Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczelina między elewacją a kostką brukową

Recommended Posts

Witam. Poprzedni właściciele mojego domu położyli kilka lat temu kostkę na podjeździe. Kostka ta jak widać na zdjęciu opadła trochę przez co zrobiła się niemiła dla oka szczelina między elewacją a ziemią. Elewacja jest ocieplona. Czy dobry rozwiązaniem będzie wypełnienie tych szczelin zaprawą Ceresit CX5 (zaprawa szybkowiążąca, wodoszczelna)IMG_20190701_150900.jpgIMG_20190701_150907.jpg

• 1 month później...
Witam. Poprzedni właściciele mojego domu położyli kilka lat temu kostkę na podjeździe.

Ze zdjęć wynika , że kostka była pierwsza a elewacja później.

To , że kostka pracuje nie jest niczym dziwnym, natomiast Twój pomysł jest na tyle nie trafiony , że spowoduje już zimą popękanie tych płytek elewacyjnych poprzyklejanych do styropianu.

Jedynym dobrym rozwiązaniem jest rozebranie części płytek i tak ich docięcie/ułożenie, aby to one były na elewacji, a nie elewacja na nich.

W pełni zgadzam się z przedmowcami, połączenie kostki z płytkami zaprawa na sztywno jest bardzo kiepskim pomysłem, po zimie płytki zostaną odsadzone od ściany, jeżeli nie chcesz zawyzac kostki tak aby dochodziła do elewacji, to najlepiej ściągnąć kilka pierwszych pasów kostki od ściany i zjechać elewacja i płytkami poniżej poziomu kostki a następnie dołożyć kostkę do elewacji (nigdy pod!). Pomiędzy kostkę a elewacje można dać jeszcze folie budowlana by zachować dylatacje.