Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC z pex

Recommended Posts

Witam.

Będę robił wykop długości około 50m i szerokości 50cm. Tak sobie pomyślałem, że może warto byłoby w tym wykopie umieścić rurę pex 16mm, zalać ją wodą i podłączyć np. pod chłodniczkę aby nawiewać przez nią powietrze latem do domu.

Jak myślicie, czy takie rozwiązanie pomoże w schłodzeniu trochę pomieszczeń wewn. domu?

Witam serdecznie.

Ja przerabiam temat chłodzenia sufitami chłodzącymi. Mam w 4 pomieszczeniach na poddaszu 4 pętle Pex po około 90m każda. Rurka zatopiona w warstwie tynku. Instalacja podłączona kilka dni temu, jednak pierwsze wnioski już mam. Dedykowana rura fi 40 mm o długości 150 m z czego 100 m zwinięte w formę spirali i wrzucone obok studni na głębokość około 4 m wygrzałem w 1,5 dnia z temperatury 15 C do temperatury 25C. Wg mnie jedyny sposób na chłodzenie domu rekuperacją ( nie obiecywał bym sobie zbyt dużego efektu) to przepływ bezpośredni przez chłodnicę wody z jakiegoś cieku wodnego - najlepiej własna studnia. Wodę zużytą można by gromadzić na potrzeby podlewania itd. Jednak jeśli zdecydujesz sie na takie rozwiązanie to pamiętaj żeby chłodnicę montować nie na czerpni ale na nawiewie z rekuperatora, zastosować tacę ociekową z odprowadzeniem skroplin.

Zakop rurę powietrzną, zrób "kominek" nawiewny, zaciągaj nią powietrze będzie lepiej niż spod okapu. Latem i zimą skorzystasz:yes: praktycznie bez kosztów będzie działało, a wykorzystasz już wykopany rów.

Myślałem o tym, ale obawiam się że w tej rurze będzie wilgoć i powstaną grzyby, pleśnie itp. i potem to wszystko zostanie zassane do domu. A o tym nikt nie pisze.