Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu płaskiego z okapami

Flo1710

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. Z racji, że po zakupie domu czekają mnie remonty postanowiłem dołączyć do szanownego grona.

Nie znalazłem zbieżnego wątku więc do sedna:

Kostka z lat 70-ych.

DSC_4751.jpg

Budynek ma okapy betonowe z każdej strony + balkony na 3 ścianach.

Nasunęła mi się koncepcja elewacji w nowoczesnej formie:

model1.jpg

Moje pytanie brzmi czy ktoś kiedyś widział podobną modyfikację dachu? Chodzi mi głównie o konieczność odwrócenia spadku na długości okapu tak aby można było dostawić lekką attykę(konstrukcja drewniana/OSB obłożona styropianem i otynkowana) a rynnę umieścić na linii ściany. Widok mojej koncepcji na rys poniżej:

rys spadki.jpg.

Efekt ma być taki że attyka zrówna najniższy punkt dachu z jego szczytem (5%spadku) czyli jakieś 30 cm różnicy. Okapy wystają 1,4m.

Z góry dzięki za pomoc i opinie pomysłu.

Pozdrawiam

Firma Rockwool ma w swojej ofercie produkty do formowania spadków dachu 2,3 i 5 %. NAjlepiej w tym celu skontaktowac się z regionalnym przedstawicielem którego odnajdziesz pod poniższym adresem:

https://www.rockwool.pl/kontakt/kontakt-dzial-sprzedazy-inwestycyjnej/

Koledzy wytłumaczą jakie dokumenty należy dostarczyć ( z reguły rzut dachu), następnie zostanie przygotowany projekt wraz z wyceną.

Pomysł dobry z jednym ale. Absolutnie nie rób koryta rynnowego. Będzie trudne do wykonania i do uszczelnienia. Jak najbardziej spadki OK a odprowadzenie z powierzchni dachu. Profesjonalna firma sobie z tym poradzi. Dobrze byłoby znać rozmieszczenie prętów zbrojeniowych. Pozdrawiam.