Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taśma czy papa na gorąco na pas przyścienny?

greg52

Recommended Posts

Witam i jako nowy serdecznie pozdrawiam wszystkich Forumowiczów, :-)

wymieniłem papę na dachu z pomieszczenia gospodarczego i zastanawiam się jak wykończyć obróbkę pasa przyściennego na sąsiednim budynku. Na cały dach zakupiłem tyle papy, że przez przypadek starczyło jej dokładnie tyle, by "podjechać" do zagięcia w pasie przyściennym. Początkowo chciałem dokupić rolkę, by dokleić pas z wywinięciem na część pionową blachy, ale chciałbym spytać, czy w tej sytuacji nie będzie lepiej przykleić jakąś taśmę dekarską, np. 15-to centymetrowej szerokości - 5 cm na dach i 10 cm na blachę? Co jest bardziej trwałe, przyklejenie papy na gorąco, czy taśma dekarska, dł. pasa 6mb?

Pozdrawiam

Grzegorz

20190628_095340a.jpg

Edytowane przez greg52

Witam,

jest to tzw. pas przyścienny zatopiony w ścianie, by deszczówka mogła spływać ze ściany na dach i by nie dochodziło do przemakania na styku dachu i ściany, do której przylega ten dach. Z tego co wygooglowałem powinienem wywinąć i przykleić papę na gorąco na ten pas oraz dodatkowo uszczelniaczem zabezpieczyć krawędź tak wywiniętej/przyklejonej papy, ale jak wspomniałem papy starczyło dokładnie do miejsca, gdzie kończy się płaska część dachu i póki co to miejsce doszczelniłem uszczelniaczem.

Pozdrawiam.

Nie jest ot dobre rozwiązanie, w tym wypadku z dwóch względów.

Po pierwsze blacha przed przygrzaniem papy powinna być zaciągnięta masą bitumiczną. Jak nie była to nie ma gwarancji, że papa dokładnie przyklei się do blachy.

Po drugie taka obróbka powinna składać się z dwóch obróbek jednej związanej z dachem i drugiej związanej ze ścianą. W Twoim przypadku wcześniej czy później obróbka zostanie wyrwana ze ściany.

Poprawne rozwiązanie to zastosowanie pomiędzy dachem a ścianą wkładki dystansowej np. ze styropianu o przekroju równoramiennego trójkąta prostokątnego, zagruntowanie ściany na wysokość 10~15 cm i przyklejenie papy do ściany oraz w nacięty w ścianie szlic wprowadzenie obróbki zamykającej. Pozdrawiam.