wazko 24.06.2019 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 (edytowane) Witam Jak prawidłowo zazbroić płytę tarasową? Została wylana płyta tarasowa ( bez projektu - bo nie było). Taras znajduje się po całej długości na podporach. No niestety po rozszalowaniu popękała . Nie wiem czy przed rozszalowaniem nie była już popękana bo nikt nie sprawdził. Płyta ma zaledwie 7metrów na 3 metry. Wina leży w nieprawidłowym zazbrojeniu. NIby powinno być jeszcze górne zbrojenie. Ktoś się z tym spotkał, żeby zbroić płytę dwa razy? Ps. Mi się wydaje, że płyta popękała bo było zbyt gorąco,a kretyni lali zimną wodą. Da się to sprawdzić co było faktycznie przyczyną? Dodam, że płyta pękła nawet 10 cm od ściany. Edytowane 24 Czerwca 2019 przez wazko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.06.2019 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Witam Jak prawidłowo zazbroić płytę tarasową? Została wylana płyta tarasowa ( bez projektu - bo nie było). Taras znajduje się po całej długości na podporach. No niestety po rozszalowaniu popękała . Nie wiem czy przed rozszalowaniem nie była już popękana bo nikt nie sprawdził. Płyta ma zaledwie 7metrów na 3 metry. Wina leży w nieprawidłowym zazbrojeniu. NIby powinno być jeszcze górne zbrojenie. Ktoś się z tym spotkał, żeby zbroić płytę dwa razy? Przecież to nie bunkier? Zawsze zbroiłem jeden raz i nigdy nie popękało. Ps. Mi się wydaje, że płyta popękała bo było zbyt gorąco,a kretyni lali zimną wode. Da się to sprawdzić co było faktycznie przyczyną? Dodam, że płyta nawet pękła od 10 cm od ściany. Łatwo innych oceniać nie mając pojęcia co się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wazko 24.06.2019 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 (edytowane) Fajnie oceniać kogoś nie widząc tego jak to wykonał To może podzielisz się jak sie prawidłowo zbroi to zweryfikuje z tym co zostało wykonane. Przeglądałem internet i wydaje się wszystko wykonane fachowo. Edytowane 24 Czerwca 2019 przez wazko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.06.2019 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Fajnie oceniać kogoś nie widząc tego jak to wykonał To może podzielisz się jak sie prawidłowo zbroi to zweryfikuje z tym co zostało wykonane. Przeglądałem internet i wydaje się wszystko wykonane fachowo. Nazwałeś kogoś "kretynem" sam pisząc o tym że "Ktoś się z tym spotkał, żeby zbroić płytę dwa razy?" tak się składa że to normalne że się zbroi płytę dwa razy, nie całą ale odpowiednie fragmenty. Ja nie bede pisał jak się prawidłowo zbroi bo nie znam układy płyty na podporach od tego sporo zależy. Pokaż co wykonałeś jak były wykonane podpory i jak to zbroiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.06.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Witam Jak prawidłowo zazbroić płytę tarasową? Została wylana płyta tarasowa ( bez projektu - bo nie było). Taras znajduje się po całej długości na podporach. Narysuj schemat tej płyty i załącz zdjęcia. Z opisu mało wynika. Taras oparty na ścianach na 4 krawędziach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wazko 24.06.2019 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 (edytowane) Wyciąga się co drugi pręt do góry, albo dokłada i dodatkowo na krzyż daje. Dawniej nie wyciągało się prętów i nic nie pękało. To jest mała powierzchnia. Postaram się wrzucić rysunek z AutoCadu za kilka dni. Moim zdaniem było albo coś nie tak z: -betonem -albo nieprawidłowo pielęgnowany beton. -albo obciążyli płytę i się nie przyznali Gdyby było coś nie tak z zbrojeniem to by nie pękło 10 cm od ściany. Pęknięć jest minimum 10. Niektóre z nich mają nawet po 3 metry długości Jeszcze, gdyby to było jedno pęknięcie to ok. ale to jest nierealna ilość pęknięć. Edytowane 24 Czerwca 2019 przez wazko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.06.2019 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Dasz zdjęcia to będzie można coś ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts