manitou 16.06.2019 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Witam, mam pytanie - czy racjonalne jest montowanie PC w domu gdzie są tradycyjne fundamenty? Czytając forum mam wrażenie, że wszycy co maja maja PC mają rownież PF. 5 lat temu gdy rozpoczynalismy budowę nie byłem świadom co to jest PF i planowane było ogrzewanie gazowe. Do wykorzystania mam ok 25 cm na styro i wylewkę. Jaką grubość powinny mieć poszczególne warstwy aby PC miała ekonomiczne uzasadnienie? A może sobie darować zmiany i pozostać przy gazie? Dodam, że planujemy 100% podłogówki i WM. Prosiłym o merytoryczne odpowiedzi, gdyż sporo postów na forum to OF i wycieczki osobiste :/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.06.2019 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Witam, mam pytanie - czy racjonalne jest montowanie PC w domu gdzie są tradycyjne fundamenty? Czytając forum mam wrażenie, że wszycy co maja maja PC mają rownież PF. 5 lat temu gdy rozpoczynalismy budowę nie byłem świadom co to jest PF i planowane było ogrzewanie gazowe. Do wykorzystania mam ok 25 cm na styro i wylewkę. Jaką grubość powinny mieć poszczególne warstwy aby PC miała ekonomiczne uzasadnienie? A może sobie darować zmiany i pozostać przy gazie? Dodam, że planujemy 100% podłogówki i WM. Prosiłym o merytoryczne odpowiedzi, gdyż sporo postów na forum to OF i wycieczki osobiste :/ Pozdrawiam Masz mylne wrazenie, istotnie jest spory procent inwestorow instalujący PC a mający PF izolowaną. ta płyta nie jest warunkiem koniecznym do montazu PC. Przy 25 cm na calosc warstwa styropianu moze miec max 16 cm, przy wylewce betonowej. Jest to wystarczające o ile spełnia WT wg których otrzymałes PNB (ale to tylko dla formalnosci). Ja dobrac grubosc izolacji termicznej aby PC miała sens?, najłatwiej mając policzone OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 17.06.2019 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 Witam, mam pytanie - czy racjonalne jest montowanie PC w domu gdzie są tradycyjne fundamenty? Czytając forum mam wrażenie, że wszycy co maja maja PC mają rownież PF. 5 lat temu gdy rozpoczynalismy budowę nie byłem świadom co to jest PF i planowane było ogrzewanie gazowe. Do wykorzystania mam ok 25 cm na styro i wylewkę. Jaką grubość powinny mieć poszczególne warstwy aby PC miała ekonomiczne uzasadnienie? A może sobie darować zmiany i pozostać przy gazie? Dodam, że planujemy 100% podłogówki i WM. Prosiłym o merytoryczne odpowiedzi, gdyż sporo postów na forum to OF i wycieczki osobiste :/ Pozdrawiam Na tym forum są ludzie którzy założyli PC zamiast "śmieciucha" w starym domu z kaloryferami.... także słabo czytałeś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.06.2019 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 Witam, mam pytanie - czy racjonalne jest montowanie PC w domu gdzie są tradycyjne fundamenty?) Poczytaj;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352987-POMPA-CIEP%C5%81A-i-grzejniki-zu%C5%BCycie-energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 17.06.2019 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 mam zwykłe fundamenty pompa śmiga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manitou 17.06.2019 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 Dziękuje, za odpowiedzi. Tak więc temat PC mogę ciągnąć dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 28.06.2019 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Witam, Jeżeli zastanawia się Pan nad zastosowaniem pompy ciepła do swojego budynku, zachęcam do zapoznania się z ofertą marki Buderus w której znajdują się powietrzne oraz gruntowe pompy ciepła z rodziny Logatherm. Posiadają one jeden z najwyższych współczynników COP na rynku oraz cechują się solidnym wykonaniem. Urządzenie wyposażone jest w nowoczesny regulator HMC 300 z możliwością zastosowania regulatora pokojowego oraz ma wbudowany moduł internetowy, pozwalający na sterowanie pompą za pomocą smartfona. Zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/powietrzne/logatherm-wpl-ar.html Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 28.06.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Witam, mam pytanie - czy racjonalne jest montowanie PC w domu gdzie są tradycyjne fundamenty? Czytając forum mam wrażenie, że wszycy co maja maja PC mają rownież PF. 5 lat temu gdy rozpoczynalismy budowę nie byłem świadom co to jest PF i planowane było ogrzewanie gazowe. Do wykorzystania mam ok 25 cm na styro i wylewkę. Jaką grubość powinny mieć poszczególne warstwy aby PC miała ekonomiczne uzasadnienie? A może sobie darować zmiany i pozostać przy gazie? Dodam, że planujemy 100% podłogówki i WM. Prosiłym o merytoryczne odpowiedzi, gdyż sporo postów na forum to OF i wycieczki osobiste :/ Pozdrawiam Witam, Pompa ciepła może być zamontowana w budynkach starszego typu więc nie ma znaczącej różnicy czy budynek posiada tradycyjne fundamenty czy płytę fundamentową. W obydwu rozwiązaniach pompa ciepłą będzie pracowała bez problemu .Technologia wykonania budynku oraz izolacja ma wpływ na zapotrzebowanie na energię, więc do prawidłowego doboru pompy ciepłą zaleca się wcześniej wykonanie OZC. Jeżeli zastanawia się Pan nad wyborem sprawdzonej pompy ciepła do swojego budynku, to zachęcam do zapoznania się z ofertą pomp ciepła marki Junkers - Bosch z rodziny Bosch Compress. Nasze pompy ciepła, cechują się solidnym wykonaniem oraz posiadają wysokiej klasy sprężarkę i wymiennik ciepła. Gwarantuje to długą żywotność i wysoką sprawność wytwarzania energii cieplnej. Marka Junkers-Bosch oferuje gwarancje na swoje pompy ciepła do 5 lat. W sprawie doboru odpowiedniej pompy ciepłą zachęcam Pana do kontaktu z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Kontakt do nich można znaleźć w wygodnej wyszukiwarce, dostępnej na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod infolinią o numerze: 801 900 810. Więcej informacji o naszych pompach ciepła z rodziny Bosch Compress, znajduje się na stronie: http://www.junkers.pl/produkty Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Junkers - Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts