Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja tarasu/balkonu nad pomieszczeniem ogrzewanym

Haxxa

Recommended Posts

Ja będę nibawem robić.

Warstwy po kolei.

Beton, paroizolacja z papy, styropian, papa podlkadowa, papa nawierzchniowa, 5 cm szlichty, wodoszczelny klej I fugi do gresu, gres. Można dać siatkę zbrojenia i zrobić dylatację jak są duże powierzchnie.

Tak przynajmniej wynika że wstępnych ustaleń z moimi dekarzami co mi dach papowali.

Ja będę robił Mapei Mapelastic.

Ja mam zrobine w ten sposób:

1. Płyta balkonowa.

2. XPS.

3. Wylewka spadkowa.

4. Taśmy brzegowe przy ścianach.

5. Mapei Mapelastic ( Być może z siatką wzmacniającą )

6. Klej do gresu + Gres.

Mam nadzieję, że to będzie dobre rozwiązanie.

uklad warstw nad pomieszczeniem ogrzewanym z okladzina plytka. ABC

betonowy strop

spadki ze szpachlowki pcc

paroizolacja (masa kmb, z aluminiowa przekladka papa - szyk przestawiony zeby bylo od poczatku co wazne)

xps

folia jako warstwa slizgowa

warstwa dociskowa odpowiednio zdylatowana

warstwa szlamu uszczelniajacego

klej

plytka z przeniesieniem dylatacji

kazdy podpunkt mozna roziwnac o detale

nie ma innej drogi, kazda inna prowadzi do tego rozwiazania. pytanie czy za 1 czy za 2 czy za 3 remontem

Ja będę robił Mapei Mapelastic.

Ja mam zrobine w ten sposób:

1. Płyta balkonowa.

2. XPS.

3. Wylewka spadkowa.

4. Taśmy brzegowe przy ścianach.

5. Mapei Mapelastic ( Być może z siatką wzmacniającą )

6. Klej do gresu + Gres.

Mam nadzieję, że to będzie dobre rozwiązanie.

to masz zrobione czy nie masz zrobionego ?

to masz zrobione czy nie masz zrobionego ?

A to się nie da tak jedno i drugie naraz? ;) Ok już wyjaśniam.

Jeszcze muszę uzupełnić bo wkradł się mały błąd.

Ja mam zrobine w ten sposób ( jeszcze niedokończone ):

1. Płyta balkonowa.

-- tu powinna być papa lub szlam uszczelniający - niestety nie mam tego ważnego elementu.

2. XPS.

3. Folia budowlana - zapomniałem dopisać w poprzednim poście.

4. Wylewka spadkowa.

5. Taśmy brzegowe przy ścianach.

6. Mapei Mapelastic ( Być może z siatką wzmacniającą ) - to będę kładł niebawem, można zastosować coś z jeszcze wyższej półki.

7. Klej do gresu + Gres. - to będę kładł niebawem.

uklad warstw nad pomieszczeniem ogrzewanym z okladzina plytka. ABC

betonowy strop

spadki ze szpachlowki pcc

paroizolacja (masa kmb, z aluminiowa przekladka papa - szyk przestawiony zeby bylo od poczatku co wazne)

xps

folia jako warstwa slizgowa

warstwa dociskowa odpowiednio zdylatowana

warstwa szlamu uszczelniajacego

klej

plytka z przeniesieniem dylatacji

kazdy podpunkt mozna roziwnac o detale

nie ma innej drogi, kazda inna prowadzi do tego rozwiazania. pytanie czy za 1 czy za 2 czy za 3 remontem

Fighter a co może się stać jeśli u mnie na płycie balkonowej nie ma położonej papy lub innego zamiennika tylko jest od razu klejony XPS i dalsze warstwy takie jak pisałeś? Jest to balkon a nie taras nad pomieszczeniem ogrzewanym, więc nie powinno być chyba migracji pary wodnej. Co o tym sądzisz? Czy jest to duży błąd czy nie ma aż takiego znaczenia jak w przypadku tarasu nad pomieszczeniem?

uklad nad pomieszczeniem ogrzewanym wymaga paroizolacji, ale nie jakiejs tam folijki dowolnej grubosci klejonej po zakladach tylko REALNEJ paroizolacji aby wyeliminowac kondensacje pary wodnej w warswie docieplenia. I to jest czesto bagatelizowany aspekt wykonania a pozniej jest placz.

bardzo istotnym zagadnieniem jest tez to, czy robimy ten uklad warstw otwarty czy zamkniety dyfuzyjnie.

generalnie piszecie tu o stosowaniu szlamow cementowych i to ogolnie dostepnych w LM czy ciasto.

Jestem wlasnie w trakcie realizacji elewacji a rownolegle z nami idzie sobie firma od tarasow/balkonow. Mielismy to robic, ale wole robic elewacje niz hydroizolacje, bo musze strasznie mocno nadzorowac etap hydro a nie mam na to czasu. Nasze chlopaki potrafia w elewacje wiec niech je robia. Niestety czasami z racji zachodzacego na siebie harmonogramu prac musimy robic hydroizolacje. balkony.jpg

Wrzuce zaraz zestawienie razem z opisem warstw po kolei na 3 balkony + 1 balkonik ze schodami z realizacji w komplecie. z opisem warstwa po warstwie.

no i teraz opis:

istniejaca plyta balkonowa , beton, spadki jak popadnie. przypominam: 3 balkony + 1 balkon ze schodami. nad pomieszczeniem nie ogrzewanym, ale traktowac jak uklad nad pomieszczeniem ogrzewanym, zastosowany uklad nadaje sie pod okladzine z plytki lub kamienny dywan (w przypadku kamiennego dywanu zmienia sie rodzaj hydroizolacji, rodzaj profili z renoplastu no i wyrzuca sie klej z ukladu)

pozycja 1 - JWF szybkosprawna zaprawa szpachlowa, 2-20 mm do zrobienia spadkow, mozna bylo ewentualnie wziac geolite40 z kerakolla bo robi lepiej wg mnie robote niz ten JWF ale system to system. Wykonano tym spadki

pozycja 2 - IBG - grunt bitumiczny pod mase KMB - zagruntowano

pozycja 3 - IBM - dwuskladnikowa masa bitumiczna hydroizolacyjna, bezszwowa z wywinieciem na sciany budynku z przejsciem z wykorzystaniem tasm

pozycja 17+18 - docieplenie XPS-em 18cm 10+8 zadnych eps100, hydrośmidro szajsu

nie ma na tym zdj ale poszlo: folia czarna 0,3mm jako warstwa slizgowa

pozycja 4 - 6cm JPF - szybkosprawnego, gotowego jastrychu cementowego, z mozliwoscia wejscia na kolejne etapy po 7dniach sezonowania (czas gral znaczaca role) na najwiekszym z balkonow zostal zdylatowany, na etapie stanu mokrego, szablonem z renoplastu na czolach blakonow odcisnieto miejsce na montaz profili brzegowych. jeden z balkonow byl duzy, wiec wydzielono dylatacje ograniczajac wielkosc 1 pola do 9m2

pozycja 5 - grunt przed szlamem

pozycja 6 - pierwsza warstwa szlamu po calosci, na etapie mokrego szlamu wtopiono tasmy, narozniki, mankiety (pozycje 7/8/9) narozniki wew/zew na schodach, w rogach budynku + tasma. Mankiety pod przejscia barierek (wszystkie od czola generalnie montowane, za wyjatkiem 2 miejsc)

pozycje 13/14/15/16 - montaz profili brzegowych wraz z lacznikami , naroznikami , odbojnikami przy scianach

pozycja 6 drugi raz - 2ga warstwa hydroizolacji, w przejsciu na profile wtapiana tasma uszczelniajaca i w stworzona wczesniej dylatacje.

elewacja schodzi do poziomu balkonu, wykonana zostaje warstwa zbrojaca na tym fragmencie (siatka z klejem)

hydroizolacje ponownie wchodza w polaczenie przejscia pion/poziom z tasmami i szlamem zeby podwoic to bardzo newralgiczne miejsce

pozycja 11 - klej do plytek - to chyba jasne, oczywiscie spoina w miejscu dylatacji przeniesiona.

pozycja 12 - po przyklejeniu plytek dylatacje obwiedniowe, polaczenie z cokolem , spoina przy profilach brzegowych, przejscie 2 mocowan barierek zostaja wypelnione poliuretanem.

nastepnie calosc zostanie zafugowana fuga cementowa. Koniec.

To u siebie chyba zaplanowałem nieprawidłowo.

Na strop z betobu B30+W8 położyłem płyty PIR agro i na to poszła zbrojona warstwa dociskowa na której uformowałem spadek. Teraz na to wszystko chciałem dać EPDM, geowłókninę i taras kompozytowy na legarach. Zastanawiałem się jeszcze, czy pod EPDM nie położyć jeszcze papy podkładowej na osnowie poliestrowej, ale z opisów powyżej widzę, że raczej powinienem iść w szlam niż w EPDM.