Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podasze użytkowe wysoka temperatura

greg641

Recommended Posts

Witam robiłem podasze rok temu dom jest jeszcze w trakcie remontu nie mieszkam tam wczoraj założyłem termometr z ciekawości jaka będzie temp .Temperatura na podaszu około godziny 19:00 była 34 stopnie trochę się tym przeraziłem .Dach pokryty jest czarna Blachodachowka 200m2 cały dach tworzy sufit podasza mam tam dwa pokoje i łazienkę .Izolacja dachu to ursa 15cm lambda 37 i druga warstwa rocwool 10cm lamda 31 do tego folia isover stop air .Co jest nie tak czy to norma ze będzie tak gorąco

Witam robiłem podasze rok temu dom jest jeszcze w trakcie remontu nie mieszkam tam wczoraj założyłem termometr z ciekawości jaka będzie temp .Temperatura na podaszu około godziny 19:00 była 34 stopnie trochę się tym przeraziłem .Dach pokryty jest czarna Blachodachowka 200m2 cały dach tworzy sufit podasza mam tam dwa pokoje i łazienkę .Izolacja dachu to ursa 15cm lambda 37 i druga warstwa rocwool 10cm lamda 31 do tego folia isover stop air .Co jest nie tak czy to norma ze będzie tak gorąco

To w dużej mierze zasługa okien i słonca. 1m2 to prawie kilowat. NIe wiem ile tam przez szybe przełazi ale sporo. Jakbys żelazko w pomieszczeiu właczył cały czas.

Mam pod tkim samym ociepleniem garderobe bez okna i tam jest pare stopni chłodniej niż w reszczie pomieszczeń.

Pokoje maja po 16m2 po podłodze i po jednym oknie FTS U2 78x118 .W piątek zrobiłem test ;) przewietrzylem podasze wieczorem z rana zakrylem szyby arkuszem wełny i faktycznie było chłodniej przed tym szyby były bardzo gorące .Co teraz pożadna roleta na zewnątrz wiadomo kosztuje sporo czy wystarczy zwykła markiza zewnętrzna ..z góry dzieki

Nic Ci nie da roleta wewnętrzna, przynajmniej u mnie nic nie daje. Są jeszcze markizy zewnętrzne, takie trochę budżetowe rozwiązanie do którego się skłaniam.

Tutaj można np. znaleźć coś takiego dla okien Fakro: https://www.dachy-okna.pl/pl/p/Markiza-Fakro-AMZ/852?fbclid=IwAR1K8dwpiyKD4LacQTMI33jfuu7dTP9g0vSs7SqsiPu3bnkX_wCEHSjVx3k

• 7 months później...
Dobra, jest zima, ale mogę odgrzać tego kotleta z lata. Te markizy, które wymieniłem wyżej sprawdzają się dość dobrze u mnie. Wziąłem wersję, która przepuszcza 1%. Temperatura w pomieszczeniu spadła mi z 31 do 26*C. Duża wada takiego rozwiązania to hałas, jak wieje, to ten materiał tłucze się o szybę, na dole nawet słychać. Efekt do wydanych pieniędzy jednak rekompensuje wady.