Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dławienie pompy głębinowej

Marcowy70

Recommended Posts

Dzień dobry,

pytanie może proste, ale nie znalazłem nigdzie odpowiedzi: czy prostą pompę głębinową (śrubową) o wylocie 1 cal można podłączyć do węża 3/4 cala za pomocą jakiejś przejściówki? Pompa będzie służyć tylko do podlewania ogrodu, na razie nie planuję instalacji hydroforu ani innych urządzeń. Przeryłem internet i nie znalazłem takiej przejściówki, poza tym wydaje mi się, że takie bezpośrednie dławienie pompy może się skończyć jej spaleniem albo pęknięciem węża.

Co robić?:bash:

Wiesz jaka będziesz miał wydajność pompy i ciśnienie na wylocie?

Jeżeli nie będziesz za bardzo dławił przez np. pistolet z małym wylotem to może będzie to poprawnie działać.

W jaki sposób włączysz i wyłączysz pompę?

Silnik pompy musi być chłodzony wodą więc tez musi być odpowiedni przepływ wody.

Wiesz jaka będziesz miał wydajność pompy i ciśnienie na wylocie? (...) W jaki sposób włączysz i wyłączysz pompę?

Na razie chcę kupić tanią pompę - 750 W, 40 l/min, jakieś 260 zł na Allegro. Pompa będzie włączana i wyłączana włącznikiem na przedłużaczu. Czyli konstrukcja będzie maksymalnie prosta - ma obsłużyć podlewanie + budowę ogrodzenia, ewentualnie także budowę domu. Nie chcę kupować lepszego sprzętu, bo działka raczej na odludziu, nieogrodzona, a sprzęt na razie będzie w szopie.

No i nie potrzebuję 1-calowego węża, który jest mega drogi, więc chciałbym podłączyć 3/4 :|