wspolpraca 22.06.2019 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2019 (edytowane) Wymyśliłam sobie brokatową ścianę nad kominkiem i jedną ścianę za łóżkiem w sypialni. Lubię w wykończeniu elementy glamour, Przekopałam neta, ale niestety zbyt wiele informacji nie znalazłam. Owszem róźne produkty tak, farby i inne nie znane mi rzeczy. Potrzebowałam opinii kogoś, kto rzeczywiście zrobił sobie taką ścianę. Kupiłam w sklepie zestaw primacol, ale ze znalezionych w sieci opinii , zdecydowałam się nie ryzykować i nawet nie rozpakowałam zestawu. Była tam farba podkładowa i lakier z brokatem. Ponoć niezbyt udany produkt, ale tyko powtarzam opinie. Nie są one moje. Ścianka w sklepie była olśniewająca. Założyłam nowy wątek, aby pomóc tym , którzy wpadną na ten sam pomysł. Ja już mam to za sobą. Mam jedną super ścianę , drugą mało udaną, ale i tak nadal efektowną . Nie jestem przedstawicielem , ani pracownkiem firmy , po prostu wykańczam swój domek. Obejrzałam na youtubie filmik z lilafarby24. Zadzwoniłam i pracownik doradził mi zakup lazuru brokatowego i osobno woreczków z brokatem przemysłowym. Ma to tą zaletę, że można malować tym na dowolny kolor farby, a dodatkowo lazur powoduje, że ściana jest w 100)% zmywalna. Do sypialni kupiłam brokat turkusowy w ilości 50g, a nad kominek brokat srebrny hologram 50g Zaczęłam od sypialni, gdyż po postawieniu łóżka z zagłówkiem , powieszeniu kinkietów, będzie widać tylko część ściany, jakbym coś zepsuła. Wsypałam do 1l lazuru połowę opakowania brokatu turkusowego. Mam ścianę 4m x 2,50m . Pracownik poradził zakup szerokiego pędzla do malowania lakierami i nakładanie równomierne we wszystkie strony, Miałam za szeroki pędzel, więc musiałam przelewać lazur z brokatem do kuwety. 1l mi nie wystarczył, więc na ostatni kawałeczek domieszałam brokat z lazurem na oko i niestety ostatni kawałek miał za duzo brokatu. To pierwszy błąd. Drugi był taki, że na jasnoszarą farbę kładłam dość ciemny brokat. W efekcie na ścianie pojawiły błyszczące maziaje. Dokupiłam brokat srebrny hologram, wsypałam na 1l 100g brokatu i resztkę turkusu, kupiłam węższy pędzel, który mieścił się do opakowania i było o niebo lepiej. Ściana mieni się ślicznie , ale maziaje są. Do tego , mimo , że lazur ładnie się rozlewa i tak pod słońce widać ślady pędzla, to drugi błąd. Trzeci jest taki, że kupiłam za mało brokatu i między jedną warstwą lazuru , a drugą minęły dwa tygodnie , źle ściągało się taśmę malarską, mimo, że użyłam dobrej markowej i ściągałam ją zaraz po pomalowaniu drugiej warstwy. Wyschnięty lazur jest gumowaty. Za to kominek wyszedł mi super. Po pierwsze malowałam lazurem ze srebrnym brokatem na ciemno szarą farbę. Po drugie dałam dużo więcej brokatu. Na 1l lazuru dałam 150 g brokatu. Po trzecie miałam lepszy , miękki pędzel , który mieścił się do opakowania. Trzeba tylko pamiętać o zamieszaniu przed każdym zanurzeniem pędzla, żeby rozprowadzić brokat równomiernie. Po czwarte, po nałożeniu kawałka przejechałam suchym wałkiem do malowania lakieru (z krótkim włosiem) i roztarłam smugi lazuru. Preparat nakłada się cienką warstwą i schnie on szybciutko, więc po godzinie nałożyłam drugą warstwę , tylko po to, żeby wyrównać efekt. Również roztarłam wałkiem i od razu zdjęłam bez problemu taśmę. Wnioski mam takie. Brokat musi mieć kolor jaśniejszy od farby. Musi być go sporo wsypane. Super nakłada się pędzlem , dobrze się rozprowadza brokat. Nie należy za długo rozcierać tego pędzlem, bo w jednym miejscu zrobiło mi się skupisko brokatu, a że lazur szybko schnie, ciężko to potem wyprowadzić. Na koniec dobrze przejechać suchym wałkiem, żeby zlikwidować smugi i od razu zrobić drugą warstwę, jeśli będzie konieczna i natychmiast zdjąć taśmię malarską. Ciężko zrobić zdjęcia, aby uchwycić błyszczenie, w rzeczywistości wygląda to o wiele lepiej Edytowane 22 Czerwca 2019 przez wspolpraca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 22.06.2019 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2019 Cześć. Ja kupiłem gotową farbę Primacol, tzn farba kolor + brokat do wymieszania. Jak dla mnie efekt zadowalający, tym bardziej, że malowałem taką farbą pierwszy raz i nie musiałem kombinować z jakimiś podkładami itd. Farbę kupiłem z markecie OBI (to chyba nie żadna reklama). Najważniejsze to dobrze wymieszać farbę z brokatem oraz malować równomiernie i starać się nie wracać do już pomalowanego kawałka. Pokój mam dość jasny. Podoba mi się to, że nie błyszczy się cała ściana tylko ten jej kawałek, na który akurat pada największe światło.Płatki brokatu są bardzo delikatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wspolpraca 22.06.2019 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2019 Też to kupiłam, ale nie użyłam. Lazur i osobno brokat, ma ta przewagę, że malujesz ścianę czym chcesz i na jaki kolor chcesz. Dwa możesz mieć słabszy lub mocniejszy efekt, w zależności ile brokatu wsypiesz. Swój post napisałam, bo sama nie wiedziałam co kupić. Ale dobrze, że mylilam się w sprawie primacol. Opinie miał zle w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 22.06.2019 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2019 Ja kupiłem kolor jasno szary, nie wiem jak by to wyglądało w zupełnie innym kolorze. Teraz np. brokat widać tylko na kawałeczku ściany na przeciwko telewizora, to odległość ok 3m, mieszkam w bloku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wspolpraca 22.06.2019 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2019 Ja pomalowalam na ciemniejszy szary, ale nie taki grafitowy. Malowalam na farbę ceramiczna Magnata. Błyszczy się z każdej odległości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 23.06.2019 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 U mnie również błyszczy się z każdej tylko wszystko zależy od światła:) A jak to wygląda przy świetle kominka wieczorem? Gdy nie ma już innych źródeł światła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wspolpraca 23.06.2019 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Jeszce nie wiem, bo dopiero pomalowalam, trochę średnio palić w kominku przy 30stopniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 23.06.2019 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 No fakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts