sonaj 20.06.2019 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2019 Hej. Przymierzam się do odprowadzenia wody deszczowej z rynien. W domu od strony drogi mam lekki spadek i drogę więc jest OK ale od strony ogrodu mam raczej równy teren a sąsiedzi są nawet lekko wyżej. Pytanie: jakie widzicie najlepsze rozwiązanie w tej sytuacji? Zaznaczam, że raczej nie myślę o kopaniu jakiegoś zbiornika podziemnego. Sąsiad doradza rozprowadzenie rury drenażowej po ogrodzie, zakończonej studzienką przez którą będzie wylewany ewentualny nadmiar wody (wg sąsiada nie powinno się to raczej zdarzyć). Co o tym sądzicie? Przyznam, że jestem zielony w tym temacie (całe życie w bloku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonytrawnik 08.07.2019 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Witaj. Ja zdecydowałem się na samodzielne wkopanie dwóch rur drenażowych pod trawnikiem, jakieś 5m od domu, do każdej z dwóch rynn osobno. W skład zestawu wchodzą osadnik pod rynnę, złączka, którą łączy osadnik z kolankiem, kolanko, reduktor z rury szerszej do rury drenarskiej (średnica jest wyraźnie mniejsza), rura drenarska perforowana i rękaw (chroni przez dostaniem się z ziemi syfów, samej ziemi, wszelkimi robalami itp) Na samym końcu rury drenarskiej założona została zaślepka. Rury starałem się wkopać na jakieś 40cm wgłąb ziemi. Warto podsypać żwirem. Póki co zdaje egzamin. Jeśli masz trawnik, to trudno, trzeba go poświęcić. U mnie widoczne kolorystyczne różnice, ale z biegiem czasu jak trawa będzie starsza, powinno się to zmienić. PS. Na początku zrobiłem błąd, że do rury osadnika pod rynną zamontowałem kolanko i do tego od razu rurę drenarską/perforowaną. Błąd polegał na tym, że woda z rury drenarskiej wylewała się przez otwory prawie pod samym domem, więc mijało się to z celem całej instalacji, która ma odprowadzać wodę jak najdalej od posesji, a więc warto jednak w tym miejscu zamontować, zwykłą rurę na ok 1m przed wsadzeniem do całej instalacji rury drenarskiej, wtedy woda nie będzie się wylewać już pod samym fundamentem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonaj 23.07.2019 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Super. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Planuję zrobić coś podobnego. Na razie nie mam trawnika, jesteśmy świeżo po zakończeniu budowy. Zastanawiam się tylko nad tym zaślepieniem na końcu. Na pewno, przy każdej ulewie rury zdołają rozprowadzić całą wodę? Myślałem raczej o jakiejś małej beczce ze studzienką gdzieś na końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 23.07.2019 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Ja mam z 4 beczki na tyle ogrodu z odciętym spodem + coś koło 100m rury drenarskiej + dodatkowo koło tych beczek mam z 3 m3 kamienia pod trawnikiem w formie studzienki chłonnej i jak dobrze popada z kilka dni to aż denka podnosi. U mnie glina tak więc grunt słabo przepuszczalny ,ale się w miarę sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 24.07.2019 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Ja mam niemalże identycznie jak "zielonytrawnik", z tym że udało mi się połączyć rurę PCV z drenażową bodajże łącznikiem do montażu WC z dużym kołnierzem gumowym. Dzięki temu na łączeniu woda nie wylewa się, tylko leci dalej do rury drenażowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts