Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

popękany beton po zalaniu

j_80

Recommended Posts

witam,

bardzo proszę o opinię bardziej doświadczonych.

Po zalaniu piwnic popękała mi posadzka w garażu. Zrobiliśmy rewizję i to co tam odkryliśmy nie bardzo wygląda mi na beton b20, który jest w kosztorysie. Pręty mają fi 6, miały być fi 8. Czy beton b20 może zachować się tak jak na załączonych zdjęciach? Woda stała może 2 h, od razu została wypompowana.

1.jpg

2.jpg

Podziwiam ludzi którzy po jednej czy 2 słabych fotkach potrafią rozpoznać klasę betonu. Naprawdę.

Dla tych którzy nie mają takich zdolności jest do pożyczenia Młotek Schmidta wraz z kimś kto to potrafi obsłużyć i się może pod wynikiem badań podpisać. To zdecydowanie lepszy argument do dyskusji o gwarancji niż opinie z netu.

Okazało się, że wylewka w garażu to nie beton a jakaś podobno wytrzymała mieszanka z miksokreta, myślę, że zaprawa cementowa, jak w pozostałej części piwnicy. Wykonawca uważa, że gdyby nie zalanie to nic by się nie stało. A jednak zalało i mam uniesioną i pękniętą posadzkę. Jaka jest odpowiedzialność wykonawcy, jeśłi w kosztorysie dołączonym do umowy oraz w powykonawczym jest wpisany beton a wykonane zostało z zaprawy cementowej?

• 4 weeks później...

Ekspertyza i odpowiedzialnosc wykonania uslugi niezgdonie z przedmiotem zamowienia. Wykonawca winien Cie poinformowac o zmianie. Jesli tego nie uczynil, ma skuc i wykonac na nowo z betonu. Nie wazne czy zalalo, czy nie. Tak jakys zamowil stol stalowy a dostal z OSB. Sprawa do udowdonienia. Podpsuc wykonawce i niech Ci sie przyzna do tego mailowo. Nie dopuszaj do wykonania ekspertyzy przez wykonawce, bo bedzie sie staral udowdodnic, ze zmiana nie byla istotna i nie wplywala na bezpieczenstwo uzytkowania.

Pozdrawiam

• 5 years później...