Robi25 16.06.2019 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Witam. Będę robił wykop długości około 50m i szerokości 50cm. Tak sobie pomyślałem, że może warto byłoby w tym wykopie umieścić rurę pex 16mm, zalać ją wodą i podłączyć np. pod chłodniczkę aby nawiewać przez nią powietrze latem do domu. Jak myślicie, czy takie rozwiązanie pomoże w schłodzeniu trochę pomieszczeń wewn. domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 16.06.2019 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Strata czasu i pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 18.06.2019 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 Strata czasu i pieniędzy. A dlaczego? Wykop i tak będzie robiony w innym celu więc czemu od razu nie ułożyć rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 18.06.2019 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 - za mała moc by cokolwiek schłodzić,- duże opory przepływu = wysoki koszt użytkowania- koszt rury i chłodnicy z osprzętem jest porównywalny z kosztem instalacji klimatyzacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.06.2019 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 Zakop rurę powietrzną, zrób "kominek" nawiewny, zaciągaj nią powietrze będzie lepiej niż spod okapu. Latem i zimą skorzystasz:yes: praktycznie bez kosztów będzie działało, a wykorzystasz już wykopany rów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pabloz82 20.06.2019 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2019 Witam serdecznie. Ja przerabiam temat chłodzenia sufitami chłodzącymi. Mam w 4 pomieszczeniach na poddaszu 4 pętle Pex po około 90m każda. Rurka zatopiona w warstwie tynku. Instalacja podłączona kilka dni temu, jednak pierwsze wnioski już mam. Dedykowana rura fi 40 mm o długości 150 m z czego 100 m zwinięte w formę spirali i wrzucone obok studni na głębokość około 4 m wygrzałem w 1,5 dnia z temperatury 15 C do temperatury 25C. Wg mnie jedyny sposób na chłodzenie domu rekuperacją ( nie obiecywał bym sobie zbyt dużego efektu) to przepływ bezpośredni przez chłodnicę wody z jakiegoś cieku wodnego - najlepiej własna studnia. Wodę zużytą można by gromadzić na potrzeby podlewania itd. Jednak jeśli zdecydujesz sie na takie rozwiązanie to pamiętaj żeby chłodnicę montować nie na czerpni ale na nawiewie z rekuperatora, zastosować tacę ociekową z odprowadzeniem skroplin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 20.06.2019 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2019 Zakop rurę powietrzną, zrób "kominek" nawiewny, zaciągaj nią powietrze będzie lepiej niż spod okapu. Latem i zimą skorzystasz:yes: praktycznie bez kosztów będzie działało, a wykorzystasz już wykopany rów. Myślałem o tym, ale obawiam się że w tej rurze będzie wilgoć i powstaną grzyby, pleśnie itp. i potem to wszystko zostanie zassane do domu. A o tym nikt nie pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts