MM99 25.10.2004 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Witam wszystkich przyjaznie nastawionych.Grupe czytam regularnie od roku co najmniej, ale wreszcie przyszla kolej(albo i mus zasięgnięcia jezyka u doswiadczonych kolegow)Od razu przechodze do konkretow.Do kupienia mam dzialke ladnie polozona z gotowym projektem ipozwoleniem na budowe (mozna juz kupic dziennik budowy i ruszac).Do tej pory z zona caly czas myslelismy o dzialce i projekcie osobno,mielismy wybrac projekt jaki nam pasuje (pod wzgledem funkcjonalnoscijak i kosztow budowy - jako ze wyczytalem na tejze grupie ze najwiekszeoszczednosci sa w fazie projektu). A tu mamy juz niejako narzucony proj.Nie mamy gory kasy na wybudowanie tego domku dlatego prosze Was oocene projektu i odpowiedzi w miare mozliwosci na nurtujace mnie pytania.Na poczatek jest to Swistak (Świstak) z Archetonu :http://www.archeton.pl/projekty/index.asp(niestety z przyczyn oczywistych nie jest to dokladny link)Moje pytania:1. Na ile realne sa kosztorysy dostarczane z projektem Archetonu (w ktorastrone moge liczyc poprawki na + czy -)?2. Oczywiscie jak Wam sie podoba ten projekt jakie macie uwagi i co jeszcze moge zmienic na plus?3. W projekcie mam ogrzewanie piecem na drewno brykiet - na dzialce nie ma gazu czy to dobry wybor?4. Czytalem sporo na grupie o kosztach 1 m2. ale tu mam jedno znajwazniejszych pytan 1 m2 powierzchni uzytkowej czy pow. netto w moim przypadku to roznica 100 m2 wiec duzo przy np. 1600 PLN za m2 to duza roznica. Jaka mam powierzchni przyjmowac szacujac bardzo wstepny koszt 1 m2?5. Czy moze ktos juz budowal Swistaka ? A moze ktos z Warm.-Maz? To moje pierwsze pytania bede wdzieczny za rzeczowe glosy. --Pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 25.10.2004 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Do kupienia mam dzialke ladnie polozona z gotowym projektem i pozwoleniem na budowe (mozna juz kupic dziennik budowy i ruszac). Domek jak domek, zły nie jest. Ale jak masz wątpliwości to kup działkę a projekt olej. Pozbawiasz się najciekawszego. Wyboru projektu. Finansowo dużo nie stracisz a jak obejrzysz ze 2000 projektów to dopiero bedziesz wiedział czego potrzebujesz. Nie musisz nawet barać gotowego a to doświadczenie będzie nad wyraz pożyteczne. Dopierow wtedy możesz być partnerem do dyskusji z architektem. Jak dzisiaj jak patrzę na projekty, które podobały mi się 2 lata temu to mi skóra się na głowie jeży. O jak dobrze, że nie mogłem zacząć wtedy budowy. Mój paln jest taki. Obejrzałem i przeanalizowałem 3000 projektów, wiem czego mi trzeba. Sam narysowałem swój dom. Pójdę z nim do profesjonalisty posłucham jego sugestii. Jak mnie przekona to zamawiam projekt indywidualny u niego. Ale pamietaj nie jesteś związany tym projektem. Jak działka jest fajna i tania to bierz. Na temat projektu zmienisz zdanie jeszcze 1000 razy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krab 26.10.2004 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 WitamProsty domek , wygodne schody , można zlikwidować podcien to trochę się zyska powierzchni, połaczenie salonu drzwiami rozkladamymi z pokojem , połaczenie drzwiami garażu z przedsionkiem, ten balkon górny jest kombinowany ostro.Generalnie zawsze z tego co pamietam to Archeton zakładał że 40% z ich kosztorysu można zdjąć ale tam nie ma instalacji więc coś trzeba dołożyć ,Firmy budowlane biorą za powierzchnię netto i całkowitą w zalezności od firmy całkowita pod kluch to 1600 / całkowita w tej chwili co słyszałem.Na oko 250.000 metodą gospodarczą. Archeton przesyła kosztorysy to nic nie kosztuje.powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom72 26.10.2004 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 cześć.dom jaki jest każdy widzi;a czego ty potrzebujesz, tego nikt nie wie lepiej od ciebie (od was);zasada kupowania domów z katalogów jest taka: wybierz dokładnie taki jak potrzebujesz i pasuje do twojej działki i nic nie zmieniaj; za adaptacje zbyt ingerujące w "podstawowy" projekt trzeba zapłacić a efekty mogą być opłakane i nagle może się okazać, że projekt indywidualnie zamówiony u architekta może być w porównywalnej cenie, a o efekcie końcowym nie wspomnę;jeśli tak wygląda twój wymażony dom - zaczynaj budować;jeśli masz wątpliwości - pędź do dobrego architekta; w końcu, w Polsce ciągle budujemy domy raz na całe życie;pozdrawiam; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts