Klaus 25.10.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Moi drodzy. Jak już pisałem w wątku: "Zaprojektowałem DOM - pomóżcie spojrzeć z dystansem" spłodziłem dwa projekty. Jeden już znacie, teraz chciałbym wam pokazać drugi. Dom ma 162m2. Pod skosami liczone zgodnie z jakąś tam normą, której numeru nie pamiętam. Złożenia są te same, inna jest koncepcja bryły budynku. Wdzięczny za wszelkie pochwały i połajanki,Klaus http://republika.pl/klaus_gaiger/images/2wiz.gif http://republika.pl/klaus_gaiger/images/2.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 25.10.2004 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Ten pierwszy zdecydowanie bardziej mi sie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 25.10.2004 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Moim zdaniem ulozenie pomieszczen zgrabniejsze niz poprzednio, ale bryła mniej mi się podoba.i pytanie: gdzie sie podziala spizarka?nie zmiescila sie? czy moze w pierwszym projekcie byla tylko zapchajdziurą?drzwi z wc, lazienek, kotlowni rysuj zawsze na zewnatrzjedynie ulozenie gabinetu poprzednio bylo lepsze, teraz trzeba przejsc obok pokoju dziennego, czasem pewnie przyjmujecie kogos i niekoniecznie musi wchodzic dalej. w garderobie bedzie bardzo ciasno - powinienes zostawic 120cm miedzy szafami (ew. troche mniej) - zreszta pisalem na priva.Uwagi do skosow jak poprzednio.a tak wogole to b.zgrabny domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 25.10.2004 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 A po co ci ta lukarna w garderobie, że o kominku w sypialni na górze nie wspomnę.No i dwie kabiny prysznicowe w łazience na górze. Dom wielopokoleniowy, pełna komuna i liczysz na ładną synową, czy nie chcesz brać wspólnego prysznicu z teściową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 25.10.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Pierwszy bardziej mi sie podobal, ale ten tez niczego sobie. Tylko moze salon ciut za maly jak na niczego sobie kuchnie i gabinet ? Ale pierwszy domek to byl na 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surfi 25.10.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Całkowicie zgadzam się z Tobą Klaus; w przymiarkce do projektu typowego - kompromis goni kompromis. Im bardziej świadomie aranżujesz przestrzeń, tym więcej tych "ale" sie pojawia... Zwróć uwagę na WZiZP, bo u mnie np kalenica główna musi byc równoległa do drogi, wersja 2 by odpadła. Wypowiem się nt wersji 1, bo posiada szereg zalet, których zabrakło w drugiej. Mówię tu o praktycznej (bo większej) pralni,prysznicu zlokalizowanym na parterze (rodzina 2+2 i jedno pom.kapielowe??),lokalizacji gabinetu blisko wejścia, spiżarni osłonietej od słońca garażem. Moim zdaniem projekt cierpi na chorobę wygodnej klatki schodowej, której symptomy to przyduży hol i przymały pokoik TV.Bo salonem go ciężko nazwać i ja tu na kominek miejsca nie widzę.Najprościej byłoby likwidując w spiżarce wejście od garażu - zlikwidować symetrię budynku i poszerzyć część lewą (jedna ściana nośna wewnątrz) kosztem prawej.Zrobiłbym to nawet kosztem spiżarni,zyskując większą łazienke i miejsce na szafę w holu. Rolę małej spiżarki może przejąć aranżacja szafy w kotłowni, gdzie moznaby zgubić po drodze z garażu zakupy.Możesz zlikwidować ściankę z pokoju TV od strony holu, optycznie powiększając ten pokój,tylko co wtedy z drzwiami do WC? Myślę, że przy trybie życia pracoholika łatwo nie docenić potrzeby aranżacji salonu z wyjściem tarasowym.Pomyśl jednak, czy bedziecie ciągnąć do spotkań rodzinnych w stłoczonym, niewygodnym saloniku pozbawionym kominka... Resztę cennych uwag forumowiczów w większości popieram, ale mierz wszystko miarą własnych potrzeb i możliwości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 25.10.2004 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Moim zdaniem ulozenie pomieszczen zgrabniejsze niz poprzednio, ale bryła mniej mi się podoba. i pytanie: gdzie sie podziala spizarka? nie zmiescila sie? czy moze w pierwszym projekcie byla tylko zapchajdziurą? No prosze, a ja myślałem, że ten się Wam bardziej spodoba z zewnątrz. Zaskoczyliście mnie, muszę to przemyśleć bo skoro tyle osób preferuje wersję 1. coś w tym musi być. Spiżarka rzeczywiście się nie zmieściła. Na pocieszenie zrobiłem sobie większy garaż i jeszcze mogę go powiększyć jak zajdzie potrzeba drzwi z wc, lazienek, kotlowni rysuj zawsze na zewnatrz jedynie ulozenie gabinetu poprzednio bylo lepsze, teraz trzeba przejsc obok pokoju dziennego, czasem pewnie przyjmujecie kogos i niekoniecznie musi wchodzic dalej. 100% racji też nad tym boleję ale nie szło inaczej. Na pocieszenie mamy wgląd na zieleń w ogrodzie zamiast na ulicę a pracujemy tam dość dużo. w garderobie bedzie bardzo ciasno - powinienes zostawic 120cm miedzy szafami (ew. troche mniej) - zreszta pisalem na priva. No wiem wąsko, 80cm. Trzeba będzie wejść z garderobą do sypialni albo wydłużyć trochę dom. Raczej to drugie Pozdrawiam Klaus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 25.10.2004 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 A po co ci ta lukarna w garderobie, że o kominku w sypialni na górze nie wspomnę. A gdzie Ty tam widzisz kominek w sypialni? Może pomyliłeś z telewizorem? Co do lukarny w garderobie to wręcz niezbędna konieczność. Pod skosami to za wiele ubrań nie powiesisz a ja mam 3 kobiety w domu. No i dwie kabiny prysznicowe w łazience na górze. Dom wielopokoleniowy, pełna komuna i liczysz na ładną synową, czy nie chcesz brać wspólnego prysznicu z teściową. Ani jedno ani drugie. Nie mam syna więc i synowej się nie spodziewam. Teściowa na szczęście ma swój dom. Po co tyle kabin? Łazienka jest jedna. Rano jak się wszyscy będą spieszyć do pracy czy szkoły to zakladam, że ja z żoną albo córka1 z córką2 mogą się kąpać jednocześnie. Tylko mi nie mówcie, że jestem zboczony. Pozdrawiam, Klaus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 25.10.2004 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Zwróć uwagę na WZiZP, bo u mnie np kalenica główna musi byc równoległa do drogi, wersja 2 by odpadła.: Naprawdę? Rozumiem kolor dachu, rozumiem elewację, rozumiem nawet płotek i chodniczek alę żeby usytuowanie domu na działce. Wypowiem się nt wersji 1, bo posiada szereg zalet, których zabrakło w drugiej. Mówię tu o praktycznej (bo większej) pralni,prysznicu zlokalizowanym na parterze (rodzina 2+2 i jedno pom.kapielowe??),lokalizacji gabinetu blisko wejścia, spiżarni osłonietej od słońca garażem.: 100% racji Moim zdaniem projekt cierpi na chorobę wygodnej klatki schodowej, której symptomy to przyduży hol i przymały pokoik TV.Bo salonem go ciężko nazwać i ja tu na kominek miejsca nie widzę. Najprościej byłoby likwidując w spiżarce wejście od ..... No i stało się. Wątek I. pomieszał się z Wątkiem II. Sam już nie wiem jak odpowiadać bo mi się salony, halle i gabinety mieszają. Pozdrawiam, Klaus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 25.10.2004 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Zwróć uwagę na WZiZP, bo u mnie np kalenica główna musi byc równoległa do drogi, wersja 2 by odpadła.: Naprawdę? Rozumiem kolor dachu, rozumiem elewację, rozumiem nawet płotek i chodniczek alę żeby usytuowanie domu na działce. Wypowiem się nt wersji 1, bo posiada szereg zalet, których zabrakło w drugiej. Mówię tu o praktycznej (bo większej) pralni,prysznicu zlokalizowanym na parterze (rodzina 2+2 i jedno pom.kapielowe??),lokalizacji gabinetu blisko wejścia, spiżarni osłonietej od słońca garażem.: 100% racji Moim zdaniem projekt cierpi na chorobę wygodnej klatki schodowej, której symptomy to przyduży hol i przymały pokoik TV.Bo salonem go ciężko nazwać i ja tu na kominek miejsca nie widzę. Najprościej byłoby likwidując w spiżarce wejście od ..... No i stało się. Wątek I. pomieszał się z Wątkiem II. Sam już nie wiem jak odpowiadać bo mi się salony, halle i gabinety mieszają. Pozdrawiam, Klaus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 25.10.2004 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 a z Warunkami Zabudowy - jesli nie ma planu to racja - sprawdz zapisy planu, bo moze sie okazac ze wolno Ci budowac np tylko z płaskim dachem... No i znów sie bedziesz bawic w architekta od początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 27.10.2004 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 Teraz to już bardzo podobny do mojego APS 55L, Archiprojektu.Gdzie pomieszczenie gospodarcze. U mnie połączone z garażem. Pomyśl o pokoju nad garażem. Ja podniosłem trochę ściankę kolankową nad garażem, dałem jedno okno w szczycie oraz dwa dachowe i mam bardzo ładny pokój. Jest rzeczą oczywistą, że ten mi się bardziej podoba od pierwszego, szczególnie odnośnie do ustawienia garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 27.10.2004 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 Teraz to już bardzo podobny do mojego APS 55L, Archiprojektu. Faktycznie tylko u mnie balkonów nie ma. Gdzie pomieszczenie gospodarcze. U mnie połączone z garażem. Pomyśl o pokoju nad garażem. Ja podniosłem trochę ściankę kolankową nad garażem, dałem jedno okno w szczycie oraz dwa dachowe i mam bardzo ładny pokój. No pomieszczenie gospodarcze to u mnie wc/co. No wiem małe ale większe mi nie wyszło przy tych rozmiarach bryły domu. Z drugiej strony nie chciałem stworzyć wielkiej kolubryny. Co do garażu to przyjąłem, że na stryszku zrobię tylko rupieciarnię. Garaż będzie nie ogrzewany. Jest rzeczą oczywistą, że ten mi się bardziej podoba od pierwszego, szczególnie odnośnie do ustawienia garażu. Pozdrawiam, Klaus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts