gregg25 23.06.2019 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Dziękuję że odwiedziłeś mój temat. Z góry przepraszam jeśli źle umieściłem swój wątek, wydaje mi się że dotyczy konstrukcji wspierającej dach, dlatego wybrałem ten dział. Jeśli źle wybrałem, proszę Adm o przesunięcie. Pozdrawiam Problem dotyczy stodoły, którą przerabiam na magazyn. Na wprost od wrót wjazdowych jest tzw boisko. Z boku jest zapole. Potrzebuję miejsce, żeby wjechać w bok ciągnikiem z ładowaczem czołowym. Utrudnia mi to jedna z podpór. I zastanawiam się czy gdy ją usunę, nie osłabię konstrukcji dachu. Postaram się jak najdokładniej opisać sytuację, na koniec dodam zdjęcia. Poziomo leżąca Tregra o wymiarach 12x6 ma długość 820 cm. Na niej wspierają się słupy będące podstawą więźby dachowej. Jej końce opierają się na filarach a środek opiera się na 2 pionowo ustawionych tregrach. Pierwsza podpora jest w odległości 285 cm od filara, kolejna w odległości 250 cm od pierwszej i od tej drugiej do filara też jest 285cm. Chcę usunąć tę drugą. I tu pytanie, jaka jest wytrzymałość tregry tej poziomej i czy nie wygnie się zbytnio po usunięciu drugiej podpory? https://ibb.co/9ZvytDG https://ibb.co/929sJjp Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i podpowiedzi bardziej doświadczonych specjalistów branży budowlanej. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.06.2019 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Nie możesz usunąć słupa bez wzmocnienia istniejącej konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregg25 23.06.2019 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Nie możesz usunąć słupa bez wzmocnienia istniejącej konstrukcji. Dzięki za odp. Co masz na myśli? oglądałeś zdjęcia jak to wygląda? Pierwszy słup z lewej zostaje, drugi chcę usunąć. czy tzw "odkosy" przy istniejących słupach spełnią tę rolę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregg25 23.06.2019 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 teraz tak myślę, mierzę i oglądam i stwierdziłem że chyba lepiej mi będzie wjeżdżać gdy usunę ten pierwszy a drugi zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.06.2019 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Bez obliczeń konstrukcji radzę nie ruszac tego. Wbrew pozorom dość delikatna ta konstrukcja. Tak na pierwszy rzut oka to aby usunąć jeden ze slupów należy wzmocnić ten slup co zostaje i odcinek rygla od istniejącego słupa do podpory za usuniętym słupem. Jak wzmocnić ktoś powinien policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.06.2019 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Należy wzmocnić pozostający słup i cały poziomy rygiel.Wypada też sprawdzić oparcie poziomego rygla na ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregg25 24.06.2019 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Dziękuję za wskazówki, wygląda na to, że słupy muszą zostać. Chyba że ktoś byłby w stanie policzyć mi wytrzymałość dwuteownika na odcinku 285+250 cm, to ile się ugnie i doradzić sposób, jak można wzmocnić tą konstrukcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.06.2019 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Policzyć można tylko trzeba znać obciążenia.A z tymi obciążeniami będzie problem (policzyć, zebrać na podstawie zdjęcia i opisu). Jeżeli będziesz wjeżdżał do środka jakimiś pojazdami to wypada wzmocnić te dwa słupy na wypadek uderzenia pojazdem, boi skutki uderzenia będą katastrofalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregg25 28.06.2019 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Policzyć można tylko trzeba znać obciążenia. A z tymi obciążeniami będzie problem (policzyć, zebrać na podstawie zdjęcia i opisu). Jeżeli będziesz wjeżdżał do środka jakimiś pojazdami to wypada wzmocnić te dwa słupy na wypadek uderzenia pojazdem, boi skutki uderzenia będą katastrofalne. Chciałbym wjeżdżać, ale nie mam zamiaru w nie uderzać szkoda pojazdów A tak na poważnie to myślę je pomalować w widoczne pasy, lub usunąć według rady jednego z forumowiczów elektrody: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.06.2019 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Zrobienie kratownicy to jest dobry pomysł ale:- musi to policzyć konstruktor- trzeba przeliczyć nośność ścian, filarków ściennych na których ta kratownica będzie się opierać.Zabezpieczenie słupów przed uderzenie to prawie obowiązek, zwłaszcza w przypadku tak słabych słupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts