Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabel ziemny jak płytko go umieścić

Recommended Posts

Witam

Posiadam zagospodarowany ogród, a muszę teraz doprowadzić nowy kabel do budynku gospodarczego na jego drugim końcu.

Nie wszędzie mam możliwość zakopać kabel na 60-80cm.

Czy można kabel ziemny kłaść płyciej? jak to zrobić?

Miałem plan aby włożyć go w celach ochronnych do rury niebieskiej wodociągowej, a w miejscach gdzie będzie zaraz pod ziemią (są to miejsca wzdłuż ogrodzenia) zabetonować

Może ktoś potrafi coś doradzić

Z góry dziękuję

Chyba znawców tematu brak.... jak zapytam jak głęboko kopać wszyscy wiedzą....

Edytowane przez konkretny

• 2 weeks później...
Dzięki za żart. .. a prawda jest taka ze mam problem i nikt nie umie pomóc?

Koledzy doradzili Ci w sposób łopatologiczny, to co ja napisałem miedzy wierszami.

Co nie zmienia faktu, że jest to niezgodne zarówno ze sztuką jak i z przepisami.

A tak z ciekawości, co jest przeszkodą w wykopaniu na 80 cm we własnym ogrodzie? Bo ja kopałem tak w terenach przemysłowych, silnie uzbrojonych i zawsze się dało.

• 3 weeks później...

Największym problemem jest dostępność, duża ilość drzew powoduje że ciężko dostać się między nie a ogrodzenie, nie mówiąc już o kopaniu...

tam gdzie jest dostęp będzie na 80 cm, ale mam takie 30-40 m gdzie świerki przechodzą za ogrodzenie... w innych miejscach są rury z rynien i od nawodnienia...

dziękuję za pomoc..

Będzie rura PE 40 mm w niej kabel i na to cienka warstwa betonu... (i to na głębokości 40 cm) a tam gdzie się da to na 80 cm..

Edytowane przez konkretny