Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zadaszenie tarasu

Bialawy

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie o konstrukcję zadaszenia nad tarasem. zgodnie z projektem pokrycie dachowe miało opierać się na belce 14x14cm podparte dwoma słupami. Okazało się, że wykonawca (może z uwagi na oszczędność czy brak innego materiału) wykonał łączenie w połowie długości belki na pióro i stabilizując połączenie 3 gwoździami.

https://naforum.zapodaj.net/79ea23253a40.jpg.html

Kiedy zwróciłem uwagę na ten element powiedział że się czepiam i nic się z tym nie będzie działo. Ostatnio zabrał podporę i stwierdził "A nie mówiłem? Nic się nie rozwaliło". Wg mnie z czasem czy to pod wpływem obciążenia samego pokrycia dachowego z dachówki czy nawet zimą od wpływem śniegu element ten może się ugiąć i w efekcie stracić stabilność. Co Wy szanowni forumowicze myślicie na ten temat. Z góry dziękuję za fachowe uwagi i pozdrawiam

Tak właśnie myślałem. Chciałem się tylko upewnić. W projekcie, którego zrobiłem zdjęcia jest wyraźnie jedną belka o przekroju 14x14cm i długości ok 7.15m. Najlepsze, że Inwestor się upiera, że tak może zostać. Podobno Ci co kryli dach zwracali mu na to uwagę, ale stwierdził "że to się później poprawi". Dla swojego bezpieczeństwa brygada kryjąca wstawila podporę. Wstawianie takiego przegubu w miejscu gdzie występuje największy moment gnący jest dla mnie oczywistym błędem. Mam pytanie - czy można to traktować jako poważny błąd konstrukcyjny? Najgorzej ze mam już podpisaną umowę przedwstępną i teraz ciężko będzie to załatwić (bo wg inwestora ja się przypier...). Żeby wymienić teraz tą belkę trzeba chyba rozebrać pokrycie. No chyba, że równolegle podeprze się krokwie i jakoś uda mu się wymienić ten element. Ciężki temat... Ale takiego bubla nie chcę mieć na tarasie- jak niby teraz mam wkręcić w to miejsce zawiesie pod huśtawkę dla dzieciaków?

Dzięki za odpowiedź. Mam cichą nadzieję, że ktoś jeszcze się wypowie w tej kwestii żebym miał jeszcze większą pewność.

Z góry dziękuję i pozdrawiam