Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany działowe z silki a fundament

Cymes84

Recommended Posts

Witam wszystkich

Drodzy forumowicze, zwracam się z pytaniem do was, bo sam ekspertem od tych zagadnień nie jestem i nie mam pewności, czy dobrze to będzie zaprojektowane.

Mój architekt pokazał mi przedwstępne plany domu, który dla mnie projektuje i zastanowiła mnie jedna rzecz - Fundamenty narysował tylko pod ścianami nośnymi, za to w ogóle nie uwzględnił ich pod działówkami. Ściany działowe planuje z silki gr. 12cm. Czy ten materiał nie jest za ciężki, ażeby stawiać działówki bezpośrednio na podłodze na gruncie, bez fundamentu pod spodem? Projektant wspominał o podłodze na gruncie grubości ok 10-15cm, a ja jeszcze sobie tak myślę o tym, żeby te podłogę zazbroić (przynajmniej w tych miejscach, gdzie będą działówki, albo całą - co lepsze?) . Czy to wystarczy, czy może dać w tych miejscach jednak fundament?

Parter.th.jpg

Fundament.th.jpg

Ale ... musi być dobre podłoże i dobra posadzka.

To jakbyś był jeszcze tak miły i powiedział (lub podrzucił jakiegoś linka, gdzie o tym mogę poczytać) jaka to wg Ciebie jest dobra posadzka i podłoże w takim przypadku, jak ten opisany w tym temacie :). Rozumiem, że z racji ciężaru tego materiału (silki) podbudowa powinna być solidnie zagęszczona a podłoga na gruncie być wykonana starannie i z dobrego betonu (jaki byłby w tym przypadku najlepszy?), tak?

• 4 years później...
pękanie jest spowodowane wzrostem ciśnienia wody za ścianą w wyniku niedostatecznego drenażu. jedynym prawdziwym sposobem na rozwiązanie problemu jest wywiercenie „otworów odprowadzających” w dnie ściany, zainstalowanie rowu spustowego biegnącego wzdłuż obwodu ściany prowadzącego do studzienki ściekowej i zainstalowanie pompy ściekowej do wypompowywania wody