maaszak 17.10.2019 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Dasz gwarancję, że chudziak nie pęknie? Jak połączysz hydroizolację spod ścian z resztą płaszczyzny tak, żeby bez siatki łączenie nie pękło nawet, jak chudziak nie pęknie? Masy KMB mostkują rysy do 2-3mm (te droższe). Zamiast byle "chudziaka" lepiej wylać beton trochę wyższej klasy i dopilnować odpowiedniego zagęszczenia wewnątrz fundamentów (trochę lepszym materiałem niż 'piach z wykopów'). Oba te lementy podnoszą koszty, ale na tyle nieznacznie, że warto tego przypilnować, by uniknąć paru kłopotów, nie tylko przy kładzeniu hydroizolacji. Połączyć można np. taśmą uszczelniającą kauczukową zatapiając w masie. KMB klei się do papy też. Taśma może dodatkowo zabezpieczyć dylatację między 'chudziakiem' a ścianą fund, gdyby jednak ktoś niedopilnować zagęszczenia zasypu i podłoga siadła. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/247939-izolacja-pod%C5%82ogi-na-gruncie/page/2/#findComment-7727375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grb10 20.10.2019 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 Witajcie. Dziękuję*za wszystkie rady. Po dokładnym oczyszczeniu i oględzinach chudziak nie nadaje się*raczej do położenia bezpośredniego styro. Skułem strupy, ale są*większe wybrzuszenia, fałdy, dołki. Z tego co się orientuję jest to w granicach norm (poza tą nieszczęsną różnicą 5cm po skosie). Na stropie powierzchnia jest bardziej upstrzona. To zmusza mnie do jakiegoś*sposobu na proste wyrównanie powierzchni. BTW: Czytając wiele wątków a także wszystkie odpowiedzi tym, z papy raczej zrezygnuję i pozostanę przy dwóch warstwach folii. Nie chcę*doktoryzować się z tego czy papa lubi styropian czy nie, czy śmierdzi czy nie, itd. W projekcie mam folię, ktoś*to przemyślał, będę trzymał się tego. 1. Czy mogę wyrównać te nierówności chudziaka i stopu perlitem (tj. pod folią)? Czy może jednak lepiej mokry piach + cement?2. Czy na folii mogę podsypać ubytki perlitem w celu wypoziomowania pierwszej warstwy styro?3. W jednym miejscu (na dł. ok 1.5m) musiałem wejść w chudziak*z odpływem skroplin na jakieś 2cm pod jego poziom. Tj. rura ma spadek z kilku cm do powiedzmy -2cm. W jednym miejscu będzie musiało być dziursko w folii na tę*rurę. Jak to ogarnąć? 4. Jakiej grubości dać folię? Dwie warstwy 0.5mm + 0.3mm będzie ok? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/247939-izolacja-pod%C5%82ogi-na-gruncie/page/2/#findComment-7728390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts