Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek letniskowy na kostce brukowej

keczup1

Recommended Posts

Hej,

Mam już przygotowany fundament z kostki brukowej pod domek letniskowy 6x6m, z zapasem ok. 30cm z 3 stron i z jednej 1m (aby tam można było sobie siąść). Spadek poziomu to ok. 1cm. Gleba to ok. 40cm humus, pod tym glina. Wody gruntowe na ok. 2m w maju. Kostka z krawężnikiem jest 5-10cm nad glebą.

Domek będzie od spodu ocieplony wełną.

Mam do Was 2 pytania.

1) co polecicie do hydroizolacji, pod wełnę, bezpośrednio na kostkę? czy folia budowlana 1mm starczy?

2) co do tego zapasu 30cm i 1m z każdej strony, to już by było wszystko ok, ale podpytałem majstra który stawia sąsiadowi domek o te fundamenty i mówi, żeby ten nadmiar kostki rozebrać, bo tamtędy będzie woda wsiąkać i magicznie wełna będzie wchłaniać tą wodę. czy tak jest faktycznie? czy coś z tym robić? może po postawieniu domku ten nadmiar potraktować dysperbitem?

Dzięki za pomoc.

• 5 years później...
Jeśli masz mech, mają na to lekarstwa, a kiedy już wszystko będzie czyste, jeśli chcesz kupić uszczelniacz, śmiało, stary. Ale ogólnie rzecz biorąc, jeśli jest dobrze wykonany, mycie pod ciśnieniem sprawi, że będzie wyglądał świeżo. Wygląda jak zaprawa spoinowa I. Na zdjęciach można to odnowić, jeśli zaprawa zacznie się niszczyć (szlifować spoiny i doprawiać), jeśli to piasek, wystarczy kupić worek używanego piasku i go przeczesać siebie lub zapłać komuś, gdy będzie już mało https://vlc.onl/ . Edytowane przez doketwaj