buli1151 01.07.2019 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2019 Witam wszystkich.Chcialby zasiegnac rady odnosnie ocieplenia stropu. Dom pietrowy wybudowany w latach 90.Parter ,pietro i strych.Chcialbym strych zaadaptowac na jakies pomieszczenia.Strop jest betonowy (nie wiem jaka grubosc)na stropie jest zuzel i resztki wylewki.Gdzieniegdzie jestd elikatnie zapadniety.Moje pytanie co bedzie lepsze chcac zaadaptowac na poddasze uzytkowe ?Myslalem o 10 cm styropianu na zakladke +wylewka 5cm.Jakies rady ,opinie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
painless 11.07.2019 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 Witam, podbijam/podłączam się pod temat. Moje poddasze nieużytkowe nie jest docieplone. W trakcie budowy dociepliliśmy tylko strop. Zastanawiam się jednak teraz nad dociepleniem poddasza, bo skrapla mi się para w instalacji DGP na poddaszu i myślę, że tak może się dziać w wyniku różnicy temperatur. Dach mojego domu jest dwuspadowy, w pełni odeskowany, na nim jest papa i blachodachówka. Jaki materiał rekomendujecie do ocieplenia poddasza nieużytkowego/nieocieplonego? Czy piana PUR to byłby dobry wybór? Jeśli tak, to czy można ją nakładać bezpośrednio na deski czy jednak musi być szczelina wentylacyjna? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.07.2019 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Witam wszystkich.Chcialby zasiegnac rady odnosnie ocieplenia stropu. Dom pietrowy wybudowany w latach 90.Parter ,pietro i strych.Chcialbym strych zaadaptowac na jakies pomieszczenia.Strop jest betonowy (nie wiem jaka grubosc)na stropie jest zuzel i resztki wylewki.Gdzieniegdzie jestd elikatnie zapadniety.Moje pytanie co bedzie lepsze chcac zaadaptowac na poddasze uzytkowe ?Myslalem o 10 cm styropianu na zakladke +wylewka 5cm.Jakies rady ,opinie?? Poleciłbym Ci wełne STEPROCK HD która występuje w grubościach do 10cm . Na węłnię następnie przyjdzie folia paroizolacyjna oraz wylewka betonowa. Rozumiem że żużla nie zamierzasz się pozbywać ? http://www.rockwool.pl/produkty/steprock-hd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.07.2019 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Witam, podbijam/podłączam się pod temat. Moje poddasze nieużytkowe nie jest docieplone. W trakcie budowy dociepliliśmy tylko strop. Zastanawiam się jednak teraz nad dociepleniem poddasza, bo skrapla mi się para w instalacji DGP na poddaszu i myślę, że tak może się dziać w wyniku różnicy temperatur. Dach mojego domu jest dwuspadowy, w pełni odeskowany, na nim jest papa i blachodachówka. Jaki materiał rekomendujecie do ocieplenia poddasza nieużytkowego/nieocieplonego? Czy piana PUR to byłby dobry wybór? Jeśli tak, to czy można ją nakładać bezpośrednio na deski czy jednak musi być szczelina wentylacyjna? Pozdrawiam Poleciłbym Ci tradycyjny system do izolacji poddasza oparty na wełnie mineralnej np. TOPROCK SUPER + SUPERROCK . Rzeczywiście w przypadku gdy w pomieszczeniu poddasza jest chłodno to na rurach dgp może wykraplać się woda . Możesz również zaizolowac same rury np. matą lamelową alu lamella mat która jest izolacją przeciwkondensacyjną. W kwestii poddasza to niezależnie czy zastosujesz wełnę czy piankę pur otwartokomórkową , w przypadku gdy masz pełne deskowanie powinieneś wykonac szczelinę wentylowaną grubości 3-6cm (w przypadku izolacji dachu). http://www.rockwool.pl/produkty/superrock http://www.rockwool.pl/produkty/toprock-super http://www.rockwool.pl/produkty/alu-lamella-mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 17.07.2019 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Do painlessPiana pur zamknięto komórkowa bezpośrednio na deski.Najszybszy sposób, może nie najtańszy ale dobry.Gdzieś w tym dziale były tematy o ocieplaniu dachów pismami PUR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts