Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupić dom tuż przy szkole?

WWWojtek

Recommended Posts

Witam,

mam następujący dylemat. Znalazłem dom z działką po drugiej stronie ulicy, przy której stoi duża szkoła (na pewno podstawówka, chyba też gimnazjum). Sam dom (wprawdzie do remontu) i działka mi się podoba, ale boję sie tej własnie szkoły.

Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Hałasy, wałęsający się wagarowicze?

Witam,

mam następujący dylemat. Znalazłem dom z działką po drugiej stronie ulicy, przy której stoi duża szkoła (na pewno podstawówka, chyba też gimnazjum). Sam dom (wprawdzie do remontu) i działka mi się podoba, ale boję sie tej własnie szkoły.

Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Hałasy, wałęsający się wagarowicze?

a co w szkole strasznego że się jej boisz? :)

jedyny minus, jaki dostrzegam to dzwonki od 8-14 mniej więcej. mi by to nie przeszkadzało

Mam dzialke i buduje dom na przeciwko gimnazjum. Duzego.

W tym roku bylem na budowie przez 2 tygodnie w czasie trwania roku szkolenego. Nic strasznego. troche gwaru na przerwach, i to gdy ladna pogoda.

Jedyna (dotychczasowa :) ) uciazliwosc, to smieci (opakowania ciastkach, chipsach, sniadaniach), które, gdy jest wiart w moja strone, laduja przy moim ogrodzeniu.

najwyżej będziesz miał pełno gości w przerwach (koledzy i koleżanki twoich dzieci), a tak poważnie: czy przy szkole jest boisko?

Często na boiskach szkolnych po lekcjach zbiera się młodzież, żeby pokopać, zapalić, napić się (ta starsza młodzież). W ferworze walki młodzież lubi mówić soczyście (jak gwiazdy naszego footballu - dzieci czytają z ruchu warg nie gorzej od dorosłych), wręcz wydzierać się i to tak, że ja się wstydzę jak to słyszę. Jak Ci to nie przeszkadza...

Potwierdzam spostrzeżenia Katerhassera odnośnie roz(g)rywek polekcyjnych na boisku przyszkolnym. Często do późnej nocy. Ciekawe dżwięki wydaje metalowe ogrodzenie, w które kopie się piłką. Podczas zebrań rodziców, wywiadówek itp. wiele razy miałem problem z wyjechaniem samochodem z parkingu, bo każdy chce zaparkować samochód przed drzwiami szkoły. Rodzice spieszący do szkoły potrafią zostawić samochód w przedziwnych miejscach. Aby mieć pewność, należy dokładnie przyjrzeć się szkole i otoczeniu.

Kolega syna rwał bukiety bzu z sąsiadującego ze szkołą ogrodu - dla ukochanej pani ze świetlicy :lol: .

Wychowałam się w kamienicy vis a vis dużej szkoły podstawowej. Nie było tak źle. Czasem pod bramę przychodzili uczniowie na dymka, ale - generalnie nie było to aż tak uciązliwe sąsiedztwo, jak np. ruchliwa ulica, przy której mieszkałam po własnym ślubie.

mieszkam przy szkole, tzn. widze sale gimn. i boisko, bo dzialka jest obok szkoly. gwaru na przerwach nie odczuwam, po poludniu - normalka picie i niewybredny jezyk - do boiska mam ok 150m. nie jest to dla nas uciazliwe - bardziej uciazliwy byl ogrodek piwny i w kazdy weekend impreza 16.00 - 2.00 w nocy, faceci bez jaj plujacy w mikrofon - wszystko w srodku osiedla i w ramach prawa przy bezsil;nosci naszej trzesacej portkami Policji. szkola to naprawde nic takiego, a jakby troche chalasu to urok miejsca rekompensuje mi te niedogodnosc. tyle moich spostrzezen wybor i tak jest Twoj. Wit

Ja mieszkałam na przeciwko swojej podstawówki, i minus był taki, że koleżanki na "okienkach" się do mnie złaziły, po lekacjach, przed lekcjami, poza tym - panował dziwny zwyczaj (nadal panuje) zostawiania rowerów - nieraz na naszym podwórku i 50 rowerów stało!!!!!!! Siatka się od tego niszczyła, bo dzieciaki opierały te rowery o siatke odgradzającą ogródek od podwórka, nieraz nie można było z domu wyjść, bo o drzwi oparte było mase rowerów. Ale poza tym spokój. Plusy: jak się zapomniało zeszytu - można było na przerwie skoczyć. no i w ogóle - blisko do szkoły, nie trzeba jeździć nigdzie. A boisko było na tyłach szkoły, więc nic stamtąd nie dochodziło. A my, jako dzieci, korzystaliśmy ze szkolnych "bujawek".

Mnie osobiście w obecnym miejscu zamieszkania bardzo przeszkadza bliskość... kościoła, bo bardzo słychać bicie dzwonów, co mnie niesamowicie drażni. Jakbym chciała miec takie kuranty co godzinę, to kupiłabym zegar z kukułką. Ech...