danielon 14.06.2019 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 Witam serdecznie. Chciałbym zakupić styro na fundamenty. Myślałęm o firmie Austrotherm.Mam do wyboru XPS 14cm gr. i EPS EXPERT Austrotherm 15cm . Jestem za tym pierwszym: XPS 14cm ponieważ na mojej działce okresowo lubi podnosić się poziom wody gruntowej i z tego co wyczytałem xps jest twardszy i ma mniejszą nasiąkliwość. Czy to dobry wybór? Chciałbym zakupić płyty z frezem. Czy muszę później zaciągnąć na nim warstwe kleju i siatki? zabezpieczając w ten sposób przed gryzoniami np.? czy wystarczy xps i folia kubełkowa? Słyszałęm również, że niektóre masy bitumiczne którymi maluję się fundament szkodzą xps-owi. Jakim materiałem w takim razie pomalować ściany fundamentowe żeby nic się nie działo z xps-em? i ostatnie moje pytanie to o współczynnik przenikania ciepła. Bo jak czytałęm np przy xps grubości:Deklarowany współczynnik przewodzenia ciepła: λD≤0,032 W/(mK)dla 40 i 50 mmλD≤0,033 W/(mK)dla 30 i 60 mmλD≤0,035 W/(mK) dla 80≤dN≤120 W/(mK)λD≤0,036 W/(mK) dla 140 i 160 mmλD≤0,037 W/(mK) dla 180 i 200 mm moje pytanie dlaczego przy grubości 40 i 50mm współczynnik jest oznaczony na 0,032 i jest lepszy niż przy gr. styropianu 140mm gdzie wynosi 0,036? za wszystkie informacji bardzo dziękuję. Jest to dla mnie mega ważne chciałbym dobrze zaizolowane fundamenty przed wodą jak i termicznie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.06.2019 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 W karcie technicznej masy bitumicznej powinno być czy się nadaje do EPS/XPS czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts