woda na działce. Więc najlepiej się chyba z nimi umówić, że zapłaci im się dopiero jak trafią na wodę. U mnie nie trafili, choć wcześniej robiłem badania geoelektryczne (fakt że wyszły nie najlepiej). I musiałem studniarzowi zapłacić 40% umówionej ceny z metra za ślepy odwiert. Choć standard to ponoć 50%.

ps. I te 40% to było tylko od jednego otworu, a wywiercił 2.

Hej,

u mnie zaczyna się zabawa.

Pan Koparkowy zdjął mi już humus, mam niezłą stertę na tyle działki.

Być może w czerwcu będziemy mieli fundament. Szybko się to zaczęło toczyć.

Z zazdrością patrzę na stojące już domy - tych co już przeszli przez pierwszy etap budowania.

Pozdrowienia dla Grupy :D

sądzący po braku aktywności wszyscy na budowach :D

Drodzy Grupowicze z okolic Wiktorowa,

Jezeli jestescie zainteresowani przylaczeniem sie do gazu ziemnego (ktorego jeszcze w terenie oczywiscie nie ma), to wrocilem wlasnie z Urzedu Gminy w Lesznie i dowiedzialem sie, ze do tej pory tylko 10 osob zlozylo wnioski o wykonanie przylacza gazowego. Jako, ze motorem napedowym rozpoczecia inwestycji jest zapotrzebowanie w danym terenie na gaz ziemny, to dopoki nie zbierze sie wymagana liczba chetnych inwestorow, dopoty inwestycja nie zostanie rozpoczeta.

Dlatego chcialbym zasugerowac, jezeli myslicie powaznie o przylaczeniu sie do gazu ziemnego, koniecznie zlozcie wniosek w gminie. Im wiecej wnioskow, tym szybciej bedziemy mieli gaz.

Pozdrawiam Wszystkich

ja niedługo też składam wniosek w gazowni i zachęcam nowo poznawanych sąsiadów. Udało mi się sprzedać temat kilku osobom.

Cena gazu z rury jest dużo przyjemniejsza, a poza tym nie ma koło domu szpecącego zbiornika.

A z innej beczki - wdzięczny będę za przemyślenia dotyczące dobrych (tanich) miejsc kupna stali, betonu i bloczków fundamentowych.

Wiem, że ceny zwariowały, ale być może jest hurtownia, która w okolicy ma najprzyjemniejsze ceny.

Pozdrowienia

M :D

Drodzy Grupowicze z okolic Wiktorowa,

Jezeli jestescie zainteresowani przylaczeniem sie do gazu ziemnego (ktorego jeszcze w terenie oczywiscie nie ma), to wrocilem wlasnie z Urzedu Gminy w Lesznie i dowiedzialem sie, ze do tej pory tylko 10 osob zlozylo wnioski o wykonanie przylacza gazowego. Jako, ze motorem napedowym rozpoczecia inwestycji jest zapotrzebowanie w danym terenie na gaz ziemny, to dopoki nie zbierze sie wymagana liczba chetnych inwestorow, dopoty inwestycja nie zostanie rozpoczeta.

Dlatego chcialbym zasugerowac, jezeli myslicie powaznie o przylaczeniu sie do gazu ziemnego, koniecznie zlozcie wniosek w gminie. Im wiecej wnioskow, tym szybciej bedziemy mieli gaz.

Pozdrawiam Wszystkich

Dla tych, co jeszcze nie mają doświadczeń to uważajcie jak rozmawiacie z naszym wójtem (gm.Leszna). Bardzo można się podbudować a potem... jeszcze bardziej załamać jak się okaże jakie to są obietnice...

Przecież bodajże rok temu była rozesłana do wszystkich właścicieli działek ankieta dotycząca podłączenia gazu, gdzie każdy mógł zadeklarować czy i kiedy i ile by chciał kupować. Wiem, że wszystcy moi sąsiedzi (ja też) złożyliśmy taką ankietę w gminie. Czy oni ją jeszcze mają ?

Niedawno odkryłem sklep 24h w Zaborowie ! Jest wygoda...

Maco,

Weszłam na twoją stronę internetową i widzę, że domek najeżony nowinkami technicznymi. Zwłaszcza rury pod podłogą sprawiają kosmiczne wrażenie. Czy ta płyta grzejna to jedyne źródło ciepła? Czy można regulować temperaturę wewnątrz pomieszczenia (oczywiście nie chodzi o otwieranie okien). No bo jak masz kocioł to sobie wyregulujesz temperaturę na kotle + termostaty na grzejnikach, a tu?

Czy to ma takie ograniczenia jak podłogówka - tzn trzeba odpowiednio dobrać materiał wykończeniowy na podłogę. No i po trzecie czy to bezpieczne umieszczać wymiennik ciepła pod domem - rozumiem, że ma jakąś długość życia.

Będę wdzięczna za oświecenie,

Pozdrawiam

jj

Witam wszytkich sąsiadów ;-)

mam pytanko czy ktos zalatwiał energie w Truskawiu albo w okolicy i moze chce sie podzielić doswiadczeniami?

Jak na razie odbiłem sie od energetyki z braku stosownego papierka a jestem ciekaw co bedzie jak zgromadze potrzebne dokumenty i ile bede czekał na podłaczenie bo tym razem niczego sie nie dotykam dopóki nie bede miał pradu na dzialce a porzednio tam gdzie budowałem trwało to ponad rok i sporo pieniedzy zanim raczyli połozyc przyłacze.

Pozdrawiam wszystkich puszczyków :wink:

A wracając do gazu ziemnego w okolicach Wiktorowa i Wyględ, to wiem, że sprawa jest cały czas w toku. Właśnie m.in w sprawie gazu ma się odbyć w tę sobotę u jednego inwestora w okolicach Leśnej (w części należącej do Wyględ) zebranie. Jeśli ktoś chce tam być, to dam znać dokładnie kiedy i gdzie (jak tylko sam dostanę potwierdzenie, że zebranie się odbędzie).

Ma być też mowa m.in. o telekomunikacji. Generalnie chodzi o to, żeby każdy złożył zapotrzebowanie w telepunkcie w Ożarowie na telefon. Im więcej osób się zgłosi (musi być co najmniej 25 z jakiejś okolicy), tym większe szanse na światłowód a nie beznadziejną radiolinię (którą tepsa oferuje zdaje się od ręki), przez którą Internet sączy się z prędkością... 33,6 kb/s. W złożeniu wniosku (bardzo krótki) nie jest przeszkodą, że nie ma jeszcze domu (adresu); wystarczy miejscowość i numer działki (dlatego trzeba go znać jadąc tam!).

Radiolinia też nie jest od ręki. Mają zdaje się kłopoty z urządzeniami dostępowymi. Czasami trzeba poczekać do kilku miesięcy. A internet to albo nie działa albo działa z szybkością 9600 bipsów. Mam taką radiolinię i rozmawiać się da, ale na nic więcej nie liczę. Nie wiem jednek czy nie zrezygnuję z tego urządzenia.