j_80 22.06.2019 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2019 witam, bardzo proszę o opinię bardziej doświadczonych. Po zalaniu piwnic popękała mi posadzka w garażu. Zrobiliśmy rewizję i to co tam odkryliśmy nie bardzo wygląda mi na beton b20, który jest w kosztorysie. Pręty mają fi 6, miały być fi 8. Czy beton b20 może zachować się tak jak na załączonych zdjęciach? Woda stała może 2 h, od razu została wypompowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 22.06.2019 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2019 I znów ten rozziew między teorią a praktyką. Nie nie wygląda to na beton , w każdym razie prawidłowo pielęgnowany tj. podlewany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j_80 22.06.2019 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2019 no właśnie mi też nie wygląda, dom budowała nam do stanu deweloperskiego jedna firma swoimi podwykonawcami. Jest jeszcze gwarancja, będę to zgłaszać, tylko nie chciałabym z siebie głupiej robić stąd wolę wcześniej zasięgnąć języka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.06.2019 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2019 Podziwiam ludzi którzy po jednej czy 2 słabych fotkach potrafią rozpoznać klasę betonu. Naprawdę. Dla tych którzy nie mają takich zdolności jest do pożyczenia Młotek Schmidta wraz z kimś kto to potrafi obsłużyć i się może pod wynikiem badań podpisać. To zdecydowanie lepszy argument do dyskusji o gwarancji niż opinie z netu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 23.06.2019 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Zupełnie słusznie jak po kilkunastu latach przy betonie od miesięcznego po stuletni na me przysłowiowe oko , za bardzo sypki , Taki z lat sukcesu Gierka dużo piasku mało cementu. No chyba że wykuwany frezem te te rozdrobnienie na piasek zrozumiałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j_80 23.06.2019 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Okazało się, że wylewka w garażu to nie beton a jakaś podobno wytrzymała mieszanka z miksokreta, myślę, że zaprawa cementowa, jak w pozostałej części piwnicy. Wykonawca uważa, że gdyby nie zalanie to nic by się nie stało. A jednak zalało i mam uniesioną i pękniętą posadzkę. Jaka jest odpowiedzialność wykonawcy, jeśłi w kosztorysie dołączonym do umowy oraz w powykonawczym jest wpisany beton a wykonane zostało z zaprawy cementowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stezu 19.07.2019 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Ekspertyza i odpowiedzialnosc wykonania uslugi niezgdonie z przedmiotem zamowienia. Wykonawca winien Cie poinformowac o zmianie. Jesli tego nie uczynil, ma skuc i wykonac na nowo z betonu. Nie wazne czy zalalo, czy nie. Tak jakys zamowil stol stalowy a dostal z OSB. Sprawa do udowdonienia. Podpsuc wykonawce i niech Ci sie przyzna do tego mailowo. Nie dopuszaj do wykonania ekspertyzy przez wykonawce, bo bedzie sie staral udowdodnic, ze zmiana nie byla istotna i nie wplywala na bezpieczenstwo uzytkowania.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zilongur 22.07.2024 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2024 Nic... to część natury betonu. Jeśli pęknięcia nie zaczną się oddzielać lub przesuwać, będą to po prostu pęknięcia włosowate. Nawet jeśli wykonawca zrobił wszystko dobrze, jest jeszcze szansa, że tak się stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts