Tm. 16.06.2019 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Zastałem instalacje kotła buderus logmaxplus GB072 wraz z podłączonym do niego zasobnikiem. Od paru dni ulegam poparzeniom od wody z kranu ponieważ ciągle w zasobniku znajduje się wrzątek a tenże wrzątek jest bezpośrednio podawany do kranu. Przy czym wrzątek to temperatury pomiędzy 70 a 82*C. Baterie nie sa przystosowane do takich temperatur i regulacja temperatury na kranie jest nieskuteczna dopóki nie zleje sie az do tego wrzątku - sporo wody się marnuje, nawet tej ciepłej, aż się ustawi taką aby umyć ręce. Mozna myć w zimnej, tyle że nie zawsze w zimnej poszczają tłuszcze na dłoniach. Podobnym poparzeniom uległem pod prysznicem. Generalnie szlag mnie trafia. Mam instrukcję do kotła, ustawione jak byk CWU na poziomie 43*C a i tak grzeje ponad 70 (na zasobniku widać). Robiłem juz różne ustawianie, mogę robic co chce na kotle ten zawsze grzeje zasobnik do maxa i tyle. grzejniki odłączone i zakręcone, tryb na grzanie grzejników wyłączony. Więc, albo ktoś wie jak zmusić prace kotła aby ten nie grzał tak mocno albo inne rozwiązanie przeciwoparzeniowe - myślałem nawet nad wstawienie zaworu trój drogowego z termostatem i puszczaniu dopiero tej mieszanki na instalacje CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 16.06.2019 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Może coś nie halo z czujnikiem temeratury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.06.2019 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Tak jak kolega napisał czujnik temperatury na powrocie podgrzewacza. Albo brak styku, albo do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tm. 16.06.2019 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Szukać go w kotle czy przy zasobniku? Na zasobniku termometr umieszczony w połowie jego wysokości pokazuje miedzy 55 a 60*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.06.2019 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Zrób test - ustaw temperaturę wody np. na +30 st. C i zobacz jaka będzie temperatura na wylocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.06.2019 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Szukać go w kotle czy przy zasobniku? Na zasobniku termometr umieszczony w połowie jego wysokości pokazuje miedzy 55 a 60*C http://www.t-grzewcza.pl/dj-catalog2?format=raw&task=download&fid=12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tm. 16.06.2019 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 ustawiałem 30*C, nadal idzie prosto z wymiennika taka, generlanie cwu nie jest pogrzewana bezpośrednio przez kocioł a kocioł układem CWU podgrzewa zawartośc wymiennika i potem następuje proste przekazanie wody. Mam wrażenie że cos ktoś schrzanił na etapie instalacji, projektu, bo to nienormalne zeby woda w wymienniku LATEM miała takie temperatury. Tak czy inaczej, czy montaz zaworu mieszającego zimna wodę z taprzygotowana przez kocioł juz po przekazaniu ciepła do cwu ma sens? bo opory przepływu przez wymiennik beda stosunkowo niewielkie, , stad pytanie czy termostat zachowa sie prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 18.06.2019 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 Ogranicz temperaturę grzania CWU na kotle do 50 stopni. Więcej palnik nie puści. A w międzyczasie zlokalizuj usterkę. Pamiętaj tylko, że kocioł będzie dłużej ładował zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tm. 19.06.2019 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 Według tej instrukcji ustawić? Dłuższe ładowanie mnie nie przejmuje jednak czy jest szansa że firma instalatorska coś źle podłączyła albo coś jest źle skonfigurowane? Na bocznym termometrze zasobnika cały czas 60*C jest, na szczycie pewnie więcej, bo grzeje na 82*C. Tak powinno być? Nie wiem, jak dla mnie to coś jest nie tak że temperatury w zasobniku są o tak dużym gradiencie (przy dnie temperatura ZW, u góry 82) a pobór jest ze szczytu. Może pobór powinien byc przez wężownice a nie grzanie przez wężownice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.06.2019 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 Grzanie zasobnika z c.w.u. przez wężownicę a pobór ciepłej wody bezpośrednio z góry zasobnika.Zrób zdjecia instalacji i narysuj schemat to może ktoś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 19.06.2019 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 Pokaż instalację ... tzn zrób zdjęcie. Taka różnica temperatur w zasobniku nie jest możliwa. Może ktoś źle podpiął wężownice. Masz kombinowany zasobnik ? Jakie ciśnienie masz w instalacji ? Jak masz rozwiązaną sprawę recyrkulacji CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts