Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kawalerki klimatyzatorem

MatisJahu

Recommended Posts

Cześć! Ze względu na tegoroczne upały rozważam kupno klimatyzatora(temperatura w mieszkaniu potrafi dobić do ponad 30 stopni) oraz w szczególności skorzystać z opcji grzania mieszkania, którą to klimatyzatory oferują. Może najpierw opiszę jak obecnie mi się tutaj żyje.

Kawalerka ma niecałe 28m^2(na końcu posta załączę link do planu kawalerki). Znajduje się na 1. piętrze w kamienicy z lat 70. Została odrestaurowana 6-7 lat temu z tego co się dowiedziałem. W pokoju posiadam 1 grzejnik konwektorowy 2kW, który umieszczony jest we wnęce pod oknem/parapetem. Na mieszkanie przypada tylko ten jeden grzejnik, a zimą wspomagam się dodatkowo drugim przenośnym, który ustawiam sobie w łazience. Da się przeżyć. Pokój znajduje się akurat nad wejściem do kamienicy i przejściem na podwórze - idzie to w jakieś części odczuć zimą od podłogi. Kuchnia i łazienka są już natomiast nad sąsiadem. Po jednym oknie na "pomieszczenie" o powierzchni ~1,67m^2. Wysokość pomieszczeń to 2,90m.

Pomijając kwestie papierkowe odnośnie wszelkich zgód zarządu na montaż klimatyzatora na elewacji kamienicy(nie jest ona pod ochroną konserwatora, również nie jest zabytkowa), chciałbym się dowiedzieć:

a) czy ogrzewanie kawalerki klimatyzatorem to dobry pomysł

b) czy wystarczyłaby na to jeden klimatyzator split mocy 2,5kW-3,5kW(znalazłem informacje, że przyjmuje się 1kW na 10m^2)

c) patrząc na plan mieszkania, gdzie najlepiej byłoby umieścić jednostkę wewnętrzną(nie da rady nad oknami - za mało miejsca) tak aby udało się ogrzać pokój i kuchnię w jak najlepszym stopniu(z pierwszeństwem jednak dla lepszego dogrzania pokoju)

d) wybrać jednostkę wewnętrzną ścienną czy może przypodłogową/konsole

e) mimo małej powierzchni kawalerki może warto pomyśleć nad multi po 1 jednostce do pokoju i kuchni?

f) jeśli jednak nie dostałbym zielonego światła na montaż klimatyzatora na elewacji czy systemy monoblock również dają sobie radę w kwestii chłodzenia, a bardziej ogrzewania pomieszczeń

g) może macie jakieś inne propozycje?

Czemu akurat ogrzewanie klimatyzatorem? Chciałbym zrezygnować z grzejnika konwektorowego i móc komfortowo nagrzać mieszkanie zimą, a latem je schodzić. Poznałem ofertę na grzejniki akumulacyjne, ale nie chciałbym się w nie bawić, a zarazem w dwie taryfy. Mimo, że mam doprowadzony gaz do kuchenki, nie mam dostępu, aby gdziekolwiek doprowadzić przewody spalinowe(nawet gdyby była taka opcja nie chciałbym chyba aż tak ingerować w wyremontowane mieszkanie i prowadzić rur c.o do nowych kaloryferów.

Jestem świadomy, że grzanie klimatyzatorem ma swoje granice i wraz ze spadkiem temperatury jego wydajność maleje, natomiast w tym roku zanotowałem u siebie niecałe -15 stopnia(były to pojedyncze dni). Znalazłem klimatyzatory pracujące do -30 stopni: Rotenso Mirai; Gree Amber Prestige(jeszcze zwracałem uwagę na ofertę Daikin, natomiast nie wiem, który model najlepiej by pasował). Natomiast nie wiem czy są to polecane marki i czy nie lepiej zwrócić uwagę na coś innego. Z chęcią posłucham propozycji.

Linki skrócone

Plan kawalerki: http://tiny.cc/plan_kawalerki

Klimatyzator Rotenso Mirai karta katalogowa: http://tiny.cc/klimatyzatorGree

Klimatyzator Gree Amber Prestige karta katalogowa: http://tiny.cc/KlimatyzatorRotenso

plan_kawalerki.jpg

@MatisJahu

Na taką powierzchnię spokojnie wystarczy split 3,5 kW. Jednak ze względu na to, że masz 2 pomieszczenia lepiej by było dać multisplit. Można dać klimatyzację kanałową, ale to trochę kłopotu i najlepiej by wyszło przy założeniu sufitu podwieszanego, a Ty nie planujesz nowego remontu. Jeśli dasz jeden klimatyzator, to daj 3,5 kW, skoro sobie radzisz z jednym grzejnikiem, więc nie powinno byś tragedii.

Większość klim obecnie produkowanych grzeje przy temperaturach zewnętrznych poniżej -20 st.C. więc nie powinieneś marznąć w zimie.

Przy monobloku musisz się liczyć z tym, że może być znacznie głośniejszy.

Prądu zużyjesz dużo mniej niż przy obecnym sposobie ogrzewania.

Witaj, to ja własnie polecam jeden z naszych produktów: Klimatyzator typu Split do chłodzenia i ogrzewania pomieszczeń, znamionowa moc chłodzenia: 2,7 kW; 3,5 kW; 5,2 kW - nazwa VITOCLIMA 200-S specyfikacja TUTAJ

Klimatyzator Vitoclima 200-S jest nowoczesnym urządzeniem służącym do ochładzania lub ogrzewania powietrza w danym pomieszczeniu. Zastosowany ekologiczny czynnik chłodniczy R32 zapewnia wysokoefktywną pracę urządzenia (współczynnik SEER: 7,0) oraz spełnia najnowsze regulacje.

W skład zestawu Vitoclima 200-S wchodzi wstępnie napełniona czynnikiem chłodniczym jednostka zewnętrzna, estetyczna i utrzymana w nowoczesnym stylu jednostka wewnętrzna posiadająca elektroniczny wyświetlacz z podświetleniem oraz pilot do zdalnej obsługi urządzenia.

Co go cechuje: Tryb chłodzenia od -15°C do +43°C

Tryb grzanie od -15°C do +24°C

Tryb pracy nocnej - łagodniejsza charakterystyka osiągania zadanej temperatury

Wbudowane WiFi - obsługa klimatyzacji przez aplikację EWPE Smart

Tryb ochrony przed zamarzaniem - utrzymanie stałej temperatury pomieszczenia na poziomie +8°C

Ciepły start - w trybie grzania wentylator włącza się z opóźnieniem aby uzyskać efekt nadmuchu ciepłego powietrza natychmiast po załączeniu wentylatora

Tryb turbo - szybkie nagrzewanie/chłodzenie pomieszczenia

Elektroniczna regulacja żaluzji w poziomie i pionie

Dodatkowy czujnik pomieszczenia umieszczony w pilocie zdalnego sterowania

Funkcja osuszania powietrza w pomieszczeniu

5 lat gwarancji

Co Ty na to?

@vr5

czyli chyba jednak wybiorę splita do pokoju. Kanałówka rzeczywiście wypada fajnie, bo mógłbym sobie ogrzać również łazienkę(ale spasuje ze względu na dodatkowy remont, który by temu towarzyszył), a w niej założę sobie grzejnik elektryczny z 500-800W. W okresie zimowym powinien sobie dać radę, a już od dłuższego czasu myślę nad montażem czegoś stałego żeby nie bawić się z tym przenośnym, który dodatkowo zawadza na i tak już małej powierzchni.

Chociaż opcja multisplita: pokój/kuchnia gdzieś siedzi mi z tyłu głowy, to z tego co zauważyłem koszt multi(jednostka zew. + 2 wew.) jest wyższy od 2 jednostek split. Czasami znacznie wyższy. Usłyszałem również, że przy zamontowaniu jednostki w kuchni, będzie ona zasysać cały tłuszcz i brud z gotowania, a wtedy mogę mieć problemy z czyszczeniem sprzętu. Na logikę ma to sens, bo może działać jak okap kuchenny, ale nie wiem czy to rzeczywiście wpłynęłoby na jego pracę.

@Konsultant Viessmann

ciekawa propozycja, jeszcze nie trafiłem na klimatyzator Waszej marki, ale ze względu na to, że miałoby to być jedyne ogrzewanie w mieszkaniu, bardziej przychylam się do klimatyzatorów w trybie grzania -20° i więcej. Z jednej strony wiem, że to tylko specyfikacja na kartce, ale jakoś się tak pewniej czuje jakby przyszły większe mrozy.

@Konsultant Viessmann

ciekawa propozycja, jeszcze nie trafiłem na klimatyzator Waszej marki, ale ze względu na to, że miałoby to być jedyne ogrzewanie w mieszkaniu, bardziej przychylam się do klimatyzatorów w trybie grzania -20° i więcej. Z jednej strony wiem, że to tylko specyfikacja na kartce, ale jakoś się tak pewniej czuje jakby przyszły większe mrozy.

Jeśli masz wątpliwości, to oczywiście sugeruję skontaktować się z naszym partnerem handlowym w Twojej okolicy - kto pyta nie błądzi! :)

Z drugiej strony należy się zastanowić, ile godzin w ciągu roku temperatura spada poniżej tej granicznej temperatury - to częsty dylemat inwestorów decydujących się na powietrzne pompy ciepła. Coraz więcej osób przekonuje się mimo wszystko do takich rozwiązań :)

Pozdrawiam!

@vr5

czyli chyba jednak wybiorę splita do pokoju. Kanałówka rzeczywiście wypada fajnie, bo mógłbym sobie ogrzać również łazienkę(ale spasuje ze względu na dodatkowy remont, który by temu towarzyszył), a w niej założę sobie grzejnik elektryczny z 500-800W. W okresie zimowym powinien sobie dać radę, a już od dłuższego czasu myślę nad montażem czegoś stałego żeby nie bawić się z tym przenośnym, który dodatkowo zawadza na i tak już małej powierzchni.

Chociaż opcja multisplita: pokój/kuchnia gdzieś siedzi mi z tyłu głowy, to z tego co zauważyłem koszt multi(jednostka zew. + 2 wew.) jest wyższy od 2 jednostek split. Czasami znacznie wyższy. Usłyszałem również, że przy zamontowaniu jednostki w kuchni, będzie ona zasysać cały tłuszcz i brud z gotowania, a wtedy mogę mieć problemy z czyszczeniem sprzętu. Na logikę ma to sens, bo może działać jak okap kuchenny, ale nie wiem czy to rzeczywiście wpłynęłoby na jego pracę.

.

Nie wiem, dlaczego multisplit jest droższy od 2 niezależnych jednostek. Ja mam 4 splity i z nich korzystam - sprawdzają się dobrze. Nie podaję firmy, bo nie chcę nic sugerować, ani komuś robić reklamy.

Pierwszą klimę założyłem w listopadzie 2017 roku, a kolejne 3 od listopada 2018 roku.

Pierwszy split jest do -15 st.C na R410A, a kolejne na R32 do -25 st.C. Mam gaz i w przeciwieństwie do moich znajomych używam go tylko ze względów ekonomicznych "w okresach przejściowych", gdy sporo spadnie temperatura na zewnątrz.

Gaz faktycznie ma "tłuste" frakcje - pozostawia osad na okapie kuchennym, a więc na filtrze w klimie też.