Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja. Chcę zrobić sam i mam pytania

Recommended Posts

Witam,

Chcę zrobić wentylację w małym, piętrowym domku u córki. Chcę to zrobić w miarę dobrze i w miarę tanio. Stąd moje pytania do fachowców. Nie potrafię załączyć rysunków, które ułatwiłyby rozwiązanie tematu dlatego załączam szczegółowy opis.

Domek jest piętrowy, powierzchnia każdego poziomu to 60 m2..W kuchni będzie kuchenka gazowa, pochłaniacz. Ogrzewanie elektryczne.

Planuję na parterze wyprowadzić przez ścisnę zewnętrzną kratkę na zewnątrz rurą 100. Okap nad kuchenką gazową wyprowadzić rurą 100 przez ścianę na zewnątrz. to samo z wentylacją w WC. rura przez ścianę zewnętrzną 100. Piętro: wentylacja WC rurą 100 przez zewnętrzną ścisnę. Odpowietrzenie pionu kanalizacyjnego rurą 50 z trójnika od 100 pionu kanalizacyjnego.

Wszystkie kratki wentylacyjne umieszczone u góry pomieszczeń i zakończone kratką. Nie wiem tylko co zastosować na zewnątrz wylotów tych rur. Są różne końcówki z PCV. Takie skierowane opływowo w dół lub pionowe wyjście zakończone kawałkiem poziomej rury na przelot powietrza.

Czy takie rozwiązanie jest dobre. Czy to się sprawdzi . Może gdzieś zastosować wentylator elektryczny ?

Bardzo proszę o Wasze sugestie.

Pozdrawiam

Witam

Kolego bumar1 miałem zrobione w ten sposób i nie sprawdziło się to w moim domku (jednopoziomowa kostka z lat 80tych) , po roku budowałem instalację wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła, masz wysoki budynek więc powinno być lepiej z ciągiem kominowym, polecam zapoznać się z normami, a kratki na pewno z regulacją prześwitu choć i tak będzie czuć chłód zimą od nich.

Pozdrawiam RedEd

• Like 1

• 1 month później...

Witam,

A nie zastanawiał się Pan nad zastosowaniem wentylacji mechanicznej z rekuperatorem do swojego domu?

Koszt zakupu centrali wentylacyjnej z rekuperatorem wraz z montażem w porównaniu do całego kosztu wykonania instalacji nie jest wysoki, natomiast niesie za sobą liczne korzyści. Poprzez odzysk ciepła z powietrza wywiewanego pozwoli na ograniczenie kosztów ogrzewania, jednocześnie przy utrzymywaniu wysokiego komfortu w budynku.

Przy okazji polecam centralę wentylacyjną z odzyskiem ciepła Logavent HRV2 marki Buderus. Urządzenie cechuje wysoka efektywność odzysku ciepła wynosząca nawet do 90% i bardzo cicha praca. Centrala wentylacyjna dostępna jest w trzech wielkościach o nominalnych przepływach powietrza: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. Więcej informacji o produkcie można znaleźć na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus