Cymes84 26.06.2019 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 Witam wszystkich Drodzy forumowicze, zwracam się z pytaniem do was, bo sam ekspertem od tych zagadnień nie jestem i nie mam pewności, czy dobrze to będzie zaprojektowane. Mój architekt pokazał mi przedwstępne plany domu, który dla mnie projektuje i zastanowiła mnie jedna rzecz - Fundamenty narysował tylko pod ścianami nośnymi, za to w ogóle nie uwzględnił ich pod działówkami. Ściany działowe planuje z silki gr. 12cm. Czy ten materiał nie jest za ciężki, ażeby stawiać działówki bezpośrednio na podłodze na gruncie, bez fundamentu pod spodem? Projektant wspominał o podłodze na gruncie grubości ok 10-15cm, a ja jeszcze sobie tak myślę o tym, żeby te podłogę zazbroić (przynajmniej w tych miejscach, gdzie będą działówki, albo całą - co lepsze?) . Czy to wystarczy, czy może dać w tych miejscach jednak fundament? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrick99 26.06.2019 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 jak masz za dużo kasy, to kombinuj, możesz dom na płycie postawić i po kłopocie w zupełności wystarczy tak jak jest i generalnie robi ławy tylko pod ściany nośne. przejrzyj kilka dzienników i zobacz jak to wygląda u innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cymes84 26.06.2019 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 jak masz za dużo kasy, to kombinuj, możesz dom na płycie postawić i po kłopocie Hehe, no tak, te wczorajsze 15 baniek w totka - to ja A na poważnie - dzieki za odpowiedz, zapomnialem zupełnie o dziennikach budowy, zaraz popatrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.06.2019 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 Wszystko zależy od tego jaka posadzka i na jakim podłożu. Generalnie nie robi się fundamentów pod ścianki działowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 26.06.2019 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 Ale te ścianki działowe to 1 tona na 1mb. Bez tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.06.2019 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 1000 kg/mb -> 1000 kg/ (100cm x 12cm)= 0,83 kg/cm2lub 10 kN / (1,00m x 0,12m) = 83 kPaa rozkłada się szerzej niż na 12cm szerokości ścianki.Ale ... musi być dobre podłoże i dobra posadzka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cymes84 28.06.2019 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Ale ... musi być dobre podłoże i dobra posadzka. To jakbyś był jeszcze tak miły i powiedział (lub podrzucił jakiegoś linka, gdzie o tym mogę poczytać) jaka to wg Ciebie jest dobra posadzka i podłoże w takim przypadku, jak ten opisany w tym temacie . Rozumiem, że z racji ciężaru tego materiału (silki) podbudowa powinna być solidnie zagęszczona a podłoga na gruncie być wykonana starannie i z dobrego betonu (jaki byłby w tym przypadku najlepszy?), tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikormi 24.06.2024 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca pękanie jest spowodowane wzrostem ciśnienia wody za ścianą w wyniku niedostatecznego drenażu. jedynym prawdziwym sposobem na rozwiązanie problemu jest wywiercenie „otworów odprowadzających” w dnie ściany, zainstalowanie rowu spustowego biegnącego wzdłuż obwodu ściany prowadzącego do studzienki ściekowej i zainstalowanie pompy ściekowej do wypompowywania wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts