Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie panele - dom jednorodzinny 4 osoby

mario9

Recommended Posts

Takie coś kosztuje zaledwie kilka tysięcy złotych i po otrzymaniu jakiejś "ulgi" z Gminy, lub funduszy unijnych może @mario9 odciąć się od jakiejś znacznej dotacji.

Gdyby to była porządna klima to będzie miał pożytek, bo w okresie przejściowym można dogrzewać sporą część domu.

Jeśli dostanie PC z poborem ciepła z wnętrza domu, to moim zdaniem "mogiła"

Zgadzam się z Tobą - PC do cwu jest ekonomicznie uzasadniona, ale nie można tego "brać "jak leci".

Na rynku jest sporo PC do grzania wody, ale ja bym unikał rozwiązań z poborem ciepła prosto z wnętrza domu.

Jeśli dostanie PC z poborem ciepła z wnętrza domu, to moim zdaniem "mogiła"

Zgadzam się z Tobą - PC do cwu jest ekonomicznie uzasadniona, ale nie można tego "brać "jak leci".

Na rynku jest sporo PC do grzania wody, ale ja bym unikał rozwiązań z poborem ciepła prosto z wnętrza domu.

Możesz rozwinąć temat? Mamy zamontowaną (choć jeszcze nie odpaloną) PC CWU (Hevalex 2,5kW + zasobnik 200l) - po otrzymaniu 4k dotacji wyszło nas to niewiele więcej niż sam bojler z grzałkami. Czerpnią powietrza do PC CWU mam wyprowadzoną na klatkę schodową z otwartymi korytarzami, a wyrzutnię chłodnego powietrza z PC do pomieszczenia technicznego, piwniczki i spiżarki przy kuchni (w tych wszystkich pomieszczeniach są też wywiewy wentylacji mechanicznej). Zakładam, że w sezonie zimowym w trakcie pracy PC CWU pewnie chwilowo będzie nawiewane chłodniejsze powietrze z rekuperacji, ale chyba w ogólnym bilansie nie będzie aż tak źle?

@abes99

Wg mnie to wygląda tak:

Jeśli Twój bojler w zimie będzie potrzebował do ogrzania około 9 kWh energii, a Twoja pompa w tym czasie będzie miała realny COP = 3, to prądu pobierze około 3 kWh, a 6 kWh z powietrza, które zasysa. Jeśli zasysała by z "dworu" i wyrzucała zimne (zimniejsze) na zewnątrz to nie stracisz nic, a wręcz zaoszczędzisz sporo energii elektrycznej.

W lecie, zwłaszcza w upały sytuacja jest korzystna, bo przyjemny chłodek się przydaje.

W powyższych postach odniosłem się do postów Kolegi @mario9, który czeka na 3 kW w fotowoltaice. Jeśli by mu mieli przyznać albo te 3 kWp, albo PC do cwu tego typu co Twoja to sugeruję by cierpliwie czekał na 3 kWp. Nawet jeśli dostanie wspomniane 3 kWp i PC to na pewno na kolejną do ogrzewania domu nie ma co liczyć.

Chociaż różnie może się zdarzyć - jeśli jest leśniczym, a córka podrośnie....

Nawiązując do informacji z Twojej "stopki" - myślę że powinien jak najprędzej ocieplić dom.

PC nie, węgiel nie, panele solarne nie... normalnie co niektórym nie idzie dogodzić.... A tu takie coś znalazłem w internecie odnośnie grzania cwu - fotowoltaika kontra solary

To masz dylemat - czy wydać 5000 zł, czy wydać 9000 zł.

Za 5000 zł będziesz miał ciepłą wodę prawdopodobnie przez pół roku, a za 9000 zł przez cały rok i może "coś skapnie" na darmowe zagrzanie wody w czajniku...

Miałem takie rury, jak w filmie przez Ciebie wyszukanym i je zlikwidowałem.

Nie wiem, dlaczego unikasz solidnego docieplenia domu. I to niezależnie od oglądania się, która dotacja lepsza. Weź przykład z Kolegi @abes99

Nie mam żadnego dylematu, zastanawiam się czy nie wziąć dodatkowo tych solarów ale chyba zostanę przy rozwiązaniu PV + ogrzewanie cwu paliwem stałym lub gazem.

Cena za solary - 5000 złotych z dotacją wydaje mi się dość wysoka. PV 3kW za 9000 zł "pod klucz"na dzisiejsze czasy jest do przyjęcia.

Chociaż to ślimacze tępo realizacji - zestaw powinien już być na dachu i się amortyzować.

Jesienią może znajdziesz "za własne pieniądze" firmę, która zrobi PV nieco drożej, ale uzyskasz odpis od podatku i być może wyjdziesz finansowo podobnie jak z Gminy.