Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poparzenie wodą z zasobnika

Tm.

Recommended Posts

Zastałem instalacje kotła buderus logmaxplus GB072 wraz z podłączonym do niego zasobnikiem.

Od paru dni ulegam poparzeniom od wody z kranu ponieważ ciągle w zasobniku znajduje się wrzątek a tenże wrzątek jest bezpośrednio podawany do kranu. Przy czym wrzątek to temperatury pomiędzy 70 a 82*C. Baterie nie sa przystosowane do takich temperatur i regulacja temperatury na kranie jest nieskuteczna dopóki nie zleje sie az do tego wrzątku - sporo wody się marnuje, nawet tej ciepłej, aż się ustawi taką aby umyć ręce. Mozna myć w zimnej, tyle że nie zawsze w zimnej poszczają tłuszcze na dłoniach. Podobnym poparzeniom uległem pod prysznicem.

Generalnie szlag mnie trafia.

Mam instrukcję do kotła, ustawione jak byk CWU na poziomie 43*C a i tak grzeje ponad 70 (na zasobniku widać). Robiłem juz różne ustawianie, mogę robic co chce na kotle ten zawsze grzeje zasobnik do maxa i tyle. grzejniki odłączone i zakręcone, tryb na grzanie grzejników wyłączony.

Więc, albo ktoś wie jak zmusić prace kotła aby ten nie grzał tak mocno albo inne rozwiązanie przeciwoparzeniowe - myślałem nawet nad wstawienie zaworu trój drogowego z termostatem i puszczaniu dopiero tej mieszanki na instalacje CWU.

ustawiałem 30*C, nadal idzie prosto z wymiennika taka, generlanie cwu nie jest pogrzewana bezpośrednio przez kocioł a kocioł układem CWU podgrzewa zawartośc wymiennika i potem następuje proste przekazanie wody. Mam wrażenie że cos ktoś schrzanił na etapie instalacji, projektu, bo to nienormalne zeby woda w wymienniku LATEM miała takie temperatury.

Tak czy inaczej, czy montaz zaworu mieszającego zimna wodę z taprzygotowana przez kocioł juz po przekazaniu ciepła do cwu ma sens? bo opory przepływu przez wymiennik beda stosunkowo niewielkie, , stad pytanie czy termostat zachowa sie prawidłowo.

Według tej instrukcji ustawić? Dłuższe ładowanie mnie nie przejmuje jednak czy jest szansa że firma instalatorska coś źle podłączyła albo coś jest źle skonfigurowane? Na bocznym termometrze zasobnika cały czas 60*C jest, na szczycie pewnie więcej, bo grzeje na 82*C. Tak powinno być? Nie wiem, jak dla mnie to coś jest nie tak że temperatury w zasobniku są o tak dużym gradiencie (przy dnie temperatura ZW, u góry 82) a pobór jest ze szczytu. Może pobór powinien byc przez wężownice a nie grzanie przez wężownice?