Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygłuszenie istniejącej ścianki gk

DudBut

Recommended Posts

Dzień dobry specjalistom :)

między korytarzem a łazienką mam postawioną ściankę działową z płyt gk. Niestety ekipa remontowa nie umieściła w niej żadnej wełny ani jakiejkolwiek innej izolacji akustycznej co w połączeniu z tym, że na ścianie obok jest sedes, sprawia, że po spuszczeniu wody cały dźwięk "pięknie" rezonuje w pustej przestrzeni między ściankami.

Od strony łazienki są już położone kafle natomiast od strony korytarza ściana też jest wykończona.

Na ten moment nie mam jeszcze wstawionych drzwi więc przez profil widzę gdzie są pierwsze śruby i jak poprowadzona jest płyta.

sw.jpg

Tu pojawia się pytanie czy można tę przestrzeń między płytami w miarę bezinwazyjnie w takiej sytuacji wypełnić? Rozważałem odkręcenie gk zaznaczonej na czerwono i umieszczenie w ściance wełny w płytach ale czy profile wytrzymają taką "zabawę"?

Z góry dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi :)

Tak jak wspomniał przedmówca. Jeżeli odkręcisz płyty gk to profilom nic nie będzie. Jako wypełnienie proponowałbym ci wełnę ROCKTON lub SUPERROCK które mają najwyższą klasę pochłaniania dźwięku . Dobrze również jakbyś zastosował podwójne opłytowanie bo to również znacznie polepsza parametry akustyczne takiej ścianki.

http://www.rockwool.pl/produkty/rockton

http://www.rockwool.pl/produkty/superrock