Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu na poddaszu uzytkowym.

buli1151

Recommended Posts

Witam wszystkich.Chcialby zasiegnac rady odnosnie ocieplenia stropu. Dom pietrowy wybudowany w latach 90.Parter ,pietro i strych.Chcialbym strych zaadaptowac na jakies pomieszczenia.Strop jest betonowy (nie wiem jaka grubosc)na stropie jest zuzel i resztki wylewki.Gdzieniegdzie jestd elikatnie zapadniety.Moje pytanie co bedzie lepsze chcac zaadaptowac na poddasze uzytkowe ?Myslalem o 10 cm styropianu na zakladke +wylewka 5cm.Jakies rady ,opinie??

• 2 weeks później...

Witam,

podbijam/podłączam się pod temat.

Moje poddasze nieużytkowe nie jest docieplone. W trakcie budowy dociepliliśmy tylko strop. Zastanawiam się jednak teraz nad dociepleniem poddasza, bo skrapla mi się para w instalacji DGP na poddaszu i myślę, że tak może się dziać w wyniku różnicy temperatur.

Dach mojego domu jest dwuspadowy, w pełni odeskowany, na nim jest papa i blachodachówka. Jaki materiał rekomendujecie do ocieplenia poddasza nieużytkowego/nieocieplonego? Czy piana PUR to byłby dobry wybór? Jeśli tak, to czy można ją nakładać bezpośrednio na deski czy jednak musi być szczelina wentylacyjna?

Pozdrawiam

Witam wszystkich.Chcialby zasiegnac rady odnosnie ocieplenia stropu. Dom pietrowy wybudowany w latach 90.Parter ,pietro i strych.Chcialbym strych zaadaptowac na jakies pomieszczenia.Strop jest betonowy (nie wiem jaka grubosc)na stropie jest zuzel i resztki wylewki.Gdzieniegdzie jestd elikatnie zapadniety.Moje pytanie co bedzie lepsze chcac zaadaptowac na poddasze uzytkowe ?Myslalem o 10 cm styropianu na zakladke +wylewka 5cm.Jakies rady ,opinie??

Poleciłbym Ci wełne STEPROCK HD która występuje w grubościach do 10cm . Na węłnię następnie przyjdzie folia paroizolacyjna oraz wylewka betonowa.

Rozumiem że żużla nie zamierzasz się pozbywać ?

http://www.rockwool.pl/produkty/steprock-hd

Witam,

podbijam/podłączam się pod temat.

Moje poddasze nieużytkowe nie jest docieplone. W trakcie budowy dociepliliśmy tylko strop. Zastanawiam się jednak teraz nad dociepleniem poddasza, bo skrapla mi się para w instalacji DGP na poddaszu i myślę, że tak może się dziać w wyniku różnicy temperatur.

Dach mojego domu jest dwuspadowy, w pełni odeskowany, na nim jest papa i blachodachówka. Jaki materiał rekomendujecie do ocieplenia poddasza nieużytkowego/nieocieplonego? Czy piana PUR to byłby dobry wybór? Jeśli tak, to czy można ją nakładać bezpośrednio na deski czy jednak musi być szczelina wentylacyjna?

Pozdrawiam

Poleciłbym Ci tradycyjny system do izolacji poddasza oparty na wełnie mineralnej np. TOPROCK SUPER + SUPERROCK . Rzeczywiście w przypadku gdy w pomieszczeniu poddasza jest chłodno to na rurach dgp może wykraplać się woda .

Możesz również zaizolowac same rury np. matą lamelową alu lamella mat która jest izolacją przeciwkondensacyjną.

W kwestii poddasza to niezależnie czy zastosujesz wełnę czy piankę pur otwartokomórkową , w przypadku gdy masz pełne deskowanie powinieneś wykonac szczelinę wentylowaną grubości 3-6cm (w przypadku izolacji dachu).

http://www.rockwool.pl/produkty/superrock

http://www.rockwool.pl/produkty/toprock-super

http://www.rockwool.pl/produkty/alu-lamella-mat