Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie starego budynku- grube sciany i okna

ikar_91

Recommended Posts

Witam.

Przyszedł czas na docieplenie moich czterech kątów. Ściany w budynku są grube, pustak żużlobetonowy 24cm od wewnątrz i cegła pełna 12cm od zewnątrz. Prosił bym o rade w doborze styropianu, na początku chciałem użyć 15cm grafitowego natomiast boje się ze okna będą potem wpuszczały bardzo mało światła. jeszcze jedna sprawa związana z okami, co z dociepleniem wnęk okiennych? Kuć glify? Wyrywać okna i osadzać je na nowo zlicowane z murem? W drugiej opcji pojawiają się dwa problemy: pierwszy to możliwość uszkodzenia ramy okiennej, a druga to ogromne parapety w domu nie wyglądające zbytnio estetycznie. W załączniku przesyłam rysunek przybliżający.

sciany.jpg

Edytowane przez ikar_91

Obłóż sobie okno styropianem na sucho i testuj jakie grubości są akceptowalne dla Ciebie, bo to sprawa indywidualna i zależna od wielkości okien czy ich ekspozycji na światło.

Ja mam teraz w bloku 27cm od ramy, okna na wschód i południe, jedno z okien 2m szer x70cm wys i nikt nie ma negatywnych odczuć.

Przy każdym remoncie można coś uszkodzić, teoretycznie najlepiej okna przesunąć, kwestia ceny, czasu, fachowców. Parapet wewnętrzny szer. 30tukilku cm nie powinien przysporzyć problemów typu - osadzanie wilgoci zimą na szybach wewnątrz domu. Zdarzyło mi się widzieć takie zjawiska przy parapetach 43 -52cm, ogrzewaniu grzejnikami i dwuszybowymi oknami.