coachu13 16.06.2019 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Cześć,Czy klimakonwektor mogę podpiąć do pompy ciepła zamiast grzejników ściennych ?Rozumiem, że tak bo chodzi o to, żeby mieć źródło ciepłej lub zimnej wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 16.06.2019 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Można, uważaj na kondensację pary wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 16.06.2019 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Czy z klimakonwektorów potrzebuję jakieś odprowadzenie skroplin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 16.06.2019 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 (edytowane) moje mają pod wymiennikiem tacę ociekową z króćcem, sam nie robiłem odpływu skroplin wkładam naczynie po klimakonwektor i tam leci, poza tym bałem się że po kilku latach mogą być jakieś problemy Edytowane 16 Czerwca 2019 przez ironsmith Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 16.06.2019 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Uwaga, bo instalacja służąca o chłodzenia rządzi się innymi prawami.Musi być cała, od pompy do klimakonwektora izolowana kauczukiem, inaczej będzie się na niej skraplać woda.Jeśli ktoś planuje dać klimakonewktory wyłącznie na poddaszu, z myślą o chłodzeniu, to nie obejdzie się bez bufora - a przynajmniej trzeba dobrze policzyć czy zład wody jest wystarczający.Od każdego klimaknwektora trzeba zrobić odpływ wody, najlepiej grawitacyjny bo wstawianie pompek to proszenie się o kłopoty. To tylko kilka podpunktów, które sprawiają że dobrze wykonana instalacja grzewczo/chłodząca jest taka droga.Niestety, nie jest to tylko kwestia zakupu klimakonwektora, zamiast grzejnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 17.06.2019 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 Dzięki za informację.Czyli może prościej zrobić na poddaszu klimatyzację kanałową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 18.06.2019 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 Dzięki za informację. Czyli może prościej zrobić na poddaszu klimatyzację kanałową. Jeśli jest na to miejsce, to zwykle w już wybudowanych domach tak się to kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadeuszK 19.06.2020 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Uwaga, bo instalacja służąca o chłodzenia rządzi się innymi prawami. Musi być cała, od pompy do klimakonwektora izolowana kauczukiem, inaczej będzie się na niej skraplać woda. Jeśli ktoś planuje dać klimakonewktory wyłącznie na poddaszu, z myślą o chłodzeniu, to nie obejdzie się bez bufora - a przynajmniej trzeba dobrze policzyć czy zład wody jest wystarczający. Od każdego klimaknwektora trzeba zrobić odpływ wody, najlepiej grawitacyjny bo wstawianie pompek to proszenie się o kłopoty. To tylko kilka podpunktów, które sprawiają że dobrze wykonana instalacja grzewczo/chłodząca jest taka droga. Niestety, nie jest to tylko kwestia zakupu klimakonwektora, zamiast grzejnika. Również zastanawiam się nad wymianą grzejników na klimakonwektory, ale izolacja rur miedzianych jest wykonana z pianki polietylenowej. Proszę o informację czym grozi skraplanie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 20.06.2020 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 Czy na rurach, które są schowane w ścianie, też się będzie skraplać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 22.06.2020 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 Czy na rurach, które są schowane w ścianie, też się będzie skraplać? W ścianach nie, ale na ścianie (jak rury płytko) będzie. Również zastanawiam się nad wymianą grzejników na klimakonwektory, ale izolacja rur miedzianych jest wykonana z pianki polietylenowej. Proszę o informację czym grozi skraplanie wody. Rury trzeba zaizolować tak, by nie było do nich dostępu powietrza. A to gwarantuje wyłącznie szczelna izolacja z kauczuku spienionego. Jak sobie poradzi inna izolacja, która następnie została zatynkowana - nie wiem. Nie napiszę, że będzie OK bo za rok wróci pan z info, że jednak grzyb na ścianie wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
horvat 14.07.2022 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 Cześć. Planuję wymianę grzejników na klimakonwektory. Wyłącznie w celu grzania. Ktoś się wypowie czy warto i czy robi dużą różnicę względem kaloryferów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 06.03.2023 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 Nie wiem czy to dobre miejsce na to pytanie ale... zaryzykujęJak dobrać moc klimakonwektora do moich pomieszczeń. Tzn. myślę nad zmianą w trzech sypialniach z grzejników na klimakonwektory tak by latem wykorzystać funkcjie chłodzenia w pompie ciepła a zimą sprawniej ogrzewać.1 pokój parter 18m22 pokój poddasze 22m2( w tym pokój są dwa grzejniki jeden bym zostawił a drugi wymieniłbym na klimakonwektor)3 pokój poddasze 15m2Drugie pytanie jakie polecacie dobre i w przystępnej cenie klimakonwektory z parametrami spełniającymi moje parametry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts