Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gregg25

Recommended Posts

Dziękuję że odwiedziłeś mój temat.

Z góry przepraszam jeśli źle umieściłem swój wątek, wydaje mi się że dotyczy konstrukcji wspierającej dach, dlatego wybrałem ten dział.

Jeśli źle wybrałem, proszę Adm o przesunięcie. Pozdrawiam :)

Problem dotyczy stodoły, którą przerabiam na magazyn. Na wprost od wrót wjazdowych jest tzw boisko. Z boku jest zapole.

Potrzebuję miejsce, żeby wjechać w bok ciągnikiem z ładowaczem czołowym. Utrudnia mi to jedna z podpór. I zastanawiam się czy gdy ją usunę, nie osłabię konstrukcji dachu. Postaram się jak najdokładniej opisać sytuację, na koniec dodam zdjęcia.

Poziomo leżąca Tregra o wymiarach 12x6 ma długość 820 cm. Na niej wspierają się słupy będące podstawą więźby dachowej. Jej końce opierają się na filarach a środek opiera się na 2 pionowo ustawionych tregrach. Pierwsza podpora jest w odległości 285 cm od filara, kolejna w odległości 250 cm od pierwszej i od tej drugiej do filara też jest 285cm. Chcę usunąć tę drugą. I tu pytanie, jaka jest wytrzymałość tregry tej poziomej i czy nie wygnie się zbytnio po usunięciu drugiej podpory?

https://ibb.co/9ZvytDG

https://ibb.co/929sJjp

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i podpowiedzi bardziej doświadczonych specjalistów branży budowlanej. Pozdrawiam serdecznie.

Bez obliczeń konstrukcji radzę nie ruszac tego. Wbrew pozorom dość delikatna ta konstrukcja. Tak na pierwszy rzut oka to aby usunąć jeden ze slupów należy wzmocnić ten slup co zostaje i odcinek rygla od istniejącego słupa do podpory za usuniętym słupem. Jak wzmocnić ktoś powinien policzyć.

Policzyć można tylko trzeba znać obciążenia.

A z tymi obciążeniami będzie problem (policzyć, zebrać na podstawie zdjęcia i opisu).

Jeżeli będziesz wjeżdżał do środka jakimiś pojazdami to wypada wzmocnić te dwa słupy na wypadek uderzenia pojazdem, boi skutki uderzenia będą katastrofalne.

Policzyć można tylko trzeba znać obciążenia.

A z tymi obciążeniami będzie problem (policzyć, zebrać na podstawie zdjęcia i opisu).

Jeżeli będziesz wjeżdżał do środka jakimiś pojazdami to wypada wzmocnić te dwa słupy na wypadek uderzenia pojazdem, boi skutki uderzenia będą katastrofalne.

Chciałbym wjeżdżać, ale nie mam zamiaru w nie uderzać ;-) szkoda pojazdów

A tak na poważnie to myślę je pomalować w widoczne pasy, lub usunąć według rady jednego z forumowiczów elektrody:

kratownica stodoła.jpg

Zrobienie kratownicy to jest dobry pomysł ale:

- musi to policzyć konstruktor

- trzeba przeliczyć nośność ścian, filarków ściennych na których ta kratownica będzie się opierać.

Zabezpieczenie słupów przed uderzenie to prawie obowiązek, zwłaszcza w przypadku tak słabych słupów.