MatisJahu 27.06.2019 02:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Cześć! Ze względu na tegoroczne upały rozważam kupno klimatyzatora(temperatura w mieszkaniu potrafi dobić do ponad 30 stopni) oraz w szczególności skorzystać z opcji grzania mieszkania, którą to klimatyzatory oferują. Może najpierw opiszę jak obecnie mi się tutaj żyje. Kawalerka ma niecałe 28m^2(na końcu posta załączę link do planu kawalerki). Znajduje się na 1. piętrze w kamienicy z lat 70. Została odrestaurowana 6-7 lat temu z tego co się dowiedziałem. W pokoju posiadam 1 grzejnik konwektorowy 2kW, który umieszczony jest we wnęce pod oknem/parapetem. Na mieszkanie przypada tylko ten jeden grzejnik, a zimą wspomagam się dodatkowo drugim przenośnym, który ustawiam sobie w łazience. Da się przeżyć. Pokój znajduje się akurat nad wejściem do kamienicy i przejściem na podwórze - idzie to w jakieś części odczuć zimą od podłogi. Kuchnia i łazienka są już natomiast nad sąsiadem. Po jednym oknie na "pomieszczenie" o powierzchni ~1,67m^2. Wysokość pomieszczeń to 2,90m. Pomijając kwestie papierkowe odnośnie wszelkich zgód zarządu na montaż klimatyzatora na elewacji kamienicy(nie jest ona pod ochroną konserwatora, również nie jest zabytkowa), chciałbym się dowiedzieć: a) czy ogrzewanie kawalerki klimatyzatorem to dobry pomysł b) czy wystarczyłaby na to jeden klimatyzator split mocy 2,5kW-3,5kW(znalazłem informacje, że przyjmuje się 1kW na 10m^2) c) patrząc na plan mieszkania, gdzie najlepiej byłoby umieścić jednostkę wewnętrzną(nie da rady nad oknami - za mało miejsca) tak aby udało się ogrzać pokój i kuchnię w jak najlepszym stopniu(z pierwszeństwem jednak dla lepszego dogrzania pokoju) d) wybrać jednostkę wewnętrzną ścienną czy może przypodłogową/konsole e) mimo małej powierzchni kawalerki może warto pomyśleć nad multi po 1 jednostce do pokoju i kuchni? f) jeśli jednak nie dostałbym zielonego światła na montaż klimatyzatora na elewacji czy systemy monoblock również dają sobie radę w kwestii chłodzenia, a bardziej ogrzewania pomieszczeń g) może macie jakieś inne propozycje? Czemu akurat ogrzewanie klimatyzatorem? Chciałbym zrezygnować z grzejnika konwektorowego i móc komfortowo nagrzać mieszkanie zimą, a latem je schodzić. Poznałem ofertę na grzejniki akumulacyjne, ale nie chciałbym się w nie bawić, a zarazem w dwie taryfy. Mimo, że mam doprowadzony gaz do kuchenki, nie mam dostępu, aby gdziekolwiek doprowadzić przewody spalinowe(nawet gdyby była taka opcja nie chciałbym chyba aż tak ingerować w wyremontowane mieszkanie i prowadzić rur c.o do nowych kaloryferów. Jestem świadomy, że grzanie klimatyzatorem ma swoje granice i wraz ze spadkiem temperatury jego wydajność maleje, natomiast w tym roku zanotowałem u siebie niecałe -15 stopnia(były to pojedyncze dni). Znalazłem klimatyzatory pracujące do -30 stopni: Rotenso Mirai; Gree Amber Prestige(jeszcze zwracałem uwagę na ofertę Daikin, natomiast nie wiem, który model najlepiej by pasował). Natomiast nie wiem czy są to polecane marki i czy nie lepiej zwrócić uwagę na coś innego. Z chęcią posłucham propozycji. Linki skrócone Plan kawalerki: http://tiny.cc/plan_kawalerki Klimatyzator Rotenso Mirai karta katalogowa: http://tiny.cc/klimatyzatorGree Klimatyzator Gree Amber Prestige karta katalogowa: http://tiny.cc/KlimatyzatorRotenso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 27.06.2019 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 @MatisJahu Na taką powierzchnię spokojnie wystarczy split 3,5 kW. Jednak ze względu na to, że masz 2 pomieszczenia lepiej by było dać multisplit. Można dać klimatyzację kanałową, ale to trochę kłopotu i najlepiej by wyszło przy założeniu sufitu podwieszanego, a Ty nie planujesz nowego remontu. Jeśli dasz jeden klimatyzator, to daj 3,5 kW, skoro sobie radzisz z jednym grzejnikiem, więc nie powinno byś tragedii. Większość klim obecnie produkowanych grzeje przy temperaturach zewnętrznych poniżej -20 st.C. więc nie powinieneś marznąć w zimie. Przy monobloku musisz się liczyć z tym, że może być znacznie głośniejszy. Prądu zużyjesz dużo mniej niż przy obecnym sposobie ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 27.06.2019 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Witaj, to ja własnie polecam jeden z naszych produktów: Klimatyzator typu Split do chłodzenia i ogrzewania pomieszczeń, znamionowa moc chłodzenia: 2,7 kW; 3,5 kW; 5,2 kW - nazwa VITOCLIMA 200-S specyfikacja TUTAJ Klimatyzator Vitoclima 200-S jest nowoczesnym urządzeniem służącym do ochładzania lub ogrzewania powietrza w danym pomieszczeniu. Zastosowany ekologiczny czynnik chłodniczy R32 zapewnia wysokoefktywną pracę urządzenia (współczynnik SEER: 7,0) oraz spełnia najnowsze regulacje. W skład zestawu Vitoclima 200-S wchodzi wstępnie napełniona czynnikiem chłodniczym jednostka zewnętrzna, estetyczna i utrzymana w nowoczesnym stylu jednostka wewnętrzna posiadająca elektroniczny wyświetlacz z podświetleniem oraz pilot do zdalnej obsługi urządzenia. Co go cechuje: Tryb chłodzenia od -15°C do +43°CTryb grzanie od -15°C do +24°CTryb pracy nocnej - łagodniejsza charakterystyka osiągania zadanej temperaturyWbudowane WiFi - obsługa klimatyzacji przez aplikację EWPE SmartTryb ochrony przed zamarzaniem - utrzymanie stałej temperatury pomieszczenia na poziomie +8°CCiepły start - w trybie grzania wentylator włącza się z opóźnieniem aby uzyskać efekt nadmuchu ciepłego powietrza natychmiast po załączeniu wentylatoraTryb turbo - szybkie nagrzewanie/chłodzenie pomieszczeniaElektroniczna regulacja żaluzji w poziomie i pionieDodatkowy czujnik pomieszczenia umieszczony w pilocie zdalnego sterowaniaFunkcja osuszania powietrza w pomieszczeniu5 lat gwarancji Co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatisJahu 27.06.2019 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 @vr5 czyli chyba jednak wybiorę splita do pokoju. Kanałówka rzeczywiście wypada fajnie, bo mógłbym sobie ogrzać również łazienkę(ale spasuje ze względu na dodatkowy remont, który by temu towarzyszył), a w niej założę sobie grzejnik elektryczny z 500-800W. W okresie zimowym powinien sobie dać radę, a już od dłuższego czasu myślę nad montażem czegoś stałego żeby nie bawić się z tym przenośnym, który dodatkowo zawadza na i tak już małej powierzchni. Chociaż opcja multisplita: pokój/kuchnia gdzieś siedzi mi z tyłu głowy, to z tego co zauważyłem koszt multi(jednostka zew. + 2 wew.) jest wyższy od 2 jednostek split. Czasami znacznie wyższy. Usłyszałem również, że przy zamontowaniu jednostki w kuchni, będzie ona zasysać cały tłuszcz i brud z gotowania, a wtedy mogę mieć problemy z czyszczeniem sprzętu. Na logikę ma to sens, bo może działać jak okap kuchenny, ale nie wiem czy to rzeczywiście wpłynęłoby na jego pracę. @Konsultant Viessmann ciekawa propozycja, jeszcze nie trafiłem na klimatyzator Waszej marki, ale ze względu na to, że miałoby to być jedyne ogrzewanie w mieszkaniu, bardziej przychylam się do klimatyzatorów w trybie grzania -20° i więcej. Z jednej strony wiem, że to tylko specyfikacja na kartce, ale jakoś się tak pewniej czuje jakby przyszły większe mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 27.06.2019 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 @Konsultant Viessmann ciekawa propozycja, jeszcze nie trafiłem na klimatyzator Waszej marki, ale ze względu na to, że miałoby to być jedyne ogrzewanie w mieszkaniu, bardziej przychylam się do klimatyzatorów w trybie grzania -20° i więcej. Z jednej strony wiem, że to tylko specyfikacja na kartce, ale jakoś się tak pewniej czuje jakby przyszły większe mrozy. Jeśli masz wątpliwości, to oczywiście sugeruję skontaktować się z naszym partnerem handlowym w Twojej okolicy - kto pyta nie błądzi! Z drugiej strony należy się zastanowić, ile godzin w ciągu roku temperatura spada poniżej tej granicznej temperatury - to częsty dylemat inwestorów decydujących się na powietrzne pompy ciepła. Coraz więcej osób przekonuje się mimo wszystko do takich rozwiązań Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 27.06.2019 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 @vr5 czyli chyba jednak wybiorę splita do pokoju. Kanałówka rzeczywiście wypada fajnie, bo mógłbym sobie ogrzać również łazienkę(ale spasuje ze względu na dodatkowy remont, który by temu towarzyszył), a w niej założę sobie grzejnik elektryczny z 500-800W. W okresie zimowym powinien sobie dać radę, a już od dłuższego czasu myślę nad montażem czegoś stałego żeby nie bawić się z tym przenośnym, który dodatkowo zawadza na i tak już małej powierzchni. Chociaż opcja multisplita: pokój/kuchnia gdzieś siedzi mi z tyłu głowy, to z tego co zauważyłem koszt multi(jednostka zew. + 2 wew.) jest wyższy od 2 jednostek split. Czasami znacznie wyższy. Usłyszałem również, że przy zamontowaniu jednostki w kuchni, będzie ona zasysać cały tłuszcz i brud z gotowania, a wtedy mogę mieć problemy z czyszczeniem sprzętu. Na logikę ma to sens, bo może działać jak okap kuchenny, ale nie wiem czy to rzeczywiście wpłynęłoby na jego pracę. . Nie wiem, dlaczego multisplit jest droższy od 2 niezależnych jednostek. Ja mam 4 splity i z nich korzystam - sprawdzają się dobrze. Nie podaję firmy, bo nie chcę nic sugerować, ani komuś robić reklamy. Pierwszą klimę założyłem w listopadzie 2017 roku, a kolejne 3 od listopada 2018 roku. Pierwszy split jest do -15 st.C na R410A, a kolejne na R32 do -25 st.C. Mam gaz i w przeciwieństwie do moich znajomych używam go tylko ze względów ekonomicznych "w okresach przejściowych", gdy sporo spadnie temperatura na zewnątrz. Gaz faktycznie ma "tłuste" frakcje - pozostawia osad na okapie kuchennym, a więc na filtrze w klimie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 28.06.2019 03:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Jeden sezon spróbować na jednym splicie.Może się okaże,że drugi split już nie będzie potrzebny.Elektryczne grzejniki pozostawić szczególnie w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts