Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwodnienie rurą drenażową

sonaj

Recommended Posts

Hej. Przymierzam się do odprowadzenia wody deszczowej z rynien. W domu od strony drogi mam lekki spadek i drogę więc jest OK ale od strony ogrodu mam raczej równy teren a sąsiedzi są nawet lekko wyżej. Pytanie: jakie widzicie najlepsze rozwiązanie w tej sytuacji? Zaznaczam, że raczej nie myślę o kopaniu jakiegoś zbiornika podziemnego. Sąsiad doradza rozprowadzenie rury drenażowej po ogrodzie, zakończonej studzienką przez którą będzie wylewany ewentualny nadmiar wody (wg sąsiada nie powinno się to raczej zdarzyć). Co o tym sądzicie? Przyznam, że jestem zielony w tym temacie (całe życie w bloku :yes:)

• 3 weeks później...

Witaj. Ja zdecydowałem się na samodzielne wkopanie dwóch rur drenażowych pod trawnikiem, jakieś 5m od domu, do każdej z dwóch rynn osobno. W skład zestawu wchodzą osadnik pod rynnę, złączka, którą łączy osadnik z kolankiem, kolanko, reduktor z rury szerszej do rury drenarskiej (średnica jest wyraźnie mniejsza), rura drenarska perforowana i rękaw (chroni przez dostaniem się z ziemi syfów, samej ziemi, wszelkimi robalami itp) Na samym końcu rury drenarskiej założona została zaślepka. Rury starałem się wkopać na jakieś 40cm wgłąb ziemi. Warto podsypać żwirem. Póki co zdaje egzamin. Jeśli masz trawnik, to trudno, trzeba go poświęcić. U mnie widoczne kolorystyczne różnice, ale z biegiem czasu jak trawa będzie starsza, powinno się to zmienić.

PS. Na początku zrobiłem błąd, że do rury osadnika pod rynną zamontowałem kolanko i do tego od razu rurę drenarską/perforowaną. Błąd polegał na tym, że woda z rury drenarskiej wylewała się przez otwory prawie pod samym domem, więc mijało się to z celem całej instalacji, która ma odprowadzać wodę jak najdalej od posesji, a więc warto jednak w tym miejscu zamontować, zwykłą rurę na ok 1m przed wsadzeniem do całej instalacji rury drenarskiej, wtedy woda nie będzie się wylewać już pod samym fundamentem.

P_20190708_105512-1.jpg

P_20190516_201404.jpg

P_20190708_105530.jpg

• Like 1

• 3 weeks później...
Super. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Planuję zrobić coś podobnego. Na razie nie mam trawnika, jesteśmy świeżo po zakończeniu budowy. Zastanawiam się tylko nad tym zaślepieniem na końcu. Na pewno, przy każdej ulewie rury zdołają rozprowadzić całą wodę? Myślałem raczej o jakiejś małej beczce ze studzienką gdzieś na końcu.

Ja mam z 4 beczki na tyle ogrodu z odciętym spodem + coś koło 100m rury drenarskiej + dodatkowo koło tych beczek mam z 3 m3 kamienia pod trawnikiem w formie studzienki chłonnej i jak dobrze popada z kilka dni to aż denka podnosi. U mnie glina tak więc grunt słabo przepuszczalny ,ale się w miarę sprawdza.