Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zehnder - ograniczony przepływ - hałas lub opory

Recommended Posts

Witam,

Od kilku tygodni rekuperator na najwyższym biegu nie jest w stanie przekroczyć 360m3 - posiadam Q450, który podczas instalacji miał maksymalny przepływ 440m3.

Na trzecim biegu, gdy powinien osiągnąć około 420m2, przepływ jest ograniczany do 360 m3 i pojawia się komunikat: ochrona opory lub ochrona hałas.

Wentylator nawiewowy ma 80% a wywiewny 65%. Wykonałem eksperyment otwarłem okna, włączyłem tylko wywiewanie powietrza, dodatkowo pozbyłem się filtrów albo cały tor był pusty, wynik przepływu bez zmian - 360m3.

Wykonałem: wymianę filtrów, mycie wymiennika, sprawdzenie nawiewów, czerpni. W między czasie wykonany był upgrade oprogramowania z 1.6.2 na 1.7.0.

Jakieś pomysły co może być powodem, tak dużego spadku wydajności?

Sprawdzę. dzięki....

Efekt jest taki, że do 220m3 jest ok, zadana wydajność jest zgodna z uzyskiwaną, problemy zaczyjną ok ~300m3.

@John - twój trop może być słuszny, może jakiś paproch się tam dostał....i powyżej tej wartości zaczyna powodować przekłamania.

sprawdź czy czerpnia/wyrzutnia nie jest zapchana. u mnie było podobnie - na czerpni miałem taką warstwę brudu, że strach.

Wyjęcie i przedmuchanie czujników + przewodów, które znajdują się nad wentylatorami pomogło.

Rekuperator odzyskał swoją moc 430m3, różnice w prędkościach wentylatorów już nie są takie duże jak poprzednio (nadmuch ma więcej o 8-10% na największym biegu a było 25% - mam dodatkową skrzynkę filtrującą).

• 1 year później...
Witam,

Od kilku tygodni rekuperator na najwyższym biegu nie jest w stanie przekroczyć 360m3 - posiadam Q450, który podczas instalacji miał maksymalny przepływ 440m3.

Na trzecim biegu, gdy powinien osiągnąć około 420m2, przepływ jest ograniczany do 360 m3 i pojawia się komunikat: ochrona opory lub ochrona hałas.

Wentylator nawiewowy ma 80% a wywiewny 65%. Wykonałem eksperyment otwarłem okna, włączyłem tylko wywiewanie powietrza, dodatkowo pozbyłem się filtrów albo cały tor był pusty, wynik przepływu bez zmian - 360m3.

Wykonałem: wymianę filtrów, mycie wymiennika, sprawdzenie nawiewów, czerpni. W między czasie wykonany był upgrade oprogramowania z 1.6.2 na 1.7.0.

Jakieś pomysły co może być powodem, tak dużego spadku wydajności?

Dzień dobry

Posiadam podobny rekuperator od chwili zakupu był juz 3 krotnie serwisowany ciągle zapychają się czujniki przepływu na czerpni które powodują podkręcanie obrotów wiatraka wlotowego w celu zrównoważenia przepływów. Czy ktoś wie czy można tą funkcje wyłączyć i ustawić na stałe obroty wiatraka wlotowego i wylotowego ? Czy ktoś ma podobne problemy z tymi rekuperatorami ? W okolicy dwóch sąsiadów ma ten sam rekuperator i mamy wszyscy podobne problemy , naprawy po gwarancji kosztują krocie , sensor 1000PLN , wiatrak 2300PLN !!!

Pozdrawiam

Thessla na końcówkach rur pomiarowych zakłada filtry od LPG - działa !

cf-1.png

Niemniej w Gliwicach lepiej zainwestować w duży filtr wstępny przed centralą.

Poprawisz dzięki temu warunki pracy centrali, a z dobrym filtrem wewnątrz poprawisz warunki również w domu.

Edytowane przez _John

Jak to mówią, Zehnder to mercedes wśród rekuperatorów i ceny napraw też jak za mercedesa...

Na pewno rozważyłbym filtr wstępny przed rekuperatorem jeśli takie problemy występują.

Dzień dobry ,

Posiadam filtr wstępny przed rekuperatorem i zakładam do niego G4, na wlocie z rekuperacji F7 , udało mi się o tyle temat rozeznać że

producent nie posiada innych czujników jak i nie ma zamiaru modyfikować sterowania rekuperacją by przy wadliwym pomiarze przepływu na wejściu nie zajechać wiatraka .

Zastanawiam sie obecnie nad wymianą rekuperacji , sprzedać dziada po serwisie jako używany może na północy Polski sie sprawdzi i kupić Danfoss A3.

Thessla na końcówkach rur pomiarowych zakłada filtry od LPG - działa !

cf-1.png

Niemniej w Gliwicach lepiej zainwestować w duży filtr wstępny przed centralą.

Poprawisz dzięki temu warunki pracy centrali, a z dobrym filtrem wewnątrz poprawisz warunki również w domu.

Patent ciekawy, ale czy nie zasadne jest ich wymienianie? Jak się przybródzą, to może się rozjechać CF..

Te rurki służą do pomiaru ciśnienia, tam nie ma "przepływu" więc filtry się nie zalepiają jak te od filtracji powietrza.

Widzę, że w Airpack4 pomiar zużycia filtrów też jest zabezpieczony takim filtrem

W dokumentacji nie ma zaleceń odnośnie ich wymiany, więc byłbym spokojny.

top-AFC_v1.png

Polecę Komfovent, bo w obrotowych centralach ma najlepszy stosunek cena / wyposażenie.

Trochę droższy będzie Systemair.

Thessla jest OK i jest "nasza"

Cokolwiek nie wybierzesz z oferty Vallox, Flexit, Systemair, Swegon to są to solidne i dopracowane urządzenia.

Danfoss'a nie znam zupełnie.

Ja osobiście nie mam przekonania do produktów, które są "brandowane" - tak jest z centralami Vaillant, Bosch itp.

Nie słyszałem, by Danfoss miał jakieś tradycje w konstruowaniu central, mają gigantyczne doświadczenie w automatyce - może to wystarczy.

Ale mam obawy, że po prostu kupują cały produkt "gdzieś" i tylko go brandują.

Aktualnie Panasonic do swoich pomp ciepła Al In One oferuje centralę wentylacyjną

I nie jest to konstrukcja Panasonic, a produkt Systemair'a.

Zamiast wymyślać centralę na nowo, lub naklejać logo na nieznanym produkcie poszli po gotowe sprawdzone rozwiązanie.

To w moim uznaniu całkiem dobre wyróżnienie, kiedy duży koncern chce sprzedawać urządzenie pod swoim logo.

Polecę Komfovent, bo w obrotowych centralach ma najlepszy stosunek cena / wyposażenie.

Trochę droższy będzie Systemair.

Thessla jest OK i jest "nasza"

Cokolwiek nie wybierzesz z oferty Vallox, Flexit, Systemair, Swegon to są to solidne i dopracowane urządzenia.

Danfoss'a nie znam zupełnie.

Ja osobiście nie mam przekonania do produktów, które są "brandowane" - tak jest z centralami Vaillant, Bosch itp.

Nie słyszałem, by Danfoss miał jakieś tradycje w konstruowaniu central, mają gigantyczne doświadczenie w automatyce - może to wystarczy.

Ale mam obawy, że po prostu kupują cały produkt "gdzieś" i tylko go brandują.

Aktualnie Panasonic do swoich pomp ciepła Al In One oferuje centralę wentylacyjną

I nie jest to konstrukcja Panasonic, a produkt Systemair'a.

Zamiast wymyślać centralę na nowo, lub naklejać logo na nieznanym produkcie poszli po gotowe sprawdzone rozwiązanie.

To w moim uznaniu całkiem dobre wyróżnienie, kiedy duży koncern chce sprzedawać urządzenie pod swoim logo.

Dziekuje za podpowiedzi.

Chyba padnie wybór na Thessla Green muszę ten rekuperator wsadzić na strych , a niestety mam strasznie mały właz . Nie spodziewałem się że tak szybko będę musiał sie z tym problemem borykać.

• 2 years później...
Wyjęcie i przedmuchanie czujników + przewodów, które znajdują się nad wentylatorami pomogło.

Rekuperator odzyskał swoją moc 430m3, różnice w prędkościach wentylatorów już nie są takie duże jak poprzednio (nadmuch ma więcej o 8-10% na największym biegu a było 25% - mam dodatkową skrzynkę filtrującą).

Cześć, jak się wyciąga te czujniki? Widzę czerwone przewody dwa, jeden zagiety, drugi jakby przyłączony do wentylatora. Jak mam je wyjąć? Czy masz jakieś zdjęcia???

Z góry dzieku za pomoc i pozdrawiam.