Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Popękane ściany - nieistniejące fundamenty - rodzinny dom

wolfau

Recommended Posts

Szanowni,

mam nieszczęście mieć od niedawna do czynienia z rodzinnym domem z 1930 (dolnośląskie), piszę nieszczęście, bo w trybie pilnym remontuję weekendami coś co spartaczono wiele lat temu i do teraz funkcjonowało jako-tako. Sam w międzyczasie założyłem rodzinę, wybudowałem nowy dom, itd. Teraz tzw. "życie" zmusiło. Kolosalny problem dot. ścian, które odrobinę pękają, naprawiłem je 12 mm drutem zbrojonym co 2 cegły mniej więcej w taki sposób:

2019-06-27 23_01_09-Window.jpg

ściany jednak wg mnie nadal są niestabilne i pękają. Spojrzałem pod dywanik i okazało się, że dom jest na ławach fundamentowych utworzonych z kamieni polnych gruzu i diabli wiedzą czego jeszcze. Katastrofa. Ławy są wysokie na max. ok. 40 cm (!). Zrobiłem odkrywki w kilku miejscach i mniej więcej tak jest wszędzie. Nie ma sensu pokazywać Wam zdjęć, kupa gruzu i nic więcej.

Czy ktoś z Was walczył z takim czymś? Muszę koniecznie przed zimą ocieplić ten dom. Ściany muszą być ustabilizowane. Ja wyobrażam sobie to tak. Odkopać max. 40 cm (na więcej się nie odważę) rów bezpośrednio pod ścianą, podkopać się nieco pod ten gruz, następnie wbić tam równolegle 2 druty żebrowane 15 wzdłuż osi tego pseudofundamentu. Czyli, aby wszystko było jasne - pod gruzowiskiem, a nieco "w". Druty miałyby być nieco dłuższe niż wykopane 40 cm, aby kolejna odkrywka wykonana po kilku dniach pozwalała na montaż kolejnych 2 drutów na zakładkę. Analogicznie powtórka z rozrywki.

Ten wykop zostanie przeze mnie zalany betonem B20 i zbrojony dodatkowo czym się da. Mam jakieś 2 teowniki. stare rury, itp.

Dobrze się za to zabieram? pomóżcie. Ten remont może mnie przeżyć, nie życzę nikomu takiej robótki. Z góry dziękuję za dobre rady.

Ławy są wysokie na max. ok. 40 cm (!).

To znaczy że ich spód jest 40cm poniżej poziomu terenu?

Od kiedy jest problem z pękaniem ściany?

W pierwszej kolejności należny poszukać przyczyny a następnie naprawiać stosownie do przyczyny.

Generalnie dobrze kombinujesz ale trochę źle to zrobisz.

Chcesz też wzmacniać fundamenty od wewnątrz?.

Zakłady prętów muszą być dłuższe niż kilka centymetrów.

Wkładanie w wykop wszystkiego co stalowe jest błędem.

Skoro budynek stoi 90 lat to ot tak się nie zawali, chyba ze ma ku temu istotne przyczyny, - ktoś coś zmienił w jego konstrukcji lub posadowieniu. Opisz dokładnie od kiedy są te pęknięcia co się zmieniło w budynku lub okolicy. Dwuteowniki, czy stare rury nie wzmocnią konstrukcji ot tak, żeby była 'współpraca' sa potrzebne wąsy , ogólnie takie coś się projektuje, ale jako ława sensu to nie ma.

To znaczy że ich spód jest 40cm poniżej poziomu terenu?
.

Odpowiedź na to pytanie jest nieco skomplikowana, ponieważ dom jest w części podpiwniczony, tam jest OK. W części przylega do drogi asfaltowej (takiej wiejskiej o b. niewielkim natężeniu ruchu), tam również jest OK. Źle jest na obu ścianach szczytowych:

1:

2019-06-28 22_59_20-Zdjęcie - Zdjęcia Google – Opera.jpg

2:

2019-06-28 23_01_23-.jpg

W przypadku 1 - tu powodem na 90% jest rynna która ciekła długie lata w narożnik domu. Wewnątrz spowodowało to zawilgocenie + odczuwalnie obniżenie się podłogi wewnątrz pokoju w tym narożniku domu, na zewnątrz też widać, że układ tych szczelin może sugerować, że pęknięcia spowodowane są tym obniżeniem się tej części domu. Nie było mnie w tym domu 10-12 lat. Podejrzewam, że sprawy zaczęły mieć taki obrót mniej więcej w czasie gdy się z tego domu wyniosłem.

Chcesz też wzmacniać fundamenty od wewnątrz?
. Nie chciałbym, ale jak życie mnie zmusi - trzeba będzie. Nie lubię półśrodków. Plan jaki opisałem wyżej dotyczył tylko czegoś w rodzaju opaski od zewnętrznej części domu. W pokoju, gdzie uciekł ten narożnik w dół chciałem jeszcze przed zimą zrobić "zacieraną" podłogę betonową.

Ok. Zakładki będą dłuższe. Faktycznie 10-20 cm to mało.

Nie napisałem nic o kratownicy wyżej. Plan jest taki:

10asmllm9_iotbDD6Tt1pa9tMqnva10k4VVTEwPKoHxe8GixD_cIjHIdGDH_jtiABttRF9c7ppmnnKCtyeKgBmNIAdEK18nOEV1Ppos5tXVlVvqGI2cQ7o1kzs0aU9jU31EZ39n348bmAqPAKQwy2-NJKiUW-WirhiYHmAlEODl10r9Wi39dih7xnN96qcul21H-bFTByOOShCKee3GamVI6UcFHVaEevjoRYastGLzGg6seoxNVJzlvr-E0g5cFkB_zvpMMUeKqwoHxWKip5c2E4bFDW2ySUKgk5EitfQleXKSTCuKv-SEQn_bDrx8vumUeNt_8B6pDu3LXbLF3aMT1LTe24s_Q6ed_4RI14OxwhRkHRjyiwYe192hHpQN97YLjWdkAIxCKmU0YFpDN8sRrbuCjIp2WuW_EjdgUt_xTYHX_GLbL0hdcgf4ijkq4jUMi4bJzJo5bflmtSIB77jV7a_RTQHJwiy5d1sUonpIoS3Nf5LyNoEHE2F1qP3eZUwcP8_qJ7GCLvWqg1bUm96yq53HUW5y7AS89djLf2qfP658kJvu6VipS4_NyOpVm5CAEeWn_uMNBt8321v19lqOaqbo4StkULLZQiaH6fyzp28d8EKOflFwUgyus9i-3P_oNK1fsS0whJ5MGok3moBCZ4CjveeZG=w444-h747-no

Co myślicie o tym? Proszę o radę,

pozdrawiam,

S.

2019-06-28 23_25_48-Wilkow_fundament.drawio - draw.io – Opera.jpg

Edytowane przez wolfau

Kratownica 4x 12 to jest 4cm x 12 cm ?

W przekroju wygląda na profil prostokątny zamknięty o proporcjach 1:2.

Nie rozumiem idei "kratownicy".

Sądzę że pierwszy krok to naprawa rynny i osuszenie terenu.

Fundamenty podbija się i wzmacnia (poszerza) odcinkami.

Ściany można spiąć zewnętrznymi ściągami w 2-3 poziomach.

Plomby nie pękają to dobrze.

Poczekaj i zobacz co dalej będzie działo się.

Podstawa to odprowadzenie wody z rynny poza obszar fundamentów.

Kratownica z 4 prętów fi12 czyli zwykła wiązka - będzie pracować bardziej jako ściąg niż element pracujący na zginanie.

• 4 years później...
Jeśli wydarzyło się to w ciągu ostatnich 3 do 5 lat, oznacza to ogromny fundamentalny ruch w krótkim czasie. Dom nie powinien się tak bardzo poruszyć przez 100 lat, a co dopiero przez 5 lat. Należy ustalić, dlaczego fundamenty się przesunęły i naprawić tę podstawową przyczynę omegle xender . Edytowane przez gomenlo