rogi 25.10.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Mam junkersa 1 funkcyjnego Ceranorm i zasobnik Galmetu 120 l. Codziennie wypływa z zaworka bezpieczeństwa zlokalizowanego przy zbiorniku niewielka ilość wody. Zawór jest do 6 atmosfer (Tak jak zbiornik). Przez miesiąc miałem zawór do 8 atmosfer, jednak instalator spostrzegł w instrukcji, że jest za duży i może pęknąć zbiornik gdy woda sie rozszerza po nagrzaniu. Jak był zawór do 8 atmosfer woda z niego nie wyciekała. Teraz tak jak napisałem woda wycieka w niewielkich ilościach codziennie. Niepokojący sygnał miałem wczoraj gdy nagle zaczeły dochodzić z kotłowni głośne stuknięcia - walenia. Po wejściu do kotłowni było w niej troche wody (choc więcej niż zwykle) Instalator mówi, że to zawór tak zadziałał wypuszczając jednocześnie dużąilość wody, choć powinien to robić systematycznie w małych ilościach. Mówi, ze wyjsciem jest zamontowanie jeszcze jednego zaworu lub wymienienie naczynia wyrównawczego na większe. Co wy na to. czy u was też zawory wypuszczają tak często wodę ze zbiorników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 25.10.2004 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 reduktor ciśnienia powinien załatwić sprawę, jesli zaryzykujesz wiekszy zawór stracisz gwarancję na bojler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlugiw 25.10.2004 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 troche za malo danych podales. Podaj jeszcze poj. naczynia wzbiorczego, temp wody przy jakiej zaczyna Ci grzac c.w.u. oraz do jakiej grzeje, czy cisn. w naczyniu bylo ustawiane (i na jakim poziomie) PRZED NAPELNIENIEM instalacji.Ja mam Budka jednof. + 160l zasobnik i jak na poczatku grzal mi wode to bylo wszystko ok, ale ostatnio zdarzylo sie ze w trybie nocnym wychlodzilem zasobnik do ok. 30stC do 55 i niestety pojemnosci naczynia braklo - troche wody wywalilo (mialem ustawione 3bar na reduktorze - teraz zmniejszylem do ok. 2.8 - zawsze to troche podratuje, choc na zime bede musial skorygowac godziny trybu nocnego/letniego) PozdrawiamDlugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts